Tarihte Yunanistan By: ayten Date: 08 Eylül 2010, 03:00:07
Tarihte Yunanistan
Tarihçiler Yunanistan tarihini üç büyük bölüme ayýrýrlar; Eski Yunan tarihi, Orta Devir-Bizans tarihi ve Yeni Yunanistan tarihi. M.Ö. (2000-146) tarihleri arasýnda hayat süren Eski Yunanlýlarýn bu devirleri de dört bölüme ayrýlýr; M.Ö. (2000-500) yýllarýna kahramanlýk seneleri ve ilk olimpiyat seneleri adý verilir. M.Ö. (500-400) yýllarýnda meydana gelen Ýran savaþlarý, medeniyet seneleridir.
M.Ö. (400-300) yýllarý eski Yunanlýlarýn gerileme devridir. Ýskenderin Makedonya, Tiva ve Ýsparta istilalarý bu devre dahildir. M.Ö. (300-146) tarihleri dördüncü ve son devirdir. Bu son devre ayný zamanda Helenistik Dönem de denir. M.Ö. 146 yýlýnda Roma Ýmparatorluðunun idaresi baþlar. Romalýlar M.S. 395´te ikiye ayrýlýnca Yunanlýlarýn Orta Dönem ve Bizans tarihi baþlar. Bizans Ýmparatorluðunun ilk hükümdarý Konstantin´dir.
Konstantin 330 yýlýnda, Doðu Roma´nýn Bizans þehrini alarak ismini "Constantinople" þeklinde deðiþtirdi. Konstantin´in 378´de ölümüyle birlikte, imparatorluðun 1081´de baþlayan gerileme dönemine kadar, sýrasýyla Teodosiu, Lostianu, Iraklios, Isavroslar ve Mekadonya dönemleri geçti. Gerileme devri, Fatih Sultan Mehmed Hanýn 1453 yýlýnda "Constantinople"u alarak "Ýstanbul" yapmasýyla son buldu. Böylece yaklaþýk 1000 yýllýk Bizans Ýmparatorluðu tarihe gömüldü.
Fatih´in Ýstanbul´u fethetmesi, dünya tarihinin olduðu gibi Yunan tarihinin de dönüm noktasýdýr. Artýk Yunan Devleti kalmamýþ ve Yunanistan topraklarý bir Osmanlý eyaleti olmuþtu. Atina 1458 sonbaharýnda Osmanlý topraklarýna katýldý. Fatih Sultan Mehmed Han hemen Atina´ya geldi ve dört gün kaldý. Türk ve Yunan arþivlerine göre Atina´da Türk idaresi zamanýnda tekke, küçük kervansaray, çeþme ve sebillerin dýþýnda 9 cami ve tam teþekküllü bir medrese yapýlmýþtý. Bunlar; Mescidi Ýsmaili, Fethiye Camii, Yeni Cami, Aþaðý Þadýrvan veya Voyvoda Camii, Sofya veya Hüsnü Bey Camii, Sütunlu Cami, Akropol eteðindeki cami, Küçük Cami, Kafisiye Kazasý Camii ve Ravaklý Medrese. Osmanlýlarýn 400 sene hakim olduðu bu yerlerdeki eserlerden bugün minaresi yýkýlmýþ iki camiyle bir medrese kapýsý kalmýþtýr. Diðerlerinin ise izleri bile kalmamýþtýr.
Yunanlýlar 400 yýl kadar rahat ve huzur içinde Osmanlý tebeasý olarak yaþadý. 1821 yýlýnda, Osmanlý Devletinin gerilemeye baþladýðý dönemlerde, Avrupalýlarýn kýþkýrtmalarýyla Yunan isyaný çýktý. Ýsyandan sekiz yýl sonra Yunanistan Krallýðý kuruldu. 1832-1913 yýlýna kadar Danimarka asýllý krallar tarafýndan idare edildi.
Yunanistan, bundan sonra 1923 yýlýna kadar Balkan Savaþlarý, Birinci Dünya Savaþý ve iç karýþýklýklarla uðraþtý. Müttefiklerin yardýmýyla Yunanlýlar "Megalo Ýdea" hülyasý ile, "Helen Ýmparatorluðu"nu yeniden kurmak üzere 15 Mayýs 1919´da Ýzmir´i Batý Anadolu topraklarýný iþgal ettiler. Çok geçmeden, Türk Ordusu karþýsýnda tutunamayarak 1922´de hayalleriyle birlikte denize döküldüler.
Bu yenilgiyle birlikte Yunanistan´da iç karýþýklýklar baþgösterdi. 1923 yýlýnda yapýlan halk oylamasýyla Yunanistan Cumhuriyeti ilan edildi. Fakat 1926´da General Theodoros Pangalos diktatörlüðünü ilan etti. 1935 yýlýnda monarþik idare yeniden ortaya çýktý ve Helen Kralý, George II, tahta geçti. Ýkinci Dünya Savaþý patlak verince, Yunanistan 1940 yýlýnda Ýtalya´dan bir ültimatom aldýysa da bunu reddetti. Fakat ardýndan Alman, Ýtalyan ve Bulgarlar ülkeyi iþgal etti.
1944 yýlýnda iþgal kuvvetleri ülkeden çekildi. Ülkede tekrar iç karýþýklýklar baþgösterdi. Ülkeye sýzmýþ komünist güçler, Kralcýlar ve Ýngiliz birlikleri tarafýndan maðlup edildi. 1947´de yapýlan yeni bir halkoylamasýyla George-II, idareyi eline aldý. Daha sonra yerine kardeþi Paul-I geçti.
Komünistler 1947-1949 yýllarý arasýnda tekrar karýþýklýklar çýkardýlarsa da, ABD´nin yardýmýyla daðýtýldýlar. 1963 yýlýna kadar ülke, Karamanlis hükümetince yönetildi. Bu tarihteki seçimleri Merkez Partisi kazandý. Ülke içinde yeniden karýþýklýklar çýktý 1967 yýlýnda Albay Papadopoulos ihtilalle idareyi eline geçirdiyse de 1973 yýlýnda General Demetrius´un yeni bir ihtilaliyle idareyi kaybetti. 1974 yýlýnda Kýbrýs problemi ortaya çýktý. Türk ordusunun "Barýþ Harekatý" Yunanistan´da iktidar deðiþikliðine sebep oldu. Yunan askeri cuntasý daðýldý. Yerine Karamanlis hükümeti geldi.
Yunanistan, 1974 yýlýnda referandumla yeniden Cumhuriyet oldu. 1981´de Avrupa Ekonomik Topluluðuna katýldý. 1981 ve 1985 seçimlerini PASOK (Panhelenik Sosyalist Hareket) partisi kazandý. Haziran 1989´da yapýlan seçimlerde PASOK ikinci parti durumuna düþtü. Seçim sonuçlarý hiçbir partiye hükümet kurma imkaný vermedi.
Geçici hükümet altýnda Kasým 1989´da yapýlan erken seçimlerde de hiçbir parti hükümet kuramayýnca, Nisan 1990´da yeniden ikinci kez erken seçime gidildi. Meclisteki sandalye sayýsýnýn bir fazlasýný kazanan Yeni Demokrasi Partisi hükümet kurdu. Hükümetin kurulmasýndan sonra yapýlan seçim neticesinde Karamanlis ikinci kez cumhurbaþkaný oldu.
Ynt: Tarihte Yunanistan By: ehlidunya Date: 10 Eylül 2010, 00:57:02
allahým sen büyüksün yunanitaný bile refaha demokasiye biz çýkardýk nasýl diye soracak olursak kýbrýs harekatýyla ülke yenilmesine raðmen ülkedeki enonis düþüncesi yýkýlmýþ ve ülke gerici darbeci askerlerden kurtulmuþ ve refaha kavuþmuþtur