Ülkeler Tarihi
Pages: 1
Tarihte Makedonya By: ayten Date: 09 Eylül 2010, 03:19:24
Tarihte Makedonya

Bölgede, bilinen ilk hakimiyeti, M.Ö. 725´lerde Argead Hanedanýndan, Birinci Perdikas kurdu. Makedonya Krallýðýný kuran bu hanedan, Yunan asýllý deðildir. Krallýk Sýrbistan ve Trakya´da geniþledi. Bölge, M.Ö. 513´ten 479´a kadar Perslerin iþgalinde kaldý. Perslerin çekilmesiyle Makedonya Krallýðýnýn baþþehri Pella oldu.

Kral Ýkinci Amiktas, Üçüncü Fredikas, Ýkinci Ýskender devrindeki hanedanlýk kavgalarýnda, kuzeyden Balkan kavimlerinin istilasýna uðradý. M.Ö. 359´da Ýkinci Filip´in kral olmasýyla, devletin otoritesi kuvvetlendi. Hanedan kavgasýna son verilip, istilacýlar çýkartýldý. Sýnýrlar geniþletildi. Ýkinci Filip´ten sonra yerine Büyük Ýskender (M.Ö. 334-323) kral oldu.

Büyük Ýskender, Yunanistan, Ýran, Anadolu, Suriye ve Mýsýr´ý alýp, Türkistan ve Hindistan´a girdi. Büyük Ýskender, kazandýðý savaþlar sonunda ahlaksýzlýklarda azýtýp, otuz üç yaþýnda sefaletle ölünce, M.Ö. 323´te Dördüncü Ýskender kral oldu. Onu Büyük Ýskender´in kumandanlarýndan Antigonos Kiklons öldürerek, Makedonya krallýðýna geçti. Antigonos Makedonya´da yeni hanedanýn kurucusudur.

Romalýlarýn bölgeye hakim olmasýna, Makedonya Krallýðý karþý koymuþsa da, M.Ö. 172-168 yýllarý arasýnda üçüncü sefer sonunda yenildiler. Makedonya Roma Ýmparatorluðunun bir eyaleti haline getirildi. Avrupa´daki kavimler göçü esnasýnda ve sonrasýnda sýk sýk istilaya uðrayan Makedonya, miladdan sonra 6. yüzyýlda Slavlaþmaya baþladý. Dokuzuncu ve onuncu yüzyýllarda Bulgarlar bölgede kuvvet kazandý. Dördüncü Haçlý Seferinde 1204-1224 yýllarý arasýnda Makedonya´da Latin Krallýðý kuruldu. 1230´larda Bulgarlarýn, 1280´de de Sýrplarýn hakimiyetine geçti.

Osmanlý Devleti, Anadolu´da kurulup, adalet üzere idare edilmesi sayesinde kýsa zamanda geniþleyip, 14. yüzyýlda Avrupa kýtasýna da hakim olmaya baþladý. Osman Bey devrinde, Makedonya´ya ilk Osmanlý akýný 1324 yýlýnda yapýldý. Osmanlý Sultanlarýndan Birinci Murad Han devrinde, 26 Eylül 1371 Cirmen Zaferiyle Türklere Makedonya´nýn kapýlarý açýlarak, Balkanlardaki mukavemet kýrýldý.

1371´den sonra baþlatýlan Makedonya fütühatý, 1373 yýlýna kadar tamamlandý. 1371´den 1877-1878 Osmanlý-Rus (Doksanüç) savaþýna kadar fasýlasýz Osmanlý hakimiyetinde kalan Makedonya, 1878´de Ruslarýn iþgaline uðramýþsa da, ayný yýl yapýlan Berlin Antlaþmasýyla tekrar kurtarýldý.

1912- 1913 Balkan savaþý felaketinden sonra, Makedonya Osmanlý hakimiyetinden çýktý. Bölgedeki Türk ve Müslüman ahali Anadolu´ya göç etmek mecburiyetinde kalmasýna raðmen, bölgede hala çok sayýda Türk-Ýslam nüfusu yaþamaktadýr.

1371´den 1913 yýlýna kadar Osmanlý hakimiyetinde kalan Makedonya on dokuzuncu yüzyýlýn ortalarýna kadar barýþ, sükun ve huzur devrini yaþadý. Bu devirde Makedonya´da sanat deðeri yüksek mimari eserler inþa edildi. Ahalinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý için pek çok müesseseler kuruldu. Sivil ve askeri okullarýn açýlmasý ve çeþitli müesseselerin kurulmasýyla Makedonya´nýn hayat ve kültür seviyesi yükseltildi. Bölgedeki Osmanlý eserlerinin çoðu haçlý, slav ve komünizm zihniyetleriyle tahrip edilmesine raðmen, geride kalanlar dahi o devrin þaheser abidelerindendir.

Makedonya´nýn Türklerin hakimiyetinden çýkmasý, 19. yüzyýlda þiddetlenen Papalýk ve Rusya´nýn propagandasý sebepiyledir. Bölge Osmanlýlarýn elinden çýkmasýyla, toprak bütünlüðünü kaybetti. Önce Balkan devletleri arasýnda savaþ meydaný haline gelen Makedonya, Birinci Dünya (1914-1918), Ýkinci Dünya (1939-1945) savaþlarýnda da ayný akibete uðradý. Ýkinci Dünya Savaþý sonunda, 1947´de Makedonya Bulgaristan, Yugoslavya ve Yunanistan arasýnda paylaþýldý.

Yugoslavya sýnýrlarý içinde kalan Makedonya topraklarýnda, Yugoslavya´yý meydana getiren cumhuriyetlerden biri olan Makedonya Cumhuriyeti kuruldu. Makedonya Cumhuriyeti, Yugoslavya´nýn parçalanmasý üzerine kurulan Yeni Yugoslavya´dan 1991´de yapýlan referandum ile ayrýldý ve baðýmsýz bir devlet haline geldi.

Birçok ülke Makedonya´yý tanýrken, Yunanistan´ýn itirazý ile Avrupa Devletleri tanýmadý. Bunun nedeni ise yeni cumhuriyetin, Yunanistan´daki bir bölge ile ayný ismi taþýmasý idi. Yeni devletin isminin deðiþtirilmesi yönünde Yunanistan´ýn istekleri hala devam etmektedir.


radyobeyan