Tarihte Vahideddin Han By: ayten Date: 15 Eylül 2010, 02:47:45
Tarihte Vahideddin Han ( 1918 - 1922 )
Otuz altýncý ve son Osmanlý Padiþahý, yüz birinci Ýslam halifesi.
Sultan Abdülmecid Han´ýn en küçük oðludur. Küçük yaþta anne ve babasýný kaybettiðinden, aðabeyi Sultan Reþad´ýn vefat ettiði gün padiþah ve halife oldu. Saltanata geçtiðinde Birinci Dünya Savaþýnýn korkunç neticeleri alýnmak üzere idi. Nitekim 30 Ekim 1918´de Mondros mütarekesi imza edilerek, Birinci Dünya Harbi Maðlubiyetimizle bitti. Vahideddin Han bu mütarekeye imza koyan delegeleri kabul etmedi. Mütarekeden hemen sonra Osmanlý Devleti´ni sebepsiz yere savaþa´a sokan, milyonlarca vatan evladýný cephelere eriten Talat, Enver ve Cemal Paþalar yurt dýþýna kaçtýlar.
Ýttihatçý liderlerin baskýsýndan kurtulan Sultan Vahideddin´in elinde ancak düþmanlara teslim edilmiþ bir milleti idare etmek kaldý. Ýstanbul, 16 Mart 1920´de itilaf devletleri tarafýndan iþgal edildi. Yunanlýlar Ýzmir´e, Ýtalyanlar Güneybatý´ya, Fransýzlar da Güney Anadolu´ya girdiler. 11 Mayýs 1920´de düþmanlarýn hazýrladýðý ve Anadolu´nun iþgalini ihtiva eden Sevr andlaþmasýný bütün baskýlara raðmen imzalamadý. Osmanlý ordusu tamamen laðvedildi. Medine muhafýzý Fahri Paþa, Onikinci ordu kumandaný Ali Ýhsan Paþa ve harbiye nazýrý Mersinli Cemal Paþa gibi deðerli kumandanlar Malta´ya sürüldüler. Padiþah´ýn þahsýný korumak için, yalnýz yediyüz kiþilik maiyyet-i seniyye kýtasý býrakýdý. Sultan bu taburu, Ayasofya etrafýndaki sipere sokup camiye çan takmak veya müze yapmak isteyenlere ateþ ediniz emrini verdi.
Ýþgal altýndaki Ýstanbul´dan vatanýn kurtarýlamayacaðýný anlayan Vahideddin Han, güvendiði kumandanlarý Anadolu´ya göndermek istedi. Ancak bunlar,"Dünyaya karþý harb edilmez. Bu iþ olmaz" diyerek gitmeyi reddettiler. Sultan´ýn kurtuluþun Anadolu´dan gerçekleþeceðine ümidi tamdý. Bir ara kendisi gitmeyi düþündü ise de, Ýngilizler "Eðer Anadolu´ya geçersen Ýstanbul´u Rum´lara iþgal ettirir, taþ üstünde taþ býrakmayýz" diyerek engellediler. Bunun üzerine birgün saraya çaðýrdýðý Mustafa Kemal´i;"Paþa paþa þimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunlarý unutun. Asýl þimdi yapacaðýn hizmet hepsinden mühim olabilir. Devleti kurtarabilirsin!" sözlerinden sonra, büyük yetkilerle Anadolu´ya gönderdi. Böylece Ýstiklal mücadelesi baþlamýþ oldu.
Ýstiklal Harbi zafer ile neticelendikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümeti 1 Kasým 1922´de hilafet ile saltanatýn ayrýldýðýný ve saltanatýn kaldýrýldýðýný bir kanun ile kabul etti. Vahideddin Han´ýn adý hutbelerden kaldýrýldý. Ýstanbul ve Anadolu basýnýnda aleyhinde yazýlar çýkmaya baþladý.
17 Kasým 1922 Cuma günü Dolmabahçe sarayý´ndan Malaya harb gemisi tarafýndan alýnýp Malta adasýna götürüldü. Oradan Melik Hüseyin´in daveti üzerine Mekke´ye gitti. Oradan da Ýtalya´daki Sen Remo þehrine giderek orada ikamet etti. Vahideddin Han, acý ve sýkýntý içinde geçen bir sürgün hayatýndan sonra, 16 Mayýs 1926´da Ýtalya´da vefat etti. Cenazesi Þam´a getirilarek Sultan Selim Camii kabristanýna defnedildi.
Vahideddin Han, çok akýllý ve çabuk kavrayýþlý idi. Arada Sultan Reþad olmayýp da, Ýkinci Abdülhamid Han´dan sonra tahta çýksaydý, belki devletin baþýna böyle bir bela gelmezdi. Çünkü o, ittihad ve Teraki hükümetinin hatalarýný önleyip, felaketlerin önüne geçebilecek kudret ve idare sahibi bir kimse idi. Çok sevdiði vatanýndan koparken yanýnda þahsi ve pek cüz´i mal varlýðýndan baþka bir þey götürmediði, ülkesinden ayrýlmasýnýn üzerinden henüz dört yýl geçmeden vefatýnda kasaba, bakkala ve fýrýna olan borçlarýndan dolayý 15 gün tabutunun kaldýrýlmamýþ olmasýndan da anlaþýlmaktadýr.
Vahideddin Han´ýn vatanýnýn ve milletinin uðradýðý felaketler karþýsýnda neler düþündüðü ve neler hissettiði kayýtlara geçmiþ þu hadiseden çýkarýlabilir. 1919 senesi Ramazanýnda bir sabah Yýldýz Sarayý´nda yangýn çýkar. Kýsa zamanda büyüyen alevler, Sultan´ ýn geceleri kaldýðý daireyi de sarar. O geceyi tesadüfen Cihannüma köþkünde geçirmiþ olan Vahideddin, yangýný haber alýnca, üzerine pardesüsünü giyerek dýþarý çýkar. Köþkün önünde hiç telaþ göstermeden yangýný seyrederken çevrede aðlayanlarý görünce gözleri yaþarak " Benim vataným ateþ içinde, onun yanýnda bunun ne kýymeti var" demekten kendini alamaz.
Ynt: Tarihte Vahideddin Han By: gulsahkilicaslan Date: 25 Ekim 2019, 10:45:18
Allah razi olsun hocam selam ve dua ile inþallah
Ynt: Tarihte Vahideddin Han By: ceren Date: 29 Ekim 2019, 15:22:25
Esselamu aleyküm. Rabbým razý olsun bizlere bu bilgileri sunan kardeþlerimizden...
Ynt: Tarihte Vahideddin Han By: Bilal2009 Date: 30 Ekim 2019, 06:46:50
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Tarihte Vahideddin Han By: Sevgi. Date: 31 Ekim 2019, 06:45:26
Aleyküm selâm. Rabbim ilmimizi artýrsýn inþaAllah
Bilgiler için Allah razý olsun
Ynt: Tarihte Vahideddin Han By: es-Sabur Date: 31 Ekim 2019, 06:54:26
Osmanlý devletinin son padiþahýdýr ondan sonra devlet sona ermiþtir