Medeniyet Tarihi
Pages: 1
Tarihte Fenikeliler By: ayten Date: 08 Eylül 2010, 04:02:31
Tarihte Fenikeliler

Suriye ve bugünkü Lübnan kýyýlarýna yerleþmiþ olan Ýlkçað halkýdýr. Milattan önce III. binyýlda Akdeniz´in doðu kýyýsýna yerleþen Fenikeliler, buðday ve zeytinyaðý üreten mükemmel çiftçilerdi. Kurduklarý þehirler (Sur, Sidon, Biblos, Ugarit), zamanla büyük limanlara dönüþmüþtü. Yaþadýklarý dar kýyý þeridinden denize yönelmiþler, gemiler yaparak serüvenlere atýlmýþlardý.

Gemici ve Tacirler

Fenikeliler astronomi bilgilerinden yararlanarak, üç yüzyýl boyunca Akdeniz´i enine boyuna dolaþtýlar, Kýbrýs´ta (orada bakýr buldular), Girit´te, Sicilya ve Sardinya´da ticari koloniler kurdular. Ýspanya´ya kadar gittiler, Cebelitarýk Boðazý´ndan aþýp Fas´a, hattâ Kamerun´a vardýlar. M. Ö. IX. yy.da hýzla geliþerek, Roma´ya rakip olacak Kartaca þehrini de Fenikeliler kurdular.

Ýþlenmiþ bronzu, fildiþini, seramiði, doðu camýný ve özellikle lal renginde bir deniz kabuklusundan elde edilen boyayla boyanmýþ kumaþlarý her yörede tanýttýlar. Siteleri çok zengin oldu, ama ayný krallar tarafýndan yönetilen bu siteler, birleþmeyi bilemediler ve M.Ö. VI. yy.da Perslere boyun eðmek zorunda kaldýlar.

Fenikelilerin dini Yunan ve Roma inanýþlarýný, tapýnýþlarýný etkiledi. Fenikeliler, tanrý Baal´e genç çocuklarý kurban eder, böylelikle denizlerde onun himayesini saðlamaða çalýþýrlardý. Güzel tapýnaklar yapar, heykel yontar ve kuyumculuðu iyi bilirlerdi. Batýlýlara çok þey öðretmiþler, özellikle alfabeyi de onlar icat etmiþlerdi.

Fenike Dini

Doða güçlerine, Bereket Tanrýçasý Aþtart´a, Daðlar Tanrýsý Hodad´a, Gök Tanrýsý Baal´e, vahþi bir yerde veya açýkhava tapmaðýnda tanýnýrlardý Dikili bir taþ, bir kazýk veya bir aðaçla temsil edilen ilâhlara bazen bir çocuk kurban ederlerdi.

Ynt: Tarihte Fenikeliler By: Bilal2009 Date: 17 Mart 2019, 19:40:38
Esselamu aleyküm Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan