Peygamber Sevgisi By: reyyan Date: 21 Eylül 2010, 06:56:37
PEYGAMBER SEVGÝSÝ
Yunus AKKAYA
I-.Konunun Plâný
A-Peygamber Sevgisinin Anlamý ve Önemi
B-Kur’an-Kerim’de ve Hadislerde Peygamber Sevgisi
1.Hz Peygamber Alemlere Rahmet Olarak Gönderilmiþtir
2.Hz.Peygamber Mü’minlere ve Diðer Ýnsanlara
Çok Düþkündür
3.Hz Peygamber Ýnsanlara Allah’ýn Lütfudur
4.Hz.Peygamber Bütün Ýnsanlar Ýçin En Güzel Örnektir
5.Hz Peygamber En Güzel Ahlaka Sahiptir
6.Hz Peygamberi Sevmek Ýmandandýr
7.Hz. Peygambere Gönülden Ýtaat Ýmanýn Gereðidir
8.Müminler Hz. Peygamberi Kendi Canýndan Aziz Bilir
9.Allah Sevgisi Hz. Peygambere Tabi Olmaktan Geçer
10.Allah Teala ve Melekler Hz. Peygambere Salat Eder
C-Hz.Peygamberi Sevmenin Belirtileri:
1.Hz. Peygamberin Davetine Ýcabet
2.Hz.Peygamberin Sünnetini Yerine Getirmek
3.Hz.Peygamberin Ahlakýný Örnek Almak
4.Hz. Peygamberin Sevdiklerini Sevmek
D-Ashab-ý Kiramýn Peygamber Sevgisi
E-Kültürümüzde Peygamber Sevgisi
F-Edebiyatýmýzda Peygamber Sevgisi
II- Konunun Açýlýmý ve Ýþleniþi
Konuya peygamber sevgisinin anlam ve önemine deðinilerek baþlanýr. Hz.Peygamberi sevmenin imanla ilgili boyutu üzerinde durulur. Peygamber sevgisi konusu ayet ve hadislerden yararlanýlarak geniþçe izah edilir. Bu baðlamda peygamberimizin alemlere rahmet olarak gönderilmesi,üstün insani niteliklere sahip olmasý, güzel ahlaký ve ümmetine olan düþkünlüðü anlatýlýr.
Daha sonra peygamber sevgisinin ancak; O’nun davetine icabet etmek, sünnetini yerine getirmek, sevdiklerini sevmek, sevmediklerini sevmemek ve ahlakýný örnek almak suretiyle mümkün olacaðý vurgulanýr. Son bölümde kültürümüzde ve edebiyatýmýzda peygamber sevgisi konusu üzerinde durulur, ve genel bir deðerlendirme yapýlarak vaaza son verilir.
III- Konunun Özet Sunumu
Hz.Peygambere inanmak ve O’nu sevmek imanýn temel þartlarýndan birisidir. Çünkü, Yüce Allah, O’nu bizzat kendisi seçmiþ ve terbiye etmiþtir. Kur’an’daki ifadeleri ile, en üstün ahlak sahibidir. Etrafýna ýþýk saçan yüce bir kandildir. Kendisine tabi olanlarý daima en doðruya götürür.Bütün insanlar için rahmet olarak gönderilmiþtir. Bu sebeple O, bütün bir beþer ve özellikle Allah’a ve ahiret gününe inananlar için en mükemmel bir örnektir.
Hz.Peygamberin hayatý incelendiðinde görülecektir ki, O, Allah’a gönülden baðlanmanýn, Onun emirlerini aþkla yaþamanýn, insanlarýn ýzdýrabýna ortak olmanýn, onlara sýrf Allah rýzasý için yardým etmeyi bir vicdan zevki haline getirmenin, yine onlara sýrf insan olduklarý için sevgi ve saygý duymanýn, intikama muktedir iken affetmenin en güzel örneklerini vermiþtir.
Zulme ve kötülüðe karþý durmanýn, doðruluk ve adalet ölçülerinden asla ayrýlmanýn en canlý örnekleri onun hayatýndadýr. Sabrýn, merhametin, alçak gönüllülüðün, aile reisliðinde anlayýþýn, idarecilikte sorumluluk duygusunun, askerlikte ileri görüþlülüðün, çocuklar, yetimler ve güçsüzlerle ilgilenmenin en eþsiz örnekleri onun hayatýndadýr.
O halde, gerçek bir mü’min kendisine örnek edineceði bu ideal insaný Yüce Allah’tan sonra kendi canýndan, malýndan, her þeyden ve herkesten daha çok sever ve O’nu kendisine rehber edinir. Çünkü mü’min, Hz. Peygamber’e, O’nu sevmek ve O’na itaat etmek için inanmýþtýr. O’nu gereði gibi sevmez ve emirlerini yerine getirmezse O’na olan imaný elbette anlamsýz kalacaktýr.
IV- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Ayetler
قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَآؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللّهُ بِأَمْرِهِ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ
“De ki: “Eðer babalarýnýz, oðullarýnýz, kardeþleriniz, eþleriniz, aþiretiniz, kazandýðýnýz mallar, kesada uðramasýndan korktuðunuz bir ticâret ve beðendiðiniz meskenler size Allah’tan, peygamberinden ve onun yolunda cihattan daha sevgili ise, artýk Allah’ýn emri gelinceye kadar bekleyin! Allah fasýk topluluðu doðru yola erdirmez.”
“De ki: “Eðer Allah’ý seviyorsanýz bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarýnýzý baðýþlasýn. Çünkü Allah çok baðýþlayandýr, çok merhamet edendir.”
Peygamber sevgisi ile ilgili baþvurulabicek diðer bazý ayetler:
Nur,24/62-63; Þuara,26/3,215; Al-i Ýmran, 3/128; Tevbe, 9/129; Al-i Ýmran,3/164; Kehf, 18/6; Ahzab, 33/57; Haþr, 59/7; Ahzab, 33/6; Ahzab, 33/56;Nisa, 4/69.
V- Konu Ýþlenirken Baþvurulabilecek Bazý Hadisler
Hz.Peygamberi her þeyden fazla sevmek imanýn gereðidir:
قَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلَّم " لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ "
“Peygamber (SAV) þöyle buyurmaktadýr: “Sizden biriniz beni annesinden-babasýndan, çoluk-çocuðunuzdan ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiþ olamaz.”
Allah ve Peygamber sevgisi imandandýr, belki imanýn ta kendisidir.Nitekim Hz. Ömer:
Ey Allah'ýn Rasûlü! Ben sizi canýmdan baþka herþeyden daha çok severim" dedi. Peygamberimiz:
Ey Ömer, canýmý kudret elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, beni canýndan daha çok sevmedikçe olgun mü'min olamazsýn, buyurdu. Peygamberimizi dikkatle dinleyen Hz.Ömer:
Ey Allah'ýn Resûlü, vallahi ben þimdi sizi canýmdan da daha çok seviyorum, deyince Peygamberimiz:
Ýþte Ya Ömer, þimdi olgun mü'min oldun buyurdular.
Ýmanýn tadý Allahý ve Peygamberi sevmekle alýnýr:
عنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ " ثَلاَثٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَجَدَ حَلاَوَةَ الإِيمَانِ أَنْ يَكُونَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا، وَأَنْ يُحِبَّ الْمَرْءَ لاَ يُحِبُّهُ إِلاَّ لِلَّهِ، وَأَنْ يَكْرَهَ أَنْ يَعُودَ فِي الْكُفْرِ كَمَا يَكْرَهُ أَنْ يُقْذَفَ فِي النَّارِ ".
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu:“Üç özellik vardýr; bunlar kimde bulunursa o, imanýn tadýný tadar: Allah ve Resûlünü, (bu ikisinden baþka) herkesden fazla sevmek. Sevdiðini Allah için sevmek. Allah kendisini küfür bataklýðýndan kurtardýktan sonra tekrar küfre dönmeyi, ateþe atýlmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek. ”
Cennette Hz. peygamberle beraber olabilmek için sevmek gerekir:
أَنَّ أَعْرَابِيًّا، قَالَ لِرَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم مَتَى السَّاعَةُ قَالَ لَهُ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم " مَا أَعْدَدْتَ لَهَا " . قَالَ حُبَّ اللَّهِ وَرَسُولِهِ . قَالَ " أَنْتَ مَعَ مَنْ أَحْبَبْتَ "
“Bir bedevi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:Kýyamet ne zaman kopacak? diye sordu. Efendimiz: “Kýyamet için ne hazýrladýn?” buyurdu. Allah ve Resûlünün sevgisini, dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber:“O halde sen, sevdiðin ile berabersin” buyurdu. ”
Hz. Peygamberin sünnetini yaþatmak sevginin göstergesidir:
اَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ َمَنْ أَحْيَا سُنَّتِي فَقَدْ أَحَبَّنِي . وَمَنْ أَحَبَّنِي كَانَ مَعِي فِي الْجَنَّةِ
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: Kim benim sünnetimi ihya ederse beni sevmiþ olur.Beni seven de cennette benimle beraber olur.”
Hz. Peygambere salâtü selâm getirmek sevginin gereðidir:
اَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الْبَخِيلُ مَنْ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ ثُمَّ لَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ.
“Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem þöyle buyurdu: Cimri, yanýnda adým anýldýðý halde bana salâtü selâm getirmeyen kimsedir. ”
VI- Yararlanýlabilecek Bazý Kaynaklar
1. Ýslam peygamberi, Muhammed Hamidullah, trc. Salih Tuð, M. Said Mutlu. Ýstanbul : Ýrfan Yayýnevi, 2002
2. Hayatü's-sahabe : Peygamberimiz ve ilk Müslümanlar, Muhammed Yusuf Kandehlevi ; trc. Sýtký Gülle. Ýstanbul : Divan Yayýnlarý, 1990.
3. Hazreti Peygamber’in hayatý : Siyer-i Nebi / Osman Keskioðlu, Ankara : Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý, 1974.
4. Riyazü’s-Salihin ,Nevevi, tercüme ve þerheden M. Yaþar Kandemir, Ýsmail L. Çakan, Raþit Küçük. Ýstanbul : Erkam Yayýnlarý, 2001.
Dipnotlar:
Tevbe, 9/24
Al-i Ýmran, 3/31
Buhari, Sahih, Ýman, 2/8 (I;9)
Aynî, Umdetü'l-Kârî,1/144.
Buhari, Sahih, Ýman, 2/9 (I;9)
Müslim, Sahih, Birr ve Sýla, 45/50 (III;2032)
Tirmizi, Sünen, Ýlim, 39/16 (V;46)
Ahmed b.Hanbel, Müsned, I, 201