Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Bana sevdami geri ver By: sumeyye Date: 05 Eylül 2010, 14:06:09
BANA SEVDAMI GERÝ VER

Kim, neyi kaybettiyse onu arýyor.

Kýymet arz eden ve kendi ruh dünyasýnda açýlýmlar saðlayan, olmak adýna bir yerlere taþýyan , olgunlaþmak adýna içerdikleriyle bir anlam ifade eden, oldum sanýlan noktada yeni kapýlarýn açýlmasý ve yeniden baþlamaya vesile olan. Sura yeniden üflenen ve yenilenerek arayýþýn bulunduðu noktanýn baþa dönüþ olduðunu iþaret eden. Bir noktadan bir merkeze ve bir merkezden bir noktaya, ol emrine muhatap ve olmak menziline rücû eden. Yükseðe, en yükseðe.

Kemale ermek ne yüceliktir.

Kemale ermek için kayýplarýn peþinde olmak ve kaybedilen cevher ne ise tedariki için çaba sarf etmek, kayýtlarda ben de varým demektir. Beþer olmanýn kudsiyetini idrakle , bu idrakin gereklerini yerine getirmeye talip olmaktýr. Hamdým piþtim mertebesinde hamlýðýn farkýnda olarak, kemal kapýsýnýn eþiðine baþ koymaktýr.

 

Bana sevdamý geri ver.

Her kopuþta düðüm atarak ve her kýrýlmada tamiratla görünmez hale getirdiðimiz zaaflar, tükeniþler, türeyiþler, tasavvurlar bizi saklýyor, kendimizi göremez hale sokuyor. Anlam kaymalarý bir yana, tanýnmaz hale getiriyor. Biz kendimiz olmaktan çýkýyoruz da fark etmiyoruz, farklý imkan ve mekanlar ediniyor, farklý meziyetlere sahip oluyor, hayallerimizin eriþemeyeceði þeyleri elde ediyoruz ama, olmak adýna baþladýðýmýz noktadan uzaklaþýyor, baþkalaþarak varlýk muhasebesi yapmaya çalýþýyoruz.

Muharref kimlik.

Ve asýrlar boyunca tahrif etme, tahrif ederken de yerine ucûbe ve tanýnmaz olaný ikame etme gibi bir emeli olanýn sinsi çabasý ve gayreti olarak nitelenmiþtir. Bu sebepledir ki, asra yeminle insanýn hüsranda olduðu zikredilmiþ ve uyarýlmýþtýr. Omurgasý saðlam, akl-ý selim ve kalb-i emin olanýn taþýyamayacaðý bir kimliktir bu. Hangi makamda ve hangi mekanda olursa olsun, hangi zaman diliminde yaþarsa yaþasýn, hangi imkanlarla donanýrsa donansýn, iman edenler ve salim amel iþleyenler , hakký ve sabrý tavsiye edenler müstesna kýlýnmýþtýr. Müstesna kýlýnmak; müttaki olmaktýr, sýrat-ý müstakimde olmaktýr.

 

Bana sevdamý geri ver.

Geriye dönük yorum ve deðerlendirmeler yaparken duyduðumuz heyecen ve haz bizi bugün de var kýlýyorsa, geriye dönük yaptýklarýmýz bugün de iç dünyamýzda iþlevini koruyorsa ve  güzellik olarak gönül atlasýmýzda yer alýyorsa, kaybettiklerimizi ve kazanýmlarýmýzý bir gözden geçirmek, bir sentez yapmak, deðer miyarýný yeniden kurgulamak zorundayýz. Bu kurgulamadýr ki, kayýplarýmýzý bulmamýza vesile olacak, ya da kaybettiðimiz ne ise farkýnda olmamýzý saðlayacaktýr.

 Yitirdiklerimizi arar oluþumuzun özü, onlarýn geçmiþte bize sunduðu imkanlarla elde ettiðimiz ruh dinginliði ve gönül ferahlýðýdýr. Dirilten nefhanýn bizi arzu ettiðimiz noktalara taþýmasý ve hakikat oluþudur. Eðer aradýðýmýz hakikat deðilse ve geçmiþin kuru gürültüleriyse beyhude bir yöneliþ ve arayýþ olur ki bu sevda deðil, kýsýrdöngüdür.

Aþkla baþlanan ve yürütülen nice þeyler var ki, hazzýný duymak, onu bugün yaþadýklarýmýza katýk yapmak bir kazaným olacaktýr. O kazanýmý bugüne taþýmak için  göstereceðimiz gayret ve çaba, bugünü ve yarýný dün gibi diri  kýlacaktýr.

Keþke demek yerine, dün ve bugün muhasebesi.

Beyhudelikleri deðil, güzellikleri temaþa.

Olmak adýna.

Bana sevdamý geri ver.



ALINTI


radyobeyan