Medeniyet Tarihi
Pages: 1
Tarihte Kapadokya By: ayten Date: 08 Eylül 2010, 04:43:50
Tarihte Kapadokya

Anadolu´da tarihsel bir bölge. Yaklaþýk sýnýrlarý kuzeyde Karadeniz, doðuda Fýrat Irmaðý, güneyde Toros Daðlarý ve batýda Tuz Gölü´dür. Çeþitli dönemlerde birçok uygarlýðýn egemenliðine giren Kapadokya´da bilinen en eski topluluk Samiler´dir. MÖ 2000-1200 arasýnda Hititler´in yönetiminde olan bölge daha sonra Lidya ve MÖ VI. yüzyýlda Pers egemenliðine girdi.

Pers döneminde iki satraplýða* ayrýlan bölgenin kuzeyine Pontik Kapadokya, güneyine Büyük Kapadokya (Asýl Kapadokya) adý verildi. Büyük Ýskender´in fetihleri sýrasýnda baþýna buyruk bir yönetim kurulan Kapadokya, MÖ 332´de Perdikkas tarafýndan fethedilerek Eumenes satraplýðýna atandý. Ne var ki I. Antigonus ve daha sonra Selefkiler döneminde görece özerk bir yönetime sahip oldu. Yerel bir hanedan Makedonyalýlarýn ve daha sonra Selefkilerin yüksek egemenliðini tanýyarak hüküm sürdü.

MÖ 255 dolaylarýnda III. Ariarathes kral ünvanýný alarak baðýmsýzlýðýný ilan etti. Selefki krallarýyla iyi iliþkileri koruyan bu yerel krallýk, Selefkilerin Romalýlarca bozguna uðratýlmasýndan sonra Roma himayesine girdi. MÖ I. yüzyýlda Pontus Kralý VI. Mithradates Kapadokya´yý ele geçirdi. Mithradates´in ölümünden sonra bölge doðrudan Roma Ýmparatorluðu´na baðlandý.

Hristiyanlýðýn Anadolu´da ilk önemli yayýlma merkezlerinden biri olan Kapadokya´nýn o dönemlerdeki en önemli kentleri Mazaka (bugünkü Kayseri) ve Tyana (bugünkü Niðde) idi. XI. Yüzyýlda Romanos Diagones´in Doðu Roma Ýmparatoru olduðu sýrada Selçuklular Kapadokya´yý ele geçirdi. Bçlge 1399 yýlýnda I. Bayezit tarafýndan Osmanlý topraklarýna katýldý. 1405´te Timur´un eline geçen Kapadokya, Timur´un çekilmesinden sonra yine Osmanlý egemenliðine girdi. Kapadokya günümüzde arkeoloji ve sanat tarihi açýsýndan dünyanýn sayýlý bölgelerinden biridir.

* Satrap: Persler´de il yöneticisi, vali.

Ynt: Tarihte Kapadokya By: ceren Date: 19 Mart 2019, 03:02:52
Esselamu aleykum. Rabbim razý olsun paylasimdan kardeþim. ..

radyobeyan