Týp Dünyasý
Pages: 1
Migren By: Sevdacýk Date: 15 Eylül 2010, 19:32:43

MÝGREN
En sýk primer baþ aðrýsý nedeni olan migren, damarsal kökenli, akut ataklarla giden kronik bir hastalýk. Kadýnlarýn ortalama yüzde 18’i, erkeklerin yüzde 6’sýnda görülüyor. Migrenli hastalarýn yaklaþýk yüzde 70’inde ailede migren öyküsü bulunuyor. Migren ataklarý sýrasýnda hastalarýn yüzde 80’inde þiddetli baþ aðrýsý ve buna eþlik eden bazý bulgular görülüyor. Bunlarýn 1/3’ünde bu rahatsýzlýk hissi günlük iþlerine devam etmelerini engelliyor ve yatak istirahati bile gerektirebiliyor. Hastalýk, hem günlük yaþam kalitesini düþürmesi hem de iþ gücü kaybý ile ciddi ekonomik yük oluþturuyor.

Belirtileri:
Uluslararasý Baþ aðrýsý Birliði bazýlarý seyrek görülen birçok migren tipi belirlemiþ. Auralý (öncül belirtili) migrende baþ aðrýsý öncesinde ýþýklar, zik zaklar, renkler görme þeklinde çoðunlukla görsel belirtiler geliþiyor. Aurasýz, yani öncül belirtileri olmayan migrende ataklar aniden ortaya çýkýyor. Migren ataðý sýrasýnda genelde sað veya sol yarým baþ aðrýsý vardýr. Bu aðrý zonklayýcý, orta veya çok þiddetli bir baþ aðrýsýdýr. Aðrýya mide bulantýsý, kusma isteði veya kusma, ýþýk ve sese karþý hassasiyet, bazen aðrý olan tarafta uyuþmalar da eþlik edebiliyor. Ataklar ortalama 4-72 saat sürebiliyor. Ataklar sýrasýnda birçok hasta sessiz ve karanlýk bir odada yatma ihtiyacý hissediyor.

Nedenleri neler?
Migren ataklarýný tetikleyen bazý durumlar olabiliyor. Bunlar adet dönemi, yumurtlama dönemi, doðum kontrol hapý kullanýmý, hormon yerine koyma tedavileri gibi hormon dengesinde deðiþiklik yapan durumlar, alkol, konserve yiyecekler, aspartam (tatlandýrýcýlarda bulunur) gibi maddeler, çikolata, eski peynir, öðün kaçýrma gibi beslenme ile igili durumlar, stres, üzüntü, depresyon, aþýrý fiziksel aktivite ve yorgunluk, aþýrý ve parlak ýþýklý, floresan aydýnlatmaný mekanlar, uykusuzluk, aþýrý uyku, damarlarda geniþleme yapan bazý ilaçlardýr.

Taný nasýl konuyor?
Migren tanýsý konmasý için bu özeliklerin yaný sýra hastanýn gerekli incelemelerinin yapýlýp baþ aðrýlarýna neden olabilecek baþka bir hastalýðýn olup olmadýðýnýn kanýtlanmasý gerekiyor.

Nasýl tedavi ediliyor?
Migrenin iki tip tedavisi var. Biri ataðý durdurmaya diðeri ise ataklardan korumaya yönelik tedavidir. Atak tedavisi sadece atak sýrasýnda kullanýlýyor. Aðrýlarýn þiddeti ile süresine ve hastanýn durumuna göre basit aðrý kesiciler ya da özel migren ilaçlarýndan yararlanýlýyor. Þiddetli bulantý-kusmalarý ve atak sýrasýnda aþýrý huzursuzluðu olan hastalarda bu þikayetlere yönelik tedaviler gerekebiliyor. Ataklardan korumaya yönelik tedavinin birinci basamaðý ise ataðýn sýklýk ile þiddetini azaltmak. Ýkinci olarak da ilk basamak baþarýlý olduðu takdirde hastanýn kullanmakta olduðu aðrý kesici miktarýný azaltmak ve onun yaþam kalitesini yükseltmek. Kullanýlan ilaçlar çok çeþitli gruplardan oluþuyor. Bunlar epilepsi(sara) ilaçlarý, depresyon ilaçlarý, hipertansiyon ilaçlarý, magnezyumlu bazý ilaçlar olarak gruplandýrýlabiliyor. Bu ilaçlarýn hangisinin seçileceðine migrenin tipi, ataklarýn sýklýðý, ataklar sýrasýnda eþlik eden þikayetlerin özellikleri, hastanýn yaþý, baþka hastalýklarýnýn olup olmamasý gibi durumlara göre ilgili hekim karar veriyor. Kadýnlarýn ortalama yüzde 18’i, erkeklerin yüzde 6’sýnda görülüyor.



radyobeyan