Ecel değişir mi? By: fakir Date: 16 Şubat 2009, 03:18:42
Sual: İntihar eden eceli ile ölmez diyorlar. Doğru mu?
CEVAP
Yanlıştır. Şeyhülislam Ahmed bin Süleyman bin Kemal paşa buyuruyor ki:
(Ra'd suresindeki, (Allahü teâlâ, dilediğini siler. Dilediğini değiştirmez. Ümm-ül-kitab, Ondadır) mealindeki ayette, levh-i mahfuz bildirilmektedir. Ümm-i kitab, ezelî olan kelam-ı İlahinin ismidir. Melekler, bunu anlayamaz. Zamanlı değildir. Allahü teâlâdan başka, kimse bilmez. Hiç yok olmaz. Levh-i mahfuzda değişiklik olur. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir. İyiler kötü, kötüler iyi olarak değiştirilebilir. Böylece biri ölümüne yakın, iyi işler yapıp, son nefeste iman ile gider. Bir başkası kötü amel işler, imansız gider. Bunun için, Resulullah her zaman, (Allahümme, ya mukallibelkulub, sebbit kalbi, ala dinik) duâsını okurdu. Hadis-i kudside, (İnsanların kalbi Rahmanın kudretindedir. Kalbleri, dilediği gibi çevirir) buyurulmuştur. Yani, Celal ve Cemal sıfatları ile, kötüye ve iyiye çevirir. Levh-i mahfuza, kıyamete kadar gelecek insanların iyileri, said olarak, kötüleri de, şaki olarak yazıldı.
Kader değişmez. Kaza, kadere uygun olarak meydana gelir. Kaza, her gün çok değişip, sonunda kadere uygun olunca, yaratılır. Kaza-i muallak şeklinde yaratılacağı yazılmış olan bir şey, kulun iyi ameli ile değişip yaratılmaz. İmam-ı Gazali hazretleri, (Kaza-i muallak, Levh-i mahfuzda yazılıdır. Eğer o kimse, iyi amel yapıp, duâsı kabul olursa, o kaza değişir) buyurdu.
Hadis-i şerifte, (Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan duâ, o belâ gelirken korur) buyuruldu. Duânın belâyı önlemesi de, kaza ve kaderdendir. Kalkan, oka siper olduğu gibi duâ da, Allahü teâlânın merhametinin gelmesine sebeptir. Bir hadis-i şerifte, (Kaza-i mu'allakı, hiçbir şey değiştiremez. Yalnız duâ değiştirir ve ömrü, yalnız, ihsan, iyilik arttırır) buyuruldu.
Allahü teâlânın takdirinin, yani kaderin, Levh-i mahfuzda yazılması kazadır. Bir kimseye takdir edilen belâ, kaza-i mu'allak ise, yani, o kimsenin duâ etmesi de, takdir edilmiş ise, duâ eder, kabul olunca, belâyı önler. (Ecel-i kaza)’yı da, iyilik etmek geciktirir. Fakat, (Ecel-i müsemma) değişmez. Ecel-i kazaya bir misal verelim: Bir kimse, eğer iyi iş yapar, yahut sadaka verir, hac ederse ömrü 60 yıl, bunları yapmazsa 40 yıl takdir edilmişse, vakit tamam olunca, eceli bir an gecikmez. Birinin 3 gün ömrü kalmış iken akrabasını, Allah rızası için ziyaret etmesi ile, ömrü 30 yıla uzar. 30 yıl ömrü olan da, akrabasını terkettiği için, ömrü 3 güne iner.
Takdir, ezelde Levh-i mahfuzda yazılmıştır. Yani, Levh-i mahfuzda olacak değişiklikler ve ömürlerin artması ve kısalması da, ezelde yazılmıştır ki, buna kaza-i muallak denir.( Lübab-üt-te'vil)
Allahü teâlânın kaderi [ezeldeki ilmi] nasıl ise, Levh-i mahfuzdaki değişiklikler, ona uygun olur.
Hz. Ömer yaralanınca, Ka'bül-ahbar, “Ömer daha yaşamak isteseydi, duâ ederdi. Çünkü onun duâsı elbette kabul olur” buyurdu. İşitenler şaşırıp, “ (Ecel, bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez) mealindeki âyet-i kerimeye ne dersin” denilince, buyurdu ki: “Evet, ecel hazır olunca, gecikmez. Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka ile, duâ ile, iyi amel ile, ömür uzar. Fatır suresinde, (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması yazılıdır) buyuruluyor.”) [Levh-il-mahfuz ve Ümm-ül-kitab]
Emali'deki, (Öldürülen kişinin eceli, o anda, ömrü ortadan kesilmiş değildir) ifadesini Ahmed Asım efendi, burayı (Öldürülen kimsenin [ve intihar edenin] o anda eceli gelmiştir. Ömrü ortadan kesilmemiştir. Herkesin eceli bir tanedir.) şeklinde açıklamaktadır. Öldürülen kimse, eceli geldiği için ölür. Fakat, bunu öldüren de, cezasını görür. İntihar eden de eceli geldiği için ölür. Herkes, eceli gelince ölür. A'raf suresi 34. ayetinde mealen, (Ecelleri gelince, onu azıcık ileri-geri alamazlar) buyuruldu. Kişi doğmadan önce, ne kadar yaşayacağı takdir edilmiştir. Kişi, nerede ölür, tevbe ile mi ve tövbesiz mi, hangi hastalıktan, iman ile mi, imansız mı gider, hepsi levh-i mahfuza yazılmıştır. (Miftahülcenne)
(ALINTIDIR)
Ynt: Ecel değişir mi? By: hafizvuslat Date: 10 Ekim 2009, 00:10:41
Gunumuzde kaza ve kader ile ilgili bir cok insanimiz bu tur sorulara cevap aramaktadirlar.
Cevabiniz aydinlatici,fakat yinede her insanin anlayabilecegi sekilde degil,halk dilinde degil yanii.
Terimler biraz agir,anlamakta gucluk cektigim yerler var,fakat kaza ve kader ile ilgili bilgim oldugu icin sahsim adina aciklamaniza gerek yok.
Bu konu ile ilgili detay isteyen kardeslerimiz buraya yazabilirler.
Allah cc razi olsun Hocam,cok onemli bir konuyu ele almissiniz.
Sevgi ve Dua ile...
Ynt: Ecel değişir mi? By: ömer feytek Date: 29 Eylül 2011, 19:17:24
ALLAH MAHŞER GÜNÜ GELDİĞİNDE SAG ELİMİZDEN KİTAP ALMAYI CÜMLEMİZE NASİP VE MÜESSER EYLESİN İYİ AKŞAMLAR DİLERİM
Ynt: Ecel değişir mi? By: mevlüdekalınsaz Date: 07 Şubat 2014, 16:09:01
Yazı gerçekten önemli bir konuya ışık tutmuş... ben bazı kelimeleri anlayamadığım için yazının tamamına hakim olamadım.Genel olarak anladım ama...
Emeğinize sağlık ...Rabbim razı olsun...
Ynt: Ecel değişir mi? By: cerendemir Date: 07 Şubat 2014, 16:54:40
Sadaka ve yaptığın iyilikle ömür uzarmış.Ama ecel değişmez bir insan bir kere ölür.İntihar etse de öldürülse de eceli geldiği için ölür.
Ynt: Ecel değişir mi? By: hafiza aise Date: 07 Şubat 2014, 17:53:19
Kader ve kaza konusu hassas bir konu. Yazıda da bence gayet güzel açıklanmış. Dua , sadaka ve akrabaya iyilikte bulunmanın ne kadar önemli ki insan ömrünü uzatmada etkili oluyor. allah razı olsun kardeşim.
Ynt: Ecel değişir mi? By: Rüveyha Date: 07 Şubat 2014, 18:22:32
(Ecel, bir an gecikmez ve vaktinden önce gelmez)
Mevlam bizlere hayırlı bir ölüm nasip etsin..Bir çok Allah dostu denizde boğularak ölmekten Rabbimize sığınmışlardır.Biz de denizde boğularak ölmekten Rabbimize sığınırız..
Ynt: Ecel değişir mi? By: saniyenur Date: 27 Ağustos 2014, 13:10:11
Kaza ve kader konusu ne kadar basit bir dille anlatılırsa anlatılsın mahiyeti itibariyle anlaşılması zor bir konu. En güzeli kahrında hoş lutfunda hoş diyerek yaradana tevekkül etmek ve başımıza gelenlere sabtetmek.
Ynt: Ecel değişir mi? By: AyşeSungur7-B Date: 05 Ocak 2015, 15:21:18
Allah bize hayırlı ölümler versin.Amin.
Ynt: Ecel değişir mi? By: saniye Date: 05 Ocak 2015, 17:01:45
Ömrun uzunluğundan ziyade niteliği önemlidir. Rabbim hepinize hayırlı ömur geçirebilmeyi nasib etsin.
Ynt: Ecel değişir mi? By: fatmaysr Date: 05 Ocak 2015, 17:30:11
Yazı gerçekten güzel bir yazı Allah razı olsun.
Ynt: Ecel değişir mi? By: besiye7A Date: 17 Nisan 2015, 15:03:10
allah bizleri hayırlı ölümler gönder
Ynt: Ecel değişir mi? By: [Muhammed] Date: 10 Haziran 2015, 19:49:17
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatuh...Ecelin ne zaman geleceği bilinemez.Rabbim bizlere hayırlı ölümler versin ve son nefesimizi verirken hakiki mümin olarak verelim İnşaAllah.
Ynt: Ecel değişir mi? By: Bilal2009 Date: 02 Ağustos 2015, 12:52:03
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah, Bizler çokça duaya sarilmaliyiz . Rabbim ( celle celaluhu ) bizlerin kalbini dininde sabit kılsın.
Ynt: Ecel değişir mi? By: es-Sabur Date: 09 Ağustos 2015, 22:10:38
Kaza ve kader çok ince bir konudur her insanın kaderi değişiktir ama her insanın sonu aynıdır her nefis ölümü tadacaktır onun için dinimize göre yaşamalı bu işleri fazla sorgulamamalıyız Allah ne taktir ettiyse o olur
radyobeyan