Ýmam-ý Malik
Pages: 1
1. delil kitap By: sidretül münteha Date: 17 Eylül 2010, 16:31:54
1.DELÝL: KÝTAP

74- Kitap Dinin Temelidir ve Ana Delildir:


Mâliki âlimi Þâtibî, Muvâfîkât´ýnda þöyle der: «Takarrür etmiþ bir gerçektir ki, Kitap dinin temelidir, ümmetin ana direðidir, hikmet dýþýnda Allah´a giden yol yoktur, onsuz kurtuluþ olmaz, ondan baþka bir þeye sarýlmaktan fayda gelmez, Bunlar bedihl þeyler olup delile muhtaç deðildir, bunlar dinde malûm þeylerdir. Böyle olunca, dinin temellerini öðrenmek, onun maksad ve gayesini bilmek, isteyen kimsenin behe­mehal kitabý kendine can yoldaþý bilip gece gündüz onu yanýndan ayýrmamasý gerekir. Yalnýz bu bölümünü deðil, tümünü kavramalý. O zaman ancak aradýðýný bulur, istediðine kavuþur, umduðunu elde eder, koþuyu kazanýr, yarýþda birinci olur. Bunu baþarabilmek için de Kitabý beyan eden Sünnete de önem vermesi gerekir. Bu güzel maksada ve þerefli mertebeye ulaþmada ona geçmiþ imamlarýn öncesi selefin söz­leri de ýþýk tutar. »[1]

Ýþte Ýmam Mâlik (Allah ondan razý olsun) Kur´an-ý Kerim´e bu yüce gözle baktý. Onun için onu Kur´an okuyan, hadis rivayet eden, veya bu ikisinden hüküm çýkarýp fetva veren veya dünyanýn Doðusun­dan, Batýsýndan sorulanlara cevap hazýrlayan bir âlim olarak görüyoruz. O Kur´ân´a cedelci ve münazaracýlarýn gözü ile bakmadý. Ondan: Kur´an, lafz ve mânadýr, veya sadece mânadýr, gibi bir söz duyan olmadý. Çaðýnda veya daha sonra kelâmcýlann daldýðý: Kur´an mahlûk­tur, tartýþmasýna dalmadý. Çünkü o, din meselelerini tartýþma konusu yapýlmasýný, onlarla oynanmasýný istemiyordu. Onun kanaatýna göre bir münakaþacýyý bastýrmak için daha büyük bir münakaþacý gelip tartýþma uzadýkça, Cebrail´in Hz. Muhammed Aleyhisselam´a indirdiði þeyin1 kutsallýðý azalýr... O bilir ki, Kur´an-ý Kerim dini tamamiyle içine almýþtýr, Sünnet onun beyanýdýr, tefsiridir. Onun hikmetlerini, hükümlerin sebep­lerini o açýklar. Onun için sünnete merakla sarýldý. Çünkü dinin ikinci kaynaðý, Ýsiam´ýn ikinci temeli odur. Kur´an´ýn beyaný ve tefsiri olmasý´ [bakýmýndan onun mücmelini tafsil eder, açýklar, mutlak olanlarý takyid [eder, maksadý belirleyip anlatýr.


75- Kur´an´ýn Tefsiri, Sünnetle Olur:



Kur´an-ý Kerim: Arapçadýr, Arap diliyle inmiþtir. Yüksek üslûb ile en fasih Arap þairlerini âciz býrakmýþtýr. O bütün insanlara bir hüccettir. Arapça olduðu için Ýmam Mâlik, Arap dilini ve muhtelif lehçelerini bilmeyen, Arap üslûbuna vâkýf olmýyanlarýn onu tefsir etmelerini caiz görmezdi. Onun þöyle dediði naklolunur; «Arap dilini bilmeden Allah´ýn kitabýný tefsire kalkýþan kimse elime geçse, onu âleme ibret, periþan ederdim.» Ona göre Kur´an´ýn mânasýný anlamanýn en doðru yolu sünnettir. Kur´an´ýn tefsiri olan sünnetin yardýmý olmaksýzýn onu anlamak olamaz. Ýsraîliyattan bir þeyin tefsire karýþmasýndan hiç hoþlanmazdý, onu çirkin görürdü. Bu yola gidenlerin rivayetine güvenmezdi.

Bazý kimselerin faziletini tanýrdý, fakat Katâde´nin tefsirini alýyor diye onu kusurlu sayardý, Çünkü ona göre Katâde tefsirine sahih olmýyan çok þeyler katmýþtýr.

Kur´an-ý Kerim ona göre; lafz ve mânadýr, Cumhur-u Müslümin´in görüþü de böyledir, bunda icma´ vardýr, ancak o bunda münakaþaya girmemiþtir, zaten münakaþa konusu yapýlmamýþtý. Onun için tercüme­yi, namazda okunmasý caiz olan Kur´an itibar etmez, o, tilavet secdesi yapmak gereken, taharetsiz dokunmak, haiz, nifas ve cünüb halindeki kimselerin okumasý caiz olmýyan mushaf deðildir. Tercüme tefsirden baþka birþey deðildir; veya tefsir vecihlerinden biridir ve ma´kul olan da budur. .



76- Ýmam Mâlik´in Kur´an´dan ve Sünnetten Aldýklarý:


Mâlikî Mezhebi ulemasý derler ki: «Ýmam Mâlik Kur´an´ýn nassým, zahirini, mefhum muhalif ve mefhum muvafýk olarak delaletini ve illete tenbihjni delil olarak alýrdý, sünnette bu beþ nev´i alýrdý.


[1] Ýbrahim Satýbý Muvâfikat, C. III, S. 246 Ticariye Tab´ý.


radyobeyan