En sevgiliyle sohbet By: sumeyye Date: 06 Eylül 2010, 22:40:01
En sevgiliyle sohbet
Sevginin mâhiyetinde sevgiliyle olan muhabbet ve mükâlemenin daimî olmasýný arzulamak vardýr. Ýnsan sevdiði kiþiyle birlikte olmaktan, onunla sohbet etmekten öyle büyük bir haz duyar ki, adeta zaman kavramýný unutup dakikalarýn akýþýný fark edemez. Vuslat ânýnýn nihayete ereceðini düþündüðünde ise, sevenin kalbindeki saadet, yerini derin bir hüzne býrakýr...
Hangi sevgili O’nun kadar güzeldir ki?!
Hangi sohbet O’nunla yapýlan sohbete yetiþebilir ki?!
Sohbetlerin en güzelidir namaz.. En sevgiliyle yapýlan ve dünya misafirhanesinde en kutsî bir sohbettir. Ve Rabbe ait olan sevginin tezahürüdür. Ne kadar seviyor ve ne kadar seviliyorsak; bir göstergedir namaz.
Efendimiz (asm)’ýn, “Kiþi sevdiðiyle beraberdir” buyurmasý, seven ve sevilenin maddi ve manevi anlamda daimi birlikteliklerini ifade eder. Namaz, bu fani dünyada Rabbimizle görüþmek için harika bir yol ve fýrsat olup bu yoldaki müþtak yolculara, sevgiliye olan sevgi ve vefalarýný göstermeleri için açýlmýþ ne güzel bir kapýdýr. Rabbimize olan muhabbetimizi namazlarýmýzla yansýtmaya gönüllü olan her birimiz, aslýnda namazlarýmýzdaki sathîlikten ve o hazzý hissedememekten ne kadar da muzdaribizdir.
Asr-ý saadete göz attýðýmýzda ibadette harikulade vasýflara sahip sahâbe-i güzin efendilerimizi hayranlýkla izleriz. Ve Rablerine olan aþkla namaza müþtak o âþýklara, yatsý abdestiyle sabah namazýný kýldýran iþtiyak ve azmin bizlerde olmamasý bizi oldukça mahcup kýlýyor. Ve “Biz neden böyle olamýyoruz?” sualiyle zihinlerimizde gezinirken mahcûbiyetle esefleniyoruz.
Elbette bu sualin baþta âhirzaman dehþetinin pençesinde olmaktan, derd-i maiþete kadar bir çok izahý mevcut. Gaflet de bu sebepler arasýnda ciddi bir yer teþkil ediyor. Gafletin en mühim sebebi, elbetteki dünyaya karþý duyduðumuz sevgi ve iþtiyak olsa gerek. Bu sevginin neticesinde fanî dünyanýn bekasýz iþleriyle meþgul olmak, bizlerde gaflete sebeb olmakta. Dünyevi gereksiz meþguliyetlerde ýsrar, gafletimizi ziyadeleþtiriyor.
Çabuk izale edilme gayretine girilmediðinde de ülfet þeklini alýyor. Yani insan günaha alýþýyor ve insan böylece ibadete olan ihtiyacýný hissedemiyor. Hatta “Olmazsa olmaz” diye nitelendirilmesi gereken namazlarýmýzý dahi gaflet “Olmasa da olabilir!” diye gösterebilmekte.
Gafletin izâlesindeki en tesirli sebeb, ibâdetlerde ýsrarcý olmaktýr. Çünkü, namazda gereken huþû elde edilemese de ruh tamamen feyizsiz kalmaz. Bu feyzi ve olmasý gereken huþû’u hissedebilmek namazlarýmýzdaki azim ve istikamet nisbetinde mümkündür.
Gafletin verdiði manevî aðýrlýðýnýn neticesi olan huzursuzluktan kurtulmak için tefekkür ve zikir oldukça mühimdir. “Tefekkür gafleti izale eder” düsturundan yola çýkarak, gafletle uyuyan duygularýmýzý tefekkür ve zikirle uyandýrabiliriz. Nitekim insana namaz ihsan edilmiþse namazý ve namazýn hikmetlerini idrak edebilecek bir kapasite de ihsan edilmiþtir.
Namazlarýmýzda kudsî, manevi atmosferi liyakatiyle hissedemiyoruz. Fakat bu hissizlikle ibâdetlerde aksaklýk ve tembellik yerine, kudsî hadiste “Bana bir adým gelene ben on adým yaklaþýrým” müjdesini tefekkür ederek namaza ciddiyetle yönelmek, inþâallah bizleri namazlarýmýzda daha müteyakkýz ve daimi kýlacak belki de bu ýsrarýmýz âhirette Rabbimiz ile perdesiz konuþmayý netice verecek ulvî namazlara vesîle olacaktýr inþâallah.Cahide ADÝLOÐLU