Türk Sultanlar ve Saray Hayatlarý
Pages: 1
Tarihte Ahmed Han II. By: ayten Date: 16 Eylül 2010, 01:11:07
Tarihte Ahmed Han II. ( 1691 -1695 )

Osmanlý Sultanlarýnýn yirmibirincisi ve islam halifelerinin seksenaltýncýsý. Sultan Ýbrahim Han´ýn üçüncü oðludur. 1643 de Edirne´de dünyaya geldi. Ýyi bir tahsil gördü. Arabi ve Farisi´yi mükemmel bir þekilde öðrendi. Braderi ikinci Süleyman´ýn yerine 21 Haziran 1691 de tahta çýktýðý zaman 49 yaþýnda idi. Ýkinci Ahmed Han´ýn cülusu sýrasýnda Osmanlý Devleti, Ýkinci Viyana muhasarasýný takib eden harplerle meþguldü.

Sultan ikinci Ahmed Han, tahta çýktýktan sonra ilk olarak; Avusturya üzerine giden Serdar Fazýl Mustafa Paþa´ya ferman göndererek sadaretinin ve seferin devamýný diledi. Fazýl Mustafa Paþa, 20 Temmuzda Belgrada´a ulaþan Osmanlý Ordusunu, Kýrým kuvvetlerinin gelmesini beklemeden ve harp meclisinin kararýna aykýrý olarak Petervaradin önlerinde bulunan Avusturya Ordusu üzerine sürdü.Tisa suyunun Tuna´ya karýþtýðý Salankamen mevkýinde, þiddetli geçen harbin ilk anlarýnda Osmanlý Ordusu üstün durumda iken serdarýn vurularak þehid düþmesi üzerine, vaziyet Osmanlýlar aleyhine döndü. Böylece Salankamen savaþý kaybedil- di. Bu savaþta tarihçilerin; alim, dindar, alicenap, vakur ve adil bir kimse olarak vasýflandýrdýklarý, iyi bir devlet adamý ve komutan olan Fazýl Mustafa Paþa´nýn þehid düþmesi, Osmanlýlar için en büyük kayýp olmuþtur.

Salankamen hezimetinden sonra, Lipva ve Varat kaleleri Avusturyalýlar tarafýndan iþgal olundu. Durumu müsait gören Lehistan kuvvetleri kameniçe kalesini muhasara edip, Ýsakçý civarýna kadar geldiler. Ancak serdar Kahraman Paþa tarafýndan boz- guna uðratýldýlar. Venedikli vali Morosini Girit´e asker çýkarýp, Hanya kalesini muhasara etti ise de Ýsmail Paþa´nýn kahramanca müdafaasý sayesinde adadan ayrýlmak zorunda kaldý.

1693 yýlýnda Avusturyalýlar Erdel üzerinden Eflak ve Boðdan´a tekrar taarruza baþladýlar. Yanova´yý iþgal eden düþman kuvvetleri, Belgrad´ý muhasara ettiler. Ancak sadrazam Bozoklu Mustafa Paþa sür´atle gelerek Yanova´yý aldý ve ve Belgrad´ý muhasaradan kurtardý. Osmanlý Ordusunun kýsmi baþarýlarýna raðmen Avusturyalýlarýn taarruzlarý bitmek bilmiyordu. Osmanlýlarýn toparlanmasýna fýrsat vermek istemeyen venedikliler de devamlý saldýrý halinde idiler. Nitekim Serdar-ý Ekremin Varadin muhasarasýnda olduðu bir sýrada Malta, Floransa ve papalýk filolarýndan müteþekkil bir Venedik donanmasý Sakýz adasýný iþgal etti. Bu haber Sultan Ýkinci Ahmed Han´ý çok müteessir etti. Padiþah bu üzüntüsünü vezir-i azam Sürmeli Ali Paþa´ya gönderdiði hatt-ý hümayunda " Mademki Sakýz düþman elindedir, bütün Engürüs(Macaristan) memleketini feth etsen makbulüm deðildir" diyerek bildirdi. Ayrýca sadrazam Edirne´ye gelince;" Eðer bu kýþ Sakýz geri alýnmazsa, bütün reisleri katlederim" diyerek emrini bildirdi.

Bu emir üzerine 1695 yýlý ilk günlerinde Ýstanbul´dan hareket eden Osmanlý donanmasý kalyonlar kaptaný Mezemorta Hüseyin Paþa´nýn büyük kahramanlýðý sayesinde Sakýz boðazýndaki Koyun adalarý mevkýinde Venedik donanmasýna büyük zayiat verdirdi. Venedikli amiral, gemisiyle birlikte sulara gömüldü. Koyun adalarý zaferinden sonra, Türk donanmasý Sakýz´a asker çýkarýp adayý kolayca ele geçirdi. Ancak Sultan Ýkinci Ahmed Han Sakýz´ýn fetih haberini alamadan elliiki yaþýnda Edirne´de hayata gözlerini yumdu. (6 Þubat 1695).

Çok merhametli ve vatanperver olan Ýkinci Ahmed Han, hasta olduðu zamanlarda bile, devlet iþlerinden asla el çekmezdi. Haftada iki gün yapýlan divan toplantýlarýný dörde çýkardý. Toplantýlarý bizzat takibeder, bir hata yapýnca düzeltmekten çekinmezdi. Zaman zaman kýyafetini deðiþtirerek halk arasýnda dolaþýr, insanlarýn dertlerini sabýrla dinler, çare bulunmasý için gerekli yerle- re emir verirdi. Ýslamiyete hizmet hususunda derin bir mes´uliyet hissi içinde hareket ederdi. Tahta çýktýðý zaman söylediði; "Ben saltanata talib deðildim. Allahu teala fazl-u kereminden bu aciz kuluna nasib eyledi. Bu nimetin þükrünü eda edemem" þeklindeki sözleri onun nasýl manevi bir mes´uliyetle devlet reisliðini kabul ettiðini anlatmakta ve milletine hizmet duygusunun derinliðini göstermektedir.

Sultan ikinci Ahmed Han, bir mes´ele hakkýnda uzun uzn düþündükten ve bilenlerle istiþare ettikten sonra karar verirdi. San´atkarlarý korur, onlara deðer verir, daha iyiye ve daha güzele yönelmeleri için çalýþýrdý. Hattat olup hattý güzeldi. Kur´an-ý Kerimlerin yanýnda baþka kitablarý da yazarak çoðaltýrdý. Ayný zamanda þair olan Sultan Ahmed Han´ýn kabri Kanuni Sultan Süleyman türbesi içerisindedir.

Ynt: Tarihte Ahmed Han II. By: gulsahkilicaslan Date: 25 Ekim 2019, 10:47:45
Çok güzel bir paylaþým olmuþ teþekkür ederiz hocam...
Ynt: Tarihte Ahmed Han II. By: Sevgi. Date: 27 Ekim 2019, 01:28:19
Esselâmü Aleyküm. Bilgiler için Allah sizlerden razý olsun kardeþim. Rabbim ilmimizi artýrsýn inþaAllah
Ynt: Tarihte Ahmed Han II. By: ceren Date: 27 Ekim 2019, 19:14:37
Esselamu aleyküm. Rabbým razý olsun paylaþým dan kardeþim...
Ynt: Tarihte Ahmed Han II. By: Bilal2009 Date: 29 Ekim 2019, 09:44:41
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan