Talha B.Ubeydullah (r.a) By: fakir Date: 04 Mart 2009, 23:54:41
TALHA B. UBEYDULLAH (r.a)
Talha b. Ubeydullah b. Osman b. Amr b. Sa'd b. Teym b. Mürre b. Katb b. Lüeyy b. Gâlib el-Kuraþî et-Teymî. Künyesi, Ebu Muhmmed'dir.
Talha, Cennetle müjdelenen on kiþiden biri, Ýslâm'a giren ilk sekiz kiþiden ve Hz. Ebubekir aracýlýðýyla müslüman olan beþ kiþiden biridir. Ayrýca, halife seçimini gerçekleþtirmeleri için oluþturulan altý kiþilik Ashab-ý ,Surâ arasýnda yer almýþ meþhur bir sahâbdir. Annesi, es-Sa'be bint Abdillah b. Mâlik el-Hadramiyye'dir (Ýbn Hiþam, "es-Sîretü'n-Nebeviyye", I, 251, Mýsýr 1955; el-Askalânî, "el-Ýsâbe fî Temyîzi's-Sahâbe", III, 290;Ýbnü'l-Esîr, "Üsdü'l-Ðâbe fî Ma'rifeti's-Sahâbe", III, 85 vd. 1970).
Rivayete göre, Talha b. Ubeydullah, Busra panayýrýnda bulunduðu bir sýrada, oradaki bir manastýrýn rahibi: "Sorun bakayým, bu panayýr halký arasýnda, ehl-i Harem'den bir kimse var mý?" diye seslenir. Talha da: "Evet var! Ben Mekke halkýndaným" diye cevap verir. Bunun üzerine rahip: "Ahmed zuhur etti mi?" diye sorar. Talha: "Ahmed de kim?" der. Rahip: "Abdullah b. Abdulmuttalib'in oðludur. Bu ay O'nun çýkacaðý aydýr. O, peygamberlerin sonuncusudur. Haremden çýkarýlacak; hurmalýk, taþlýk ve çorak bir yere hicret edecektir. Sakýn O'nu kaçýrma" der.
Rahibin söyledikleri Talha'nýn kalbine yer eder. Oradan alelacele ayrýlarak Mekke'ye döner ve yakýnda herhangi bir olayýn meydana gelip gelmediðini sorar. Abdullah'ýn oðlu Muhammedü'l-Emîn'in peygamberliðini ilan etmiþ oldûðunu ve Ebubekir'in de O'na tabi olduðunu öðrenir. Hemen Ebubekir'in yanýna vararak rahibin anlattýklarýný haber verir. Sonunda her ikisi birlikte Resulullah (s.a.v.)'a giderler. Talha oracýkta müslüman olur. (Ýbn Sa 'd, "et- Tabakâtü'l Kübrâ", III, 215, Beyrut; el-Askalânî, a.g.e., III, 291).
Birçok müslüman gibi, Talha b. Ubeydullah da Ýslam'a girdikten sonra müþriklerin eziyetlerine maruz kalmýþ, ama yolundan dönmemiþtir. Ýslam'ýn azýlý düþmanlarýndan Nevfel b. Huveylid, Talha'nýn müslüman olduðunu duyunca, Ebubekir'le onu bir iple biribirlerine baðlamýþ, uzun süre iplerini çözmemiþ, Teymoðullarý da bu duruma seyirci kalmýþlardýr. (Ýbn Hiþam, a.g.e., I, 709; el-Askalânî, a.g.e., III, 291; Ýbnü'l-Esîr, a.g.e., III, 86).
Talha ile Zübeyr müslüman olunca, Resulullah (s.a.v.) onlarý kardeþ ilan etti. Hicretten sonra da Medine'de, Talha ile Ubeydullah b. Ka'b'ý, baþka bir rivayete göre ise Talha ile Saîd b. Zeyd'i kardeþ ilan etmiþti.
Talha, Bedir savaþýna iþtirak etmemesine raðmen Resulullah (s.a.v.) kendisine ganimetten pay vermiþtir. Kimi rivayetlere göre, bu sýrada ticaret için Þam'da bulunuyordu. Akla daha yatkýn olan bir baþka rivayete göre ise, Kureyþ kervaný hakkýnda bilgi toplamak üzere, Resulullah (s.a.v.) tarafýndan Þam yoluna gönderilmiþti. Nitekim, dönüþte Talha'nýn ganimetten pay istemesi bunu gösteriyor (Ýbn Sa'd, a.g.e., III, 216; Ýbnü'l-Esîr, a.g.e., III, 86).
Bedir'den sonraki birçok savaþa katýlmýþtýr. Uhud günü Peygamber (s.a.v.)'i kahramanca müdafaa etmiþ, O'na bir þey olmasýn diye atýlan oklara, indirilen kýlýç darbelerine karþý vücudunu siper etmiþtir. Sonuçta birçok kýlýç ve ok yarasý almýþ, aldýðý yara neticesi bir kolu çolak kalmýþ, yine Resulullah'ý müdafaadan geri durmamýþtýr (Ýbn Hiþam, a.g.e., II, 80; Ýbnü'l Esîr, a.g.e., III, 86; el-Askalânî, a.g.e., III, 291).
Hz. Osman'ýn þehid edilmesinden sonra, müslümanlarýn büyük bir kýsmýnýn Hz. Ali'ye bey'at ettiðini biliyoruz. Bu bey'atte bulunanlardan biri de Talha b. Ubeydullah'týr. Ancak, bey'atten kýsa bir süre sonra, Talha ile Zübeyr ibnü'l-Avvam'ýn, Hz. Ali'ye karþý çýkan Hz. Âîþe'nin yanýnda yer almýþlardýr. Neticede ez-Zübeyr, Hz. Ali'ye karþý çýktýðýna piþman olarak savaþ meydanýný terketmiþtir. Talha ise mücadeleye devam etmiþ, nihayet Cemel günü (h. 36), Mervan b. Hakem tarafýndan öldürülmüþtür. Vefat ettiði zaman tahminen 60-64 yaþlarýndaydý (Ýbn Hiþam, a.g.e., 1, 251; Ýbn Sa'd, a.g.e., III, 224; Ýbnü'l-Esýr, a.g.e., 111, 87; el-Askalânî, a.g.e., 111, 292; Ýbn Cerîr, Tarîhü'l-Ümemi ve'lMülûk, XI, 50' Beyrut).
Talha, Peygamber Efendimizin bacanaðýydý. Hanýmlarýndan dört tanesi Resulullah (s.a.v.)'ýn zevcelerinin kýz kardeþleriydi. Bunlardan Ümmü Gülsüm, Hz. Âîþe'nin; Hamne, Zeynep bint Cahþ'ýn; el-Fâria, Ümmü Habibe'nin ve Rukiyye, Ümmü Seleme'nin kýzkardeþi idi (el-Askalânî, a.g.e., III, 292).
Talha b. Ubeydullah'ýn, onbiri erkek, ikisi kýz olmak üzere onüç çocuðu vardý. Erkek çocuklarýn herbirine bir peygamber ismi vermiþti. Bunlar: es-Seccâd diye bilinen ve Cemel vak'asýnda babasýyla birlikte öldürülen Muhammed, Ýmran, Musa, Ya'kub (Harre günü öldürüldü), Ýsmail, Ýshak, Zekeriyyâ, Yusuf, Ýsâ, Yahya, Salih idi. Kýzlarý ise Aiþe ve Meryem idi (Ýbn Sa'd, a.g.e., III, 214; Ýbn Hiþam,.a.g.e., 1,-307).
Talha, doðrudan Resulullah (s.a.v.)'dan rivayette bulunduðu gibi, Hz. Ebubekir'le Hz. Ömer'den de hadis nakletmiþtir. Kendisinden de, oðullarý; Yahya, Musa ve Ýsa ile Kays b. Ebi Hâzým, Ebu Seleme b. Abdirrahman, el-Ahnef, Mâlik b. Ebî Âmir ve baþkalarý rivayet etmiþlerdir (Ýbn Sa'd, a.g.e., III, 219; el-Askalânî, a.g.e., 111, 290).
Talha; orta boylu, geniþ göðüslü, geniþ omuzlu ve iri ayaklý idi. Esmer benizli, sýk saçlý fakat saçlarý ne kýsa kývýrcýk ne de düz ve uzundu. Güler yüzlü, ince burunlu idi. Saçlarýný boyamazdý. Yürüdüðü zaman sür'atli yürür, bir yere yöneldiði vakit tüm vucudu ile dönerdi (Ýbn Sa'd, a.g.e., 111, 219; el-Askalânî, a.g.e., 111, 291).
Ashâbýn zenginlerindendi. Zengin olduðu kadar da cömertti. Cömertliði sebebiyle kendisine "el-Fayyâd" denirdi. Vefat ettiði zaman, miras olarak bir hayli gayrimenkul, nakit para ve deðerli eþya býrakmýþtýr. Rivâyete göre gayri menkullerinin tutarý otuz milyon dirhem, nakitlerinin tutarý iki milyon ikiyüz dirhem ve ikiyüz bin dinar idi. Sadece Irak'tan gelen yýllýk geliri yüzbin dirhem civarýndaydý (Ýbn Sa'd, a.g.e., 111, 221 vd.; Ýbnü'l-Esîr, a.g.e., 111, 85).
Ynt: Talha B.Ubeydullah (r.a) By: ceren Date: 08 Ekim 2019, 17:48:27
Esselamu aleyküm.Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
radyobeyan