Hamilelik Dönemleri
Pages: 1
Gebelik ile ilgili genel bilgiler – 6 By: ehlidunya Date: 02 Eylül 2010, 13:57:31
   
Gebelik ile ilgili genel bilgiler – 6


Suni sancý nedir ?

Doðum zamaný geldiðinde rahmin kasýl­masýný saðlayan oksitosin adlý hormondur. Bu hormon, bebek baþý aþaðý inip rahim aðzýna iyice baský yaptýðý zaman beyinden salgýlanýr ve doðumu baþlatýr. Gebelik mi adý dolduðu halde doðum aðrýlarý baþlamamýþsa veya acilen gebeliðin sonlandýrýlmasý gerekiyorsa, bu hormonun ilaç olarak dýþarýdan gebeye verilmesi iþlemine, sancý­larýn suni olarak baþlatýlmasý denir.
Ayrýca son yýllarda yine rahimde doðum sancýlarýný baþlatabilen farklý çalýþmalar da yapýlmaktadýr.

Bebeðin eþinin (plasenta) erken ayrýl­masý nedir ?

Plasenta, normalde bebek doðduktan sonra rahimden kasýlmalarla dýþarý atýlýr. Buna plasenta doðumu denir. Bazý du­rumlarda bebek anne rahminde iken pla­sentanýn bir kýsmý veya tamamý rahim du­varýndan ayrýlýr ve ciddi kanamalara yol açabilir. Ani tansiyon yükselmeleri, kaza­lar, karna isabet eden darbeler, bu duru­ma neden olabilir. Zamanýnda müdahale edilmezse durdurulamayan kanamalar or­taya çýkar. Ve ölüme neden olabilir.

Doðum eylemi nasýl gerçekleþir ?

Doðum eyleminde gerçekleþen olaylar ký­saca þöyle özetlenebilir :

1-Düzensiz rahim kasýlmalarý ile doðum aðrýlarýnýn baþlamasý (pasif aðrýlar) ve ra­him aðzýnýn yavaþ yavaþ açýlmaya
baþlamasý
2-Aðrýlarýn düzenli aralýklarla gelip sýklaþmaya baþlamasý ve rahim aðzýnýn açýlmasýnýn hýzlanmasý (aktif aðrýlar)

3-Rahim aðzý tam açýldýktan sonra bebeðin doðum kanalýna inmesi

4-Bebeðin kanaldan dýþarý doðmasý

5-Plasentanýn doðmasý

Bebeðin ters, yan, çapraz durmasý ne demektir ?

Normalde doðum kanalýna bebekler baþ­larý ile girerler ve en önce bebeklerin baþ­larý doðar. Nadir vakalarda bazý bebekler doðum kanalýna makatý ile veya ayaklarý ile girerler. Bu duruma ters duruþ denir. Bazý nadir vakalarda ise bebek anne rahesminde, yan veya çapraz olarak durur ve böyle durumlarda normal do­ðum mümkün olamaz. Bebeklerin sezaryenle doðurtulmalarý gerekir. Ayrýca yan ve çapraz duruþ vakalarýnda, kol veya kordon sarkmasý ihtimali yüksek­tir.


radyobeyan