Tarihte Japonya By: ayten Date: 10 Eylül 2010, 00:32:57
Tarihte Japonya
Japonya´nýn ilk sakinlerinin Doðu Asya ve Güney Pasifik adalarýndan gelen göçmenler olduðu sanýlmaktadýr. Japon halkýnýn atalarýnýn þimdi Yamato ýrký diye bilinen ve M.S. 3 ve 4. asýrda savaþçý kabileler ve klanlar üzerine giderek üstünlük kuran ayný ýrka ait insanlar olduðu zannedilmektedir.
Dördüncü yüzyýlýn sonunda Japonya ve Kore Yarýmadasýndaki krallýklar arasýnda temas kurulmuþtu. Bu tarihten sonra Japonya´da Çin´in kültür etkileri görüldü. Önce Konfüçyüs dini ve sonra Budizm, Hindistan, Çin, Kore yoluyla 538 yýlýnda buraya girmiþti.
Ülkenin ilk ve devamlý hükumet merkezi 8. yüzyýlýn baþýnda Nara´da kuruldu. 710 ile 784 yýllarý arasýnda 74 sene bu imparatorluk devam etti. 794 yýlýnda ise Kyoto´da yeni bir hükumet merkezi kuruldu. Burasý bin yýl kadar imparatorun oturduðu yer olmuþtur. Baþkentin Kyoto´ya taþýnmasý, 1192 yýlýna kadar devam etmiþ olan Heian devrinin baþlangýcý olmuþtur.
1185 yýlýnda Danoura Savaþýnda Minamotolar rakip Taira Kralýný yok ederek galip gelmiþlerdir. Minemotolarýn iktidarý ele geçirmesi, Shogun denilen askeri liderler idaresi altýnda yedi asýrlýk bir feodal hakimiyet devrinin baþlangýcý olmuþtur. 1192 yýlýnda Minamotolar hükumet merkezini Tokyo yakýnýndaki Kamakura´ya kurdular.
1213 yýlýnda iktidar Minamotolardan, 1333 yýlýna kadar askeri yönetimi sürdüren Hogolarýn eline geçti. Bu dönemde Moðollar, 1274 ve 1281 yýllarýnda olmak üzere iki defa Kuzey Kyushu´ya saldýrdýlar. Her iki savaþta baþarýlý olamayan Moðollar, ayrýca meydana gelen tayfunlarýn tesiri ile Japonya´dan çekildiler.
1333 ile 1338 yýllarý arasýnda görülen kýsa süreli imparatorluklarý, Ashikaga Takauji tarafýndan Kyoto´da Muromachi´de kurulan yeni bir askeri yönetim takip etti. Bu kurulan hükumet 1338´den 1578´e kadar iki yüz yýldan fazla bir süre devam etmiþtir.
On altýncý yüzyýlda Avrupalýlar Japonya topraklarýna ayak bastýlar. Bu arada misyonerler, Hýristiyanlýðý burada yaymaya çalýþtýlar. Bunun üzerine Japon liderleri Hýristiyanlýðýn ve batý düþüncelerinin Japonya için zararlý olacaðýna inandýklarý için Hollanda ve Çin tüccarý haric olmak üzere bütün yabancýlarýn Japonya´ya giriþini yasakladýlar. Ýki buçuk yüzyýl süresince Hollandalý tüccarlarýn bulunduðu bu küçük ada, Japonya ile dýþ dünya arasýnda tek temas noktasý olmuþtur.
1853 yýlýnda Amerikalý Komodor Matthev C.Perry dört gemiden meydana gelen donanmasýyla Tokyo Körfezine girmiþ, ertesi yýl tekrar Japonya´ya gelerek, Japonlarý kendi ülkesiyle bir dostluk anlaþmasý imzalamaya ikna etmiþtir. Bu anlaþmayý, ayný yýl içinde Rusya, Büyük Britanya veHollanda ile imzalanan anlaþmalar takip etmiþtir. Bu anlaþmalar dört yýl sonra ticaret anlaþmalarýna dönüþmüþtür.
Tokogaua Shogunluðunun derebeylik sistemi 1867 yýlýnda yýkýlmasýna kadar geçen on yýllýk süre içinde büyük bir karýþýklýk hüküm sürmüþ ve 1868 yýlýnda Meigi döneminin tekrar teþkilatlanmasýyla bütün hakimiyet yeniden imparatorun eline geçmiþtir.
Ýmparator Meigi´nin idaresinde japonya, batýda geliþmesi yüzyýllar süren þeyleri kýsa bir sürede baþarmaya koyulmuþ, modern sanayileri, politik kuruluþlarý ve modern bir toplum modeli ile modern bir millet meydana getirmiþtir. Japonya 1894-1895 yýllarýnda Çinlilerle, 1904 ve 1905 yýllarýnda da Ruslarla savaþmýþtýr. Japonya her iki savaþý da kazanarak 1875´te Rusya´ya verdiði Sahalin Adalarýný geri almýþ, Formosa ve Kore´yi ele geçirmiþ ve Mançurya´da bazý çýkarlar elde etmiþti. 1920 yýlýnda Japonya, Anglo-Japon Birleþmesi kararlarý gereðince Birinci Dünya Savaþýna girmiþti.
1937´de Japonya-Çin Savaþý baþladý. Birinci Dünya Savaþýnda Almanlara karþý savaþan Japonya, 1939´da Almanya ve Ýtalya ile askeri bir ittifak kurdu ve 7 Aralýk 1941´de Hawai Adalarýna baskýn yaparak Amerikan donanmasýný yok etti. Savaþýn ilk yýllarýnda üstün görünen Japonlar, sonraki yýllarda aðýr kayýplara uðradýlar. Amerikan uçaklarýnýn 6 Aðustos 1945´te Hiroshima ve 9 Aðustosta Nagasaki´ye attýklarý atom bombalarý Ýkinci Dünya Savaþýnýn neticesini belli etmiþti. 14 Aðustos 1945´te kayýtsýz þartsýz teslim olmayý kabul eden Japonya ile 2 Eylül 1945´te resmi teslim anlaþmasý imzalandý.
Yedi yýl sonra, 1951 yýlý Eylül ayýnda Japonya 48 devletle San Francisko´da Barýþ Antlaþmasýný imzaladý. 1952 yýlý Nisan ayýnda yürürlüðe giren bu anlaþma ile Japonya tekrar istiklalini kazandý. 1956 yýlýnda ise Japonya 80. devlet olarak Birleþmiþ milletlere tam üyeliðe kabul edilmiþtir.
Baðýmsýzlýðýný kazandýktan sonra büyük bir ekonomik geliþme ile bugünkü refah düzeyine ulaþmýþ ve teknik ve bilimde çok ileri gitmiþ olan Japonya, hemen hemen bütün dünya pazarlarýný ele geçirmiþ bir devlettir. Liberaller Ýkinci Dünya Savaþýndan bu yana iktidardadýr. 1926´da tahta geçen Ýmparator Hirohito, 7 Ocak 1989´da öldü. Yerine büyük oðlu Prens Akihito tahta geçti ve 1990 Kasým ayýnda taç giydi.
Ynt: Tarihte Japonya By: ehlidunya Date: 10 Eylül 2010, 00:52:03
ALLAH YARDIMCINIZ OLSUN Japonyanýn ikinci dünya savaþý sýrasýndaki sömürgeci tavrý beni çok þaþýrtmýþtý hala þaþýrýyorum ancak þuanki durumu nasýl bilmiyorum ama çok enteresan bigiydi allah razý olsun paylaþýmýnýz için