El-luluu Vel Mercan
Pages: 1
Lian By: YBNGL Date: 13 Eylül 2010, 12:28:02
LÝAN


Sehl b. Sa´d Saidî´nin naklettiðine göre:

Uveymir Aclani, Asým b. Adiy Ensari´ye gidip ona: "Ey Asým! Bir kimse karýsýný birisiyle zina ederken yakalasa o kiþiyi öldürebilir mi? Ne dersin? Eðer öldürürse kendisi kýsas cezasýna çarptýrýlýr mý? Yoksa bu koca ne yapmalý? Bu meseleyi benim için Allah Resulü´ne soruver ey Asým "dedi. Asým da meseleyi Hz. Peygamber´e arzetti. Fakat Hz. Peygamber (a.s.) bu sorularý yadýrgadý ve ayýpladý. Allah Resulü´nden iþittiði sözler Asým´ýn aðýrýna gitti. Bu olaydan sonra Asým evine dönünce Uveymir geldi ve: "Ey Asým! Allah Resulü ne cevap verdi?" diye sordu. Asým da Uveymir´e "Ýyi bir iþ yapmadýk. Hz. Peygamber sorduðum soruyu çirkin gördü" dedi. Uveymir ise: "Yemin ederim ki bu meseleyi Allah Resulü´ne bizzat kendim soracaðým" dedi ve Uveymir çýktý. Bir grup içindeyken Hz. Peygamberin yanýna gelerek: "Ey Allah´ýn Resulü! Bir kimse, bir kiþiyi karýsýyla zina ederken bulsa, zina eden bu kiþiyi öldürebilir mi? Eðer öldürürse cezasý kýsas mýdýr? Yoksa bu kiþinin yapmasý gereken þey nedir?" diye sordu. Bunun üzerine Hz. Peygamber: "Seninle eþin hakkýnda ayet nazil oldu. Git eþini getir" buyurdu. Sehl olayýn devamýný þöyle anlatýyor: Bu karý-koca (ayetlerde bildirilen þekilde) Allah Resulü´nün huzurunda ve benim de bulunduðum bir topluluðun önünde birbirlerine lânet okudular. Karþýlýklý lânet okuduktan sonra Uveymir "Ey Allah´ýn Resulü! Artýk bu kadýnla evliliðe devam edersem bu ona karþý iftira ettiðim anlamýna gelir" dedi ve daha Hz. Peygamber ona emretmeden önce karýsýný üç talâk ile boþadý.
Sahih-i Müslim´deki hadis numarasý: 2741



Ýbn Ömer Saîd b. Cubeyr´den þöyle rivayet etmiþtir:

Musab b. Zubeyr´in emîrliði zamanýnda bana birbirlerine lânet okuyan iki kiþinin aralarý ayrýlýr mý? diye sordular. Ben ise sorunun cevabýný bilmediðimden hemen Ýbn Ömer´in Mekke´deki evine gittim ve uþaðýna hitaben: Ýbn Ömer´le görüþmem için izin iste, dedim. Uþak da: "O, öðlen uykusundadýr" dedi. Bu sýrada Ýbn Ömer benim sesimi duyup: "Ýbn Cubeyr mi?" diye sordu. Ben: Evet dedim. Ýbn Ömer: "Gel! Vallahi bu vakitte buraya geldiðine göre mutlaka bir ihtiyacýn olmalý" dedi. Ben içeriye girdiðimde Ýbn Ömer bir deve çulu üzerine uzanmýþ ve içi lif dolu olan bir yastýða yaslanmýþ haldeydi. Ona: Ey Ebu Abdurrahman! Birbirlerine lânet okuyan çiftin arasý ayrýlýr mý? diye sordum. Bunun üzerine Ýbn Ömer: "Sübhanallah! Tabi ki. Bu mesele ile ilgili olarak ilk soru soran falancadýr." O kiþi Hz. Peygamber´e þöyle sormuþtu: "Ey Allah´ýn Resulü! Ne buyurursunuz; herhangi birimiz karýsýný zina hâlinde bulsa ne yapmalýdýr? Eðer karýsýnýn zina yaptýðýný söylese büyük bir þey iddia etmiþ olacak; bunu yapmayýp sussa, yine böylesine önemli bir hadiseye karþý susmuþ olacak!" Bunun üzerine Allah Resulü (a.s.) sükut ederek ona bir cevap vermedi. Bu olayýn üzerinden biraz vakit geçince o kiþi, tekrar gelerek þöyle dedi: "Sana sormuþ olduðum iþ baþýma geldi." Bunun üzerine yüce Allah Nur suresindeki eþlerinin zina ettiðini iddia edenlerleilgili ayetleri indirdi. "Allah Resulü de bu ayetleri o kiþiye okudu ve ona nasihat ederek, Dünya azabýnýn, Ahiret azabýndan daha hafif olduðunu hatýrlattý. O da, "Hayýr! Seni hak ile gönderen Allah´a yemin ederim ki ben karýma iftira etmiyorum!" dedi. Hz. Peygamber sonra kadýný çaðýrdý, ayný þekilde ona da öðüt verip, dünya azabýnýn Ahiret azabýndan daha hafif olduðunu hatýrlattý. Kadýn, "Hayýr! Seni hak Peygamber olarak gönderen Allah´a yemin ederim ki kocam yalan söylüyor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü önce erkeðe yöneldi ve erkek, Allah´a yemin ile kendisinin doðru söylediðine dört defa þahadet etti. Beþincide ise eðer yalan söylüyor ise Allah´ýn lânetine uðramayý istedi. Hz. Peygamber sonra kadýný da bu þekilde lânet okumaya çaðýrdý. Kadýn da Allah´a yemin ile kocasýnýn yalan söylemiþ olduðuna dört defa þahadet etti. Beþinci de, eðer kendisi yalan söylüyor ise, Allah´ýn gazabýna uðramayý istedi. Bunun sonucunda Hz. Peygamber onlarý ayýrdý."
Sahih-i Müslim´deki hadis numarasý: 2742

Ýbn Abbas´ýn (r.a.) haber verdiðine göre:

Allah Resulü´nün (a.s.) yanýnda lânet okumadan bahsedilmiþ ve bu hususta Asým b. Adiy bir söz söylemiþ ve sonra kalkýp gitmiþtir. Daha sonra aþiretinden olan bir kimse onun yanýna gelerek karýsýný bir adamla yakaladýðýný þikâyet etmiþtir. Bunun üzerine Asým, "Bu iþin baþýma gelmesinin sebebi kendi sözlerimdir" diyerek o kiþiyi Allah Resulü´nün yanýna götürmüþ ve bu kiþi karýsýný ne þekilde bulduðunu ona haber vermiþtir. Bu kiþi sarý, zayýf ve düz saçlý, karýsýnýn yanýnda bulduðunu iddia ettiði adam ise kalýn bacaklý, esmer, etine dolgun bir kimse imiþ. Bunun üzerine Allah Resulü "Allahým beyan et!" diye dua etmiþtir. Sonuçta kadýn kocasýnýn tasvir ettiði adama benzeyen bir çocuk doðurmuþ ve Allah Resulü bu karý koca arasýnda lian yapmýþtýr. Mecliste bulunan bir adam Ýbn Abbas´a "Hz. Peygamber´in hakkýnda "Bir kiþiyi þahitsiz recmetseydim bu kadýný recmederdim" buyurduðu kadýn bu mudur?" diye sormuþ ve Ýbn Abbas "Hayýr, o Ýslâmda bu kötülüðü aþikâr iþleyen bir kadýndý" cevabýný vermiþtir.
Sahih-i Müslim´deki hadis numarasý: 2750

Muðire b. Þu´be´nin (r.a.) anlattýðýna göre:

Sa´d b. Ubade "Eðer karýmla beraber yabancý bir erkek görsem, onu kýlýcýmýn keskin tarafýyla vurarak öldürürüm!" demiþti. Onun bu sözü Hz. Peygamber´e ulaþtýðýnda," Sa´d b. Ubade´nin bu kýskançlýðýna þaþýrýyor musunuz? Allah´a yemin ederim ki ben, Sa´d´dan daha hamiyetliyim, Yüce Allah ta benden daha hamiyetlidir" buyurdu. Ýþte Yüce Allah bundan dolayý gizli açýk bütün çirkinlikleri haram kýlmýþtýr. Kimse Yüce Allah kadar hamiyetli deðildir. Yine kullarýn özürlerini Yüce Allah kadar kabul etmeyi seven de yoktur. Yine Yüce Allah kullarýný koruduðundan dolayý, müjdeleyici ve uyarýcý birçok Peygamber göndermiþtir. Övülmeyi de Yüce Allah kadar seven yoktur. Bunun içindir ki Allah kullarýna cennet vadetmiþtir.
Sahih-i Müslim´deki hadis numarasý: 2755

Ebu Hureyre´nin (r.a.) anlattýðýna göre:

Fezare oðullarýndan bir kiþi Hz. Peygamber´e gelerek, "Benim karým, siyah bir oðlan doðurdu" dedi. Hz. Peygamber (a.s.) de, bu soruya "Senin develerin var mý?" diyerek cevap verdi. O kiþi de, "Evet, var" deyince. Allah Resulü devamla, "O develerin renkleri nasýldýr? "diye sordu. Adam, "Kýrmýzýdýr" dedi. Hz. Peygamber, "Bunlarýn içinde boz renkte olanlarý da var mý?" dedi. Adam, "Tabi, develerim içinde boz renkli olanlarý da var" diye cevap verdi. Hz. Peygamber, "Peki, develere o boz renk nereden geldi?" buyurdu. Adam bu soruya, "soyunun bir damarýna çekmiþ olmalý" diye cevap verince Allah Resulü "Ýþte oðlun da, soyunun bir damarýna çekmiþ olabilir" buyurdu.
Sahih-i Müslim´deki hadis numarasý: 2756

Ynt: Lian By: ceren Date: 19 Kasým 2017, 15:24:24
Esselamu aleyküm.Rabbim bizleri lian gibi büyük günahdan,zinadan iffetsizlikden uzak eylesin.Rabbim bizleri yolundan ayýrmasýn inþallah...
Ynt: Lian By: ceren Date: 28 Nisan 2021, 23:22:53
Esselamu aleyküm.rabbim razý olsun bizlere sunulan bu  bilgilerden kardeþim...
Ynt: Lian By: Sevgi. Date: 29 Nisan 2021, 05:00:03
Aleyküm selam. Herzaman Rabb'imiz'in bizlere yasaklamýþ olduðu her türlü kötü hallerden uzak duranlardan olmalýyýz. Rabb'im bizleri doðru yoldan hiiç ayýrmasýn inþaAllah
  Bilgiler için Allah razý olsun kardeþim

radyobeyan