Týp Dünyasý
Pages: 1
Stres, sedefi tetikliyor By: Sevdacýk Date: 15 Eylül 2010, 19:53:35
                                          Stres sedefi tetikliyor
                                                                                                                                                                                                         Deride kýrmýzý ve beyaz döküntülerle kendini gösteren ve kiþiden hayat boyu ayrýlmayan bir hastalýk olan sedefe, çok sýk rastlanýyor. Tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalýk olan sedefin kesinleþmiþ bir tedavisi de yok.
 ÝSTANBUL - Sedefin hayat boyu devam eden kronik bir deri hastalýðý olduðunu belirten On Klinik Dermatoloji Uzmaný Dr. Türkan Aksöz, özellikle psikolojik stres ve sýkýntýnýn sedefi tetiklediðini söyledi... 
Deride kýrmýzý ve beyaz döküntülerle kendini gösteren ve kiþiden hayat boyu ayrýlmayan bir hastalýk olan sedef, toplumda çok sýk rastlanýyor.

On Klinik Dermatoloji Uzmaný Dr. Türkan Aksöz, sedefe neden olabilecek faktörleri þöyle anlatýyor:
” Pek çok kiþi için korkutucu bir hastalýk sedef hastalýðý kronik bir deri hastalýðýdýr. Deride çeþitli þekillerdeki lezyonlarla kendini belli eder ve hayat boyu devam eder. Sedefin belli bir derecede genetik geliþli olduðu, hayatýn herhangi bir anýnda çeþitli fiziksel ya da psikolojik travmalarýn bunlarý tetiklediði düþünülmektedir. Özellikle de bunlarýn en baþýnda da stres geliyor. Stres, sedefin baþlamasýnda, sürmesinde ve alevlenmesinde çok önemli bir etken. Ayrýca çocukluk çaðlarýnda boðaz hastalýklarý, üst solunum yollarý enfeksiyonlarý ile nadiren de olsa aþýlar, büyük üzüntüler, psikolojik kaynaklý stres ve sýkýntýlar bu hastalýðýn tetiklenmesinde rol oynamaktadýr.”

20-40 yaþ arasýnda yaygýn
Sedefin toplumda görülme oranýnýn çok fazla olduðunu da vurgulayan Aksöz, 20-40 yaþ arasý daha çok görüldüðüne dikkat çekiyor.

Tam olarak nedeni bilinmeyen bir hastalýk olduðu için sedefin kesinleþmiþ bir tedavisinin de olmadýðýný söyleyen Dr. Türkan Aksöz, tedavi konusunda þu bilgileri veriyor:
“Sedefin de türleri vardýr. Klasik sedef daha ziyade dirsekleri, dizleri, kalça bölgesini tutan ya da saçlý derede görülen, el ve ayaklarý bazen týrnaklarý tutabilen ve çeþitli büyüklükteki lezyonlarla kendini gösteren bir hastalýktýr. Bu damla þeklinde de olabilir, biraz daha büyük de olabilir. Bunlar türüne göre farklý þekilde tedavi edilir. Biz burada kortizonsuz doðal ürünlerle sedef tedavisi gerçekleþtiriyoruz. Tedavide Lut Gölü’nden elde edilen hormonsuz, kortizonsuz, doðal ürünler kullanýyoruz. Ýlaçlarýn uygulanmasýndan sonra ilk iyileþme belirtileri 3-4 hafta sonra kendini gösteriyor. Tedavide birkaç aydan üç yýla kadar kiþinin cildi temiz olur. Tüm dünyadaki 126 On Klinik þubesinde bugüne kadar binlerce kiþi bu yöntemle tedavi edildi. Türkiye’de yeni baþladýk ve bugüne kadar 300’e yakýn hasta baktýk. Bu hastalarýn içinde tedaviyi muntazam kullananlarda baþarý oraný yüzde 90.”

SEDEFÝ OLANLARA ÖNERÝLER
 Bazý ilaçlarýn veya tedavinin birden kesilmesi hastalýðýn baþlamasýnda etkili olabilir.
 Doðal güneþ ýþýðýnýn sedef üzerine olumlu etkisi vardýr. Ancak deride yanýk oluþturacak kadar güneþlenmek sedefi alevlendirebilir.
 Kýþ aylarýnda nem oranýnýn azalmasý derinin kurumasýna ve kaþýnmasýna yol açar. Kaþýmak da sedefi alevlendirebilir.
 Deriye fiziksel travma, enfeksiyonlar (farenjit), psikolojik stres ve bazý ilaçlar gibi çevresel faktörler ailesinde sedef hastalýðý olmayan kiþilerde bile sedefin baþlamasýný saðlayabilirler.
 Sedefe yatkýnlýðý olan kiþilerde psikolojik stres ve sýkýntýlar sedefi baþlatabilir veya var olan sedefin artýþýna yol açabilir. O nedenle stresten uzak durmanýn faydasý olacaktýr.


   



radyobeyan