Lif nedir? By: benefþe Date: 09 Mart 2009, 20:59:06
Lif nedir?
Sizin için yararlý yiyeceklerde, vücut tarafýndan emilen ve vücudunuzun iþlevleri ve saðlýklý kalmanýz için kullanýlan gýda maddeleri vardýr. Saðlýklý diyetin önemli bir parçasý olan lifler için durum farklýdýr. Lifler emilmez ve sindirim sisteminden büyük ölçüde parçalanmadan geçer. Bununla birlikte, sindirim sisteminin saðlýðýnda önemli rol oynar, kalp hastalýðý ve kanser gibi diðer önemli hastalýklara karþý koruyucu etki gösterir.
Lifler, sadece kepekli tahýl, meyve, sebze, fasulye, kabuklu yiyecek ve çekirdek gibi bitkisel gýdalarda bulunmaktadýr.
LÝF NEDÝR?
Lifler, bitkilerin (meyve, sebze ve tahýl gibi) vücut tarafýndan sindirilmeyen bölümüdür. Diyetle alýnan lifler 2 tiptir: çözünür lifler, sývýyla karýþýnca bir jel oluþur, çözünmez lifler sývýyla karýþýnca jel oluþmaz.
NE KADAR LÝFE ÝHTÝYACINIZ VAR?
Önerilen günlük lif miktarý, 20-35 gramdýr. Örneðin, yarým kase yulaf kepeðinde 5.5 g, soyulmamýþ bir armutta ise 4.5 g lif bulunmaktadýr. Bu miktarýn, mümkün olduðunca gýda eki yerine, liften zengin yiyeceklerden alýnmasýna dikkat edilmelidir.
LÝFLERÝN ÝÞLEVÝ:
Hem çözünen hem de çözünmeyen lifler, normal barsak hareketlerinin oluþmasýna ve düzenli olmasýna yardýmcý olduklarýndan saðlýklý bir diyetin önemli parçalarýdýr. Bunun yaný sýra, çözünür lifler, doymuþ yað ve kolesterol içeriði düþük bir diyetle birlikte alýndýklarýnda, belirli kanser türleri, diyabet, sindirim bozukluklarý ve kalp hastalýðý riskinde azalmayla iliþkili bulunmuþtur. Çözünür liften zengin yiyecekler, yulaf kepeði, fasulye, bezelye, kepekli pirinç, arpa ve turunçgillerdir. Çözünmeyen liften zengin yiyecekler, kepekli buðday ekmeði, buðdaylý kahvaltýlýk yiyecekler, kepekli buðday, çavdar, kabuklu pirinç, arpa, lahana, havuç ve Brüksel lahanasýdýr.
LÝF ALIMINI NASIL ARTIRABÝLÝRSÝNÝZ?
Diyetle yeterli lif alabilmeniz için, her gün 2-4 porsiyon meyve, 3-5 porsiyon sebze ve 6-11 porsiyon kahvaltýlýk tahýl ya da diðer tahýllý yiyecekleri yemeniz gereklidir
Güne, porsiyonu 5 g lif içeren kahvaltýlýk kepekli tahýl yiyerek baþlayýn.
Mümkün olduðunca, sebzeleri çið yemeye çalýþýn; çünkü piþirilen sebzedeki lif içeriði azalabilmektedir.
Meyveleri (örneðin elma ve armut), soymadan yemeye çalýþýn; çünkü lifin büyük bir bölümü kabukta bulunmaktadýr.
Çorba, güveç ve salatalara fasulye ekleyin.
Ara öðünlerde taze ve kurutulmuþ meyve yiyin.
Yiyecekleri satýn alýrken, etiketten lif içeriðini okuyun.
Ynt: Lif nedir? By: yagmur_7-c Date: 03 Ocak 2014, 23:56:48
Ýnsanlat bol bol meyve ve sebzeler(lifli besinler) tuketmeliyiz ve bol su icmeliyiz ki saglikli olalim
radyobeyan