Tarihte Milas By: ayten Date: 08 Eylül 2010, 04:31:32
Tarihte Milas
Milas, Muðla ilinin ikinci büyük yerleþim bölgesidir. Sodra Daðý´nýn eteklerinde, kendi adýyla anýlan ova üzerinde kurulmuþtur. Arkeolojik araþtýrmalar göre kentin kuruluþu MÖ 10. yüzyýla kadar uzanmaktadýr. Adýný rüzgarlar tanrýsý Ailos´un soyundan gelen Mylasos´dan aldýðý hakkýnda bir efsane vardýr, ancak bu efsaneden ileri gidememektedir.
Milas, önce Karia´nýn sonra Menteþe Beyliði´nin baþkentliðini yapmýþtýr. Milas´ýn antik ismi Mylasos ya da Mylasa´dýr. Tüm Karia´nýn ulusal tanrýsý Zeus Karios Mabedi´nin yer aldýðý Milas, Karialýlarýn haç yeri durumunda idi. Her yaný mermer yapýlar ve anýtlarla kaplý olan kent, haklý olarak "Mabetler Þehri" adýný almýþtýr. Kesintisiz 3 bin yýllýk kültür birikiminin izlerini Milas´ýn her yerinde görmek mümkündür. Milas´ýn sýnýrlarý içinde 27 antik kentin kalýntýlarý vardýr.
Milas Müzesi
Milas Müzesi ilk kez 1983 yýlýnda bakanlýk onayý ile Bodrum Müzesi´nden devredilen eserler ve ilçe sýnýrlarý içerisindeki kazýlardan çýkan eserlerin bir araya toplanmasýyla oluþturulmuþ ve 1987´de ziyarete açýlmýþtýr. Müze Müdürlüðü, Milas Kültür Merkezi binasý içerisinde yer almaktadýr.
Müze teþhir salonundaki toplam 11 adet vitrinde Stratonikeia kazýlarýnda bulunan altýn eserler, Ýasos kazýlarýnda bulunan piþmiþ toprak kandil örnekleri, Milas ve çevresindeki kurtarma kazýlarýnda bulunan eserler, mermer heykeller, mermer büstler ile vatandaþlardan satýn alýnan diðer eserler kronolojik bir sýra içerisinde yer almaktadýr. 2002 Kasým ayý itibarýyla Milas Müzesi´nde 2371 adet arkeolojik, 145 adet etnografik ve 1096 adet sikke olmak üzere toplam 4112 adet envanterlik eser bulunmaktadýr.
Baltalýkapý
MS 1. ya da 2. yüzyýlda yapýldýðý tahmin edilmektedir. Hemen hemen hiç bozulmadan günümüze kadar ulaþmýþtýr. Adýný, dýþ yüzündeki kilit taþý üzerinde bulunan çift aðýzlý balta tasvirinden alýr. Sonraki dönemlerde kapýnýn üzerinden geçirilen bir su kemeri ile þehrin doðusundaki daðlardan getirilen su hattý baðlanmýþtýr.
Gümüþkesen Mezar Anýtý
Yapým tarihi kesin olarak bilinmeyen yapýnýn MÖ 1. ile MS 2. yüzyýl arasýnda yapýldýðý sanýlmaktadýr. Gümüþkesen Caddesi üzerinde, Hýdýrlýk Tepesi eteðinde bulunan yapýnýn kime ait olduðu bilinmemektedir. Dünyanýn yedi harikasýndan biri olan Bodrum Mozolesinin küçük bir örneðidir.
Ýlk çaðlardan günümüze tüm elemanlarýyla saðlam kalabilen tek mezar anýtý olan yapý; yüksek bir kaide, tapýnaðý çevreleyen korint baþlýklý bir sütun sýrasý ve basamaklý piramit bir çatýdan oluþmaktadýr. Bodrum Mozolesinden daha küçük boyutlarda olmasý nedeniyle burada bulunan piramit üzerindeki quadriga, Gümüþkesen Anýtýnda bulunmamaktadýr.
Zeus Karýos Kutsal Alaný
Halk arasýnda "Uzun Yuva" adýyla anýlmaktadýr. Korint baþlýklý yivli sütun, mabedin ayakta kalan tek sütunudur. MS 2. yüzyýlda inþa edilmiþtir.
Hacý Ýlyas Cami
!330 yýlýnda yapýlan cami, düz ahþap çatýlý olmakla beraber, bütün cepheyi kaplayan kiremit örtülü, üç cepheli son cemaat yeri ile önem kazanýr. Batý yanýnda, açýk bir merdiven üzerindeki balkon biçimindeki minaresi, Milas için karakteristik olmuþtur.
Ulu Cami
Ahmet Gazi tarafýndan 1378´te yaptýrýlan cami kýble duvarýna dik 3 sahýna sahiptir. Mihrap önünde bir kubbe yer alýr. Diðer bölümler ve yan sahýnlar çapraz ve beþik tonozla örtülüdür. Bol spoli malzeme ile yapýlan caminin planý, Selçuklu camileri geleneðine baðlýdýr.
Firuz Bey Cami
Osmanlýlarýn bölgeyi ele geçirdiði 1394 yýlýnda Menteþe Valisi Firuz Bey tarafýndan yaptýrýlmýþtýr. Yapýnýn ana eyvaný durumundaki mihrap önü kubbeli, avlu yerine geçen orta mekan ise kýrlangýç kubbelidir. Ters T planlý bir camidir. Halk arasýnda içindeki süslemeleri nedeni ile Gök Cami, kubbesinin kurþunla kaplý olmasýndan dolayý da Kurþunlu Cami olarak adlandýrýlmýþtýr.
Milas Halýsý ve Seccadeleri
Milas, 17. yüzyýldan itibaren Anadolu´nun tanýnan halý merkezlerinden biri olmuþ, burada dokunan seccadeler "Milas Seccadeleri" olarak ün yapmýþtýr. Seccadelerde zemin genellikle þeftali kýrmýzýsý, bordürler sarý ve yeþildir. Mihrap alýnlýðý çoðu kez üst kýsýmda baklava þeklini alýr. En güzel örneklerini 18. ve 19. yüzyýllarda gördüðümüz Milas Seccadeleri, bugün Sultanahmet Halý ve Kilim Müzesi ile Ankara Etnografya Müzesi gibi müzelerde sergilenmektedir.
Milas Evleri
Geleneksel Türk mimarisinin özelliklerini taþýyan Milas evleri 19. yüzyýlda yapýlmýþtýr. Evlerin hemen hemen tümü iki katlý ahþap yapýlardýr. Bu evlerin özellikle bacalarý özgün karakterleriyle ön plana çýkmaktadýr.
Ynt: Tarihte Milas By: Bilal2009 Date: 21 Mart 2019, 07:36:37
Esselamu aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Tarihte Milas By: gulsahkilicaslan Date: 22 Mart 2019, 11:05:35
Bu faydalý bilgiler için teþekkür ederiz hocam Allah razý olsun...Selam ve dua ile..