Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir By: benefþe Date: 09 Mart 2009, 21:09:11
Dünya Saðlýk Örgütü'nün saðlýk raporunda þiþmanlýk, " vücutta fazla miktarda yað birikmesi sonucu ortaya çýkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir saðlýk sorunu " olarak tanýmlanmaktadýr. Aþýrý besin alýmý, yetersiz fiziksel aktivite, kalýtým, nöroendokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eðitim düzeyi, evlilik, doðum sayýsý, sigarayý býrakma, alkol kullanýmý gibi faktörlere baðlý olarak geliþen þiþmanlýk tek baþýna olduðu gibi komplikasyonlarý ile de yaþam süresini kýsaltan ve yaþam kalitesini düþüren ciddi bir hastalýktýr.
Komplikasyonlarý arasýnda ilk akla gelenler: Kalp-damar hastalýklarý, hipertansiyon, þeker hastalýðý, bazý kanser türleri, solunum rahatsýzlýklarý, karaciðer yaðlanmasý, safra kesesi hastalýklarý, eklem hastalýklarý, adet düzensizlikleri, kýsýrlýk... þeklinde sýralanabilir.
Çaðýmýzýn bu önemli saðlýk sorununu çözmek için ne yapmalýyýz? Her gün gazete, dergi, televizyon, internet gibi kitle iletiþim araçlarýnda onlarca " þok diyetler " ile karþýlaþmaktayýz. Genel ilkeleri benzer olmakla birlikte diyet mutlaka " kiþiye özel " olarak hazýrlanmalýdýr. Çünkü herkesin metabolizmasý farklýlýklar göstermektedir, týpký parmak izi gibi. Öte yandan kilo fazlasý olanlar genelde aç kalarak, öðün atlayarak, hiçbir þey yemeyerek sonuç almaya çalýþmaktadýr. Böylesi bir davranýþ, vücudu açlýktan ölme paniðine sürükler ve " kýtlýk " moduna geçen metabolizma yavaþlar, yað yakmak yerine tüketilen her besini yað þeklinde depolama yoluna gider. Buna karþýlýk
sýk sýk, azar azar beslenmek metabolizmayý hýzlandýrdýðý gibi, yavaþ yemeyi de saðlar. Aç kalmak ve öðün atlamak, bir sonraki öðünde hem hýzlý hem de fazla yemek yenilmesine neden olmaktadýr. O nedenle baþta kahvaltý olmak üzere asla öðün atlanmamalý, 2 - 3 saatlik aralýklarla beslenilmelidir.
Katý margarin, tereyaðý, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemiþler gibi enerji deðeri yüksek, öte yandan hiçbir besleyici deðeri bulunmayan yaðlý yiyeceklerden, kýzartma ve kavurma iþlemlerinden olabildiðince kaçýnmakta yarar vardýr. Þeker ve þeker içeren besinler (bal, reçel, pekmez, hazýr meyve sularý, gazlý içecekler, tatlýlar vs) kana tamamen ve hýzla karýþýrlar. Pankreastan salýnan insülin hormonu ile kan þekeri düþer ve tekrar tatlý yeme isteði doðar. Dolayýsýyla þeker ve þeker içeren besinler kan þeker düzeyinde ani dalgalanmalara yol açarlar. Halbuki þeker tadýndan vazgeçemeyenler için üretilen, þeker yerine kullanýlabilen, ayný tadý verebilen, saðlýk açýsýndan sakýncasý bulunmayan, düþük kalorili veya kalori içermeyen yapay tatlandýrýcýlar ile kan þekerindeki dalgalanmalarý ve tatlý isteðini ortadan kaldýrmak mümkün olabilmektedir. Ancak, maalesef kulaktan dolma bilgiler ýþýðý altýnda bu tür yapay tatlandýrýcýlarýn unutkanlýk yarattýðý, kanserojen olduðu... þeklinde görüþler mevcuttur. Halbuki hiçbir yapay tatlandýrýcý veya gýda katký maddesi (E330 dahil) toksik deðildir. Toksik olan dozudur. Örneðin 65-70 kg aðýrlýðýndaki bir bireyin güvenle tüketebileceði aspartam içeren tatlandýrýcý miktarý günlük 140 adet tablete tekabül etmektedir. O nedenle yapay tatlandýrýcýlarýn kullanýmýndaki önyargýyý bir kenara býrakmakta yarar vardýr. Aksi taktirde tüm diyabetli bireylerin Alzheimer veya kansere yakalanmasý söz konusu olurdu.
Suyun; alýnan besinlerin sindiriminden, metabolik atýklarýn dýþarý atýlmasýna kadar her aþamada çok önemli görevleri vardýr. Bu nedenle günlük sývý tüketimi artýrýlmalýdýr. Katkýsýz, en iyi çözücü su olduðu için günde 10 - 14 bardak su içilmelidir. Diyet yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarýna þeker yerine yapay tatlandýrýcýlardan katýlabileceði gibi gazlý içeceklerde de light olanlarýn tercih edilmesi daha uygun görülmektedir. Ayný zamanda bu tatlandýrýcýlarýn bazýlarýnýn toz formlarý da mevcuttur. Dolayýsýyla tatlý yapýmýnda bu ürünlerin kullanýmý ile düþük kalori içeren farklý lezzetler yakalamak mümkündür.
Ayrýca posalý yani lifli besinlerin tüketimi artýrýlmalýdýr. Posalý besinler kan þekerini, kan basýncýný (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardýmcý olurlar. Midede, su ile birlikte hacimlerinin 20 katý kadar þiþerler; tokluk, doygunluk hissi saðlarlar. Ayrýca dýþkýlama miktarýný ve sýklýðýný artýrýrlar. Kabýzlýk þikayeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye de yardýmcý olurlar. Kalýn baðýrsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2-3 kere kurubaklagil yemeði yenilmelidir. Ayrýca buðday ekmeði yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeðini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardýr. Hatta pirinç, makarna, eriþte ve unun da kepekli olanlarýný kullanmak daha saðlýklý olacaktýr. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Ancak posalarý kabuk ve kabuða yakýn yerlerde bulunduðu için, soyulmadan yenilebilenleri iyi bir þekilde yýkadýktan sonra kabuklarý ile tüketmek her zaman için daha yararlý olacaktýr.
Diyete ilave olarak mutlaka spor da yapýlmalýdýr. Dünya Saðlýk Örgütü en çok tempolu yürümeyi önermektedir. Bunun dýþýnda; çok hafif tempoda koþma, bisiklete binme, yüzme, tenis, aerobik ve jimnastik tarzý kalbi çalýþtýran sporlar yapýlmasý da uygun görülmektedir. Sporu asla ödev olarak görmeyiniz. Bu da tedavinin bir parçasýdýr. Amaç; metabolizma hýzýný düþürmemek, kilo verirken bir noktada aðýrlýðýn sabit kalmasýný önlemek, verilen kilolarýn kalýcý olmasýný saðlamak ve en önemlisi saðlýklý yaþama adým atmaktýr. Sonuçta "1 saat" dediðimiz günün sadece %4'üdür. Kiþi kendine egzersiz için zaman ayýrmalý ve mutlaka bu hakkýný kullanmalýdýr.
Ynt: Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir By: Fatma6969 Date: 01 Ekim 2018, 23:28:23
Diyet toplumda þiþmanlarýn yaptýðý kýsýtlý yemek yeme yöntemiyle zayýflamaya çalýþmak olarak görünsede bence insanýn beyni obeziteyse aylarca diyet yapsada verim alamaz. Ýnsan Helal ve Tayyip yaþam için niyet edecek sýnýrlarýný bilecek vücuduna kimyasalý sokmayacak. Evet marketlerde her þey kimyasal veya þüpheli olabilir ama almadanda yaþayabiliriz. En güvenilir ürünleri alýp yediklerimize dikkat edersek sýnýr bilirsek çok aðýr diyetler yapmamýza gerek kalmaz diye düþünüyorum.
Ynt: Diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir By: Sevgi. Date: 02 Ekim 2018, 00:42:34
Esselâmü Aleyküm. Hayatta her þeyin fazlasý zarar verir. Bunun içinde yemede içmede de kararýnca yemeliyiz. çünki dinimizce sofradan tam doymadan kalkmalýyýz. Rabbim bizleri saðlýðýna hakkýyla dikkat edip ibadetlerimizi güzelce yerine getirmeyi nasip etsin inþaAllah
radyobeyan