El Celil By: reyyan Date: 05 Eylül 2010, 03:07:56
“Sýfatlarý sonsuz kemâlde bulunan.”
“Mâlikiyet, hâkimiyet, kudret, azamet gibi bütün celâl sýfatlarýna sahip olan.”
“Heybeti, akýllarý dehþette býrakan.”
Celîl ismi, Azîm ismine yakýn bir mânâ taþýr. Aralarýndaki ince farký Ýmam Gazâlî Hazretleri þöyle ifade eder:
“Celîl ismi sýfatlarýn kemâline delalet eder. Azîm ismi ise, hem zâtýn hem de sýfatlarýn kemâline birlikte delalet eder.” Nur Külliyatýndan bir hakikat dersi:
“Ýsm-i Celâl, alelekser nevilerde, külliyatta tecelli eder. Ýsm-i Cemâl ise mevcudatýn cüz’iyatýna tecelli eder... Ve keza celâl, vâhidiyetin tecellisinden, cemâl dahi ehadiyetin tecellisinden zahir olur.” (Mesnevî-i Nuriye)
Bir çiçeðe baktýðýmýzda ondaki güzelliðe, ince sanata, renklerindeki ahenge hayran kalýrýz. Bu güzellik Allah’ýn Cemîl isminin bir tecellisidir. Bütün çiçeklere birden nazar edebilsek, bu hayranlýðýmýz hayrete dönüþür. Bu kadar çiçeði ayrý ayrý süslemek, aralarýnda hoþ bir ahenk kurmak azim bir tasarruftur, harika bir icraattýr. Ýþte bu azamet, haþmet ve büyüklük mânâlarý, Celîl isminin tecellisiyledir.
Bir kuþun, bulduðu bir taneyi zevkle ve heyecanla yemesinde, Rezzak isminin bir tecellisini seyrederiz. Bir milyonu aþkýn canlý türünün, rakamlara sýðmayacak kadar çok fertlerinin birlikte rýzýklanmalarýný düþündüðümüzde, karþýmýzda bir celâl tablosunu buluruz. Ve o muhteþem ziyafette Celîl isminin bir tecellisini okuruz.
Yýldýzlar âlemini ve büyük denizleri seyrettiðimizde de nazarýmýza öncelikle celâl tecellisi çarpar. Bu haþmetli tablolarda Celîl ismini okuruz. Ancak, bunlarýn gözleri kamaþtýran bir güzellikleri de vardýr. Her iki tabloda da celâl içinde bir cemâl tecellisiyle karþýlaþýrýz. Nur Müellifi bu hakikati, ‘celâlin gözünde cemâl’ þeklinde ifade buyurur.
Kýsacasý, her biri sonsuz kemâlde bulunan ilâhî isimlerin, bütün mahlukatý kaplayan o muhteþem tasarruflarýnýn her biri, vahidiyetin tecellisiyledir ve Celîl ismini bir baþka pencereden bize gösterir dururlar. Bir tecellide, Allah’ýn ‘celîl hâlýkiyetini,’ bir baþkasýnda ‘celîl hâkimiyetini’ bir diðerinde ise ‘celîl mâlikiyetini...’ müþahede ederiz.
Hâlýkiyet, mâlikiyet ve hâkimiyetin, bütün varlýk âlemini ihata etmeleri ve hükümleri altýna almalarý, vahidiyet tecellileridir ve Celîl ismini fikir ehline okutturur, ders verirler.
Kulun bu isimden alacaðý ders:
Ýnsan, kendi varlýðýný sonsuz varlýklardan bir nokta, simasýný sonsuz simalardan bir sima, sofrasýný sonsuz sofralardan bir sofra... olarak görüp, ilâhî isimlerin o celîl tecellileri karþýsýnda hayretle secde etmeli, haddini bilmeli ve isyandan sakýnmalýdýr.
ALAADDÝN BAÞAR
radyobeyan