20.Yüzyýl Tarihi
Pages: 1
Tarihte Benito Mussolini By: ayten Date: 13 Eylül 2010, 01:16:44
Tarihte Benito Mussolini

1883´te Forli´de doðdu. Bir süre öðretmenlikle meþgul olduktan sonra 1902´de askerlik yapmamak için Ýsviçre´ye gitti.1904´te geri dönen Mussolini 10 sene boyunca gazetecilik yaptý. Birinci Dünya Savaþý´nýn baþlamasý üzerine orduya yazýldý ve savaþta aktif olarak görev yaptý. Savaþta yaralanan Mussolini, Milano´ya döndü ve burada sað görüþlü "Il Popolo d´Italia Gazetesi"nin editörü oldu.

1918´de savaþ sona erdiðinde Ýtalya´da yýkým büyüktü. Ordudan geriye bir þey kalmamýþ, savaþta 460.000 kayýp verilmiþti. Bununla beraber ekonomi de çökmüþtü. Ayrýca savaþ sonu antlaþmalarýnda toprak kazancý olacaðýný düþünen Ýtalya´yý, Ýngiltere ve Fransa gözönüne dahi almadýlar. Böylece Ýtalya, Avrupa´da yalnýzlýða itildi.

Ýtalya´da siyasi kriz de vardý, koalisyon hükümetleri baþarýlý olamýyordu. Ýþsizliðin giderek artmasý ve halkýn gidiþattan memnun olmamasý komünistlerin büyük taraftar toplamalarýna yol açtý. Bu sýrada Mussolini ise çeþitli saðcý gruplarý kurduðu Faþist Parti bünyesinde toplamýþtý bile. Mussolini (halk arasýndaki lakabýyla Il Duce "Duçe" ), ülkenin problemlerini çözeceðini vaadediyor ve eski Roma Ýmparatorluðu´nu tekrar kuracaðýný söylüyordu.

Nazi Almanya´sýndaki SS ve SA gibi Mussolini´nin de bir "Siyah Gömlekliler" grubu vardý. Bu grup, parti karþýtlarýyla ve komünistlerle ilgileniyor, þiddete baþvurmaktan kaçýnmýyordu. Ülkede komünist düþmanlýðý arttýkça ve siyasal istikrar saðlanamadýkça umutlar Duçe´ye baðlandý. Ekim 1922´de Mussolini, Kral Viktor Emmanuel III´ü yönetimi kendisine devretmekle tehdit etti. Aksi takdirde 26.000 taraftarý ile Roma´ya yürüyecek ve bunu kendi yapacaktý. Komünist hareketin de önüne geçmek isteyen Kral, bu teklifi kabul etti ve Ýtalya´da Duçe Dönemi baþladý.

Mussolini´nin baþa geçmesiyle, kadýnlar ev dýþýnda çalýþmaktansa ev kadýný olmaya ve yapabildikleri kadar çocuk yapmaya teþvik edildi. Duçe, tüm ülkeyi tren raylarý ve otobanlarla adeta ördü. Çiftçiler sürekli teþvik edildi, tarým ve endüstride canlanma saðlandý, iþsizlik azaldý. Tüm bunlar Mussolini´nin popülaritesini arttýrdý.1930´larýn baþýnda o artýk tüm ülkenin sevgilisiydi.

Popülaritesini daha da arttýrmak isteyen Mussolini, 1935´te Habeþistan´ýn iþgaline baþladý. Sonun baþlangýcý böylece 1935 olarak saptanabilir, bu tarihten itibaren Mussolini´nin prestiji giderek zayýflayacaktýr. Çünkü Ýtalyan Halký artýk savaþ istemiyordu, Birinci Dünya Savaþý´nýn yaralarý daha yeni sarýlmýþtý. Ama Duçe yoluna devam etti. 1936´da Habeþistan´ýn iþgalini tamamladý ve ayný yýl Hitler´le Roma-Berlin Mihveri´ni kurdu.

Bu tarihten sonra devamlý Hitler´in etkisinde kalan Duçe, 10 Temmuz 1940´da Müttefiklere savaþ ilan etti. Ama Ýtalyan Ordusu, Kuzey Afrika ve Balkanlar seferlerinde rezil oldu, her seferinde imdada Almanlar yetiþmese Yugoslavya ve Yunanistan´ýn Ýtalya´nýn iþini bitirmesi içten bile deðildi.

1943´te Müttefikler Ýtalya´ya çýkarma yaptýlar. Kral Viktor Emmanuel III, Mussolini´yi görevden aldý. Duçe tutuklandý ve hapsedildi. Ama en zor anýnda bile Führer imdadýna yetiþti.

Hitler, Mussolini´den sonra Ýtalya´nýn teslim olmasýndan korkuyordu. Böyle bir durum Almanya´nýn güneyini Müttefik saldýrýsýna açýk hale getirecekti. Eðer Mussolini kurtarýlýp tekrar baþa geçirilirse ona sadýk kuvvetlerle Ýtalya´nýn savunmasýna devam edilebilirdi.

Mussolini´nin kurtarýlmasý için SS Hauptsturmfuhrer Otto Skorzeny önderliðinde bir takým oluþturuldu. Takým üyeleri, Hava Kuvvetleri Luftwaffe´ye baðlý "Fallschirmjager" yani hava indirme birimine ait komandolardý. Otto Skorzeny, Almanya´nýn en iyi yetiþtirilmiþ komandolarýndan biriydi ve Müttefik askeri çevrelerinde "Hitler´s Commando" sýfatýyla gayet iyi tanýnýyordu.

Duçe, 12 Eylül 1943´de Gran Sasso´da tutuklu bulunduðu otelden kurtarýldý ve uçakla Viyana´ya kaçýrýldý. Ýtalya´da kendine baðlý birliklerle mücadeleyi sürdüren Mussolini, Nisan 1945´de yani savaþýn son günlerinde kaçmaya çalýþýrken Ýtalyan Mukavemeti mensuplarý tarafýndan öldürüldü.(28 Nisan 1945)


radyobeyan