Zekat By: meryem Date: 02 Eylül 2010, 02:12:33
ZEKAT
Namazý dosdoðru kýlýn zekatý verin ve rüku edenlerle birlikte siz de rüku edin. (2/43)
Hani Ýsrailoðullarýndan "Allah´tan baþkasýna kulluk etmeyin anneye-babaya yakýnlara yetimlere ve yoksullara iyilikle davranýn insanlara güzel söz söyleyin namazý dosdoðru kýlýn ve zekatý verin" diye misak almýþtýk. Sonra siz pek azýnýz hariç döndünüz ve (hâlâ) yüz çeviriyorsunuz. (2/83)
Namazý dosdoðru kýlýn zekatý verin; önceden kendiniz için hayýr olarak neyi takdim ederseniz onu Allah katýnda bulacaksýnýz. Þüphesiz Allah yaptýklarýnýzý görendir. (2/110)
Yüzlerinizi doðuya ve batýya çevirmeniz iyilik deðildir. Ama iyilik Allah´a ahiret gününe meleklere Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine raðmen onu yakýnlara yetimlere yoksullara yolda kalmýþa isteyip-dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazý dosdoðru kýlan zekatý veren ve ahidleþtiklerinde ahidlerine vefa gösterenler ile zorda hastalýkta ve savaþýn kýzýþtýðý zamanlarda sabredenler(in tutum ve davranýþlarýdýr). Ýþte bunlar doðru olanlardýr ve müttaki olanlar da bunlardýr. (2/177)
Ýman edip güzel amellerde bulunanlar namazý dosdoðru kýlanlar ve zekatý verenler; þüphesiz onlarýn ecirleri Rablerinin katýndadýr. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardýr. (2/277)
Kendilerine; "Elinizi (savaþtan) çekin namazý kýlýn zekatý verin" denenleri görmedin mi? Oysa savaþ üzerlerine yazýldýðýnda onlardan bir grup insanlardan Allah´tan korkar gibi- hatta daha da þiddetli bir korkuyla- korkuya kapýlýyorlar ve: "Rabbimiz ne diye savaþý üzerimize yazdýn bizi yakýn bir zamana ertelemeli deðil miydin?" dediler. De ki: "Dünyanýn metaý azdýr ahiret ise muttakiler için daha hayýrlýdýr ve siz ´bir hurma çekirdeðindeki ip-ince bir iplik kadar´ bile haksýzlýða uðratýlmayacaksÝnýz." (4/77)
Ancak onlardan ilimde derinleþenler ile mü´minler sana indirilene ve senden önce indirilene inanýrlar. Namazý dosdoðru kýlanlar zekatý verenler Allah´a ve ahiret gününe inananlar; iþte bunlar Biz bunlara büyük bir ecir vereceðiz. (4/162)
Andolsun Allah Ýsrailoðullarýndan kesin söz (misak) almýþtý. Onlardan oniki güvenilir- gözetleyici göndermiþtik. Ve Allah onlara: "Gerçekten ben sizinle birlikteyim. Eðer namazý kýlar zekatý verir elçilerime inanýr onlarý savunup-desteklerseniz ve Allah´a güzel bir borç verirseniz þüphesiz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi gerçekten altýndan ýrmaklar akan cennetlere sokarým. Bundan sonra sizden kim inkar ederse cidden dümdüz bir yoldan sapmýþtýr." (5/12)
Sizin dostunuz (veliniz) ancak Allah O´nun elçisi rüku´ ediciler olarak namaz kýlan ve zekatý veren mü´minlerdir. (5/55)
Bize bu dünyada da ahirette de iyilik yaz þüphesiz ki biz Sana yöneldik. Dedi ki: "Azabýmý dilediðime isabet ettiririm rahmetim ise herþeyi kuþatmýþtýr; onu korkup-sakýnanlara zekatý verenlere ve bizim ayetlerimize iman edenlere yazacaðým." (7/156)
Haram aylar (süre tanýnmýþ dört ay) sýyrýlýp-bitince (çýkýnca) müþrikleri bulduðunuz yerde öldürün onlarý tutuklayýn kuþatýn ve onlarýn bütün geçit yerlerini kesip-tutun. Eðer tevbe edip namaz kýlarlarsa ve zekatý verirlerse yollarýný açýverin. Gerçekten Allah baðýþlayandýr esirgeyendir. (9/5)
Eðer onlar tevbe edip namazý kýlarlarsa ve zekatý verirlerse artýk onlar sizin dinde kardeþlerinizdir. Bilen bir topluluk için ayetleri böyle birer birer açýklarýz. (9/11)
Allah´ýn mescidlerini yalnýzca Allah´a ve ahiret gününe iman eden namazý dosdoðru kýlan zekatý veren ve Allah´tan baþkasýndan korkmayanlar onarabilir. Ýþte hidayete erenlerden olduklarý umulanlar bunlardýr. (9/18)
Sadakalar -Allah´tan bir farz olarak- yalnýzca fakirler düþkünler (zekat) iþinde görevli olanlar kalbleri ýsýndýrýlacaklar köleler borçlular Allah yolunda (olanlar) ve yolda kalmýþ(lar) içindir. Allah bilendir hüküm ve hikmet sahibidir.(9/60)
Mü´min erkekler ve mü´min kadýnlar birbirlerinin velileridirler. Ýyiliði emreder kötülükten sakýndýrýrlar namazý dosdoðru kýlarlar zekatý verirler ve Allah´a ve Resûlü´ne itaat ederler. Ýþte Allah´ýn kendilerine rahmet edeceði bunlardýr. Þüphesiz Allah üstün ve güçlüdür hüküm ve hikmet sahibidir. (9/71)
"Nerede olursam (olayým) beni kutlu kýldý ve hayat sürdüðüm müddetçe bana namazý ve zekatý vasiyet (emr) etti." (19/31)
Halkýna namazý ve zekatý emrediyordu ve o Rabbi katýnda kendisinden razý olunan (bir insan)dý. (19/55)
Ve onlarý kendi emrimizle hidayete yönelten önderler kýldýk ve onlara hayrý kapsayan-fiilleri namaz kýlmayý ve zekat vermeyi vahyettik. Onlar bize ibadet edenlerdi. (21/73)
Onlar ki yeryüzünde kendilerini yerleþtirir iktidar sahibi kýlarsak dosdoðru namazý kýlarlar zekatý verirler, ma´rufu emrederler münkerden sakýndýrýrlar. Bütün iþlerin sonu Allah´a aittir. (22/41)
Allah adýna gerektiði gibi cihad edin. O sizleri seçmiþ ve din konusunda size bir güçlük yüklememiþtir atanýz Ýbrahim´in dini(nde olduðu gibi). O (Allah) bundan daha önce de bunda (Kur´an´da) da sizi "Müslümanlar" olarak isimlendirdi; elçi sizin üzerinize þahid olsun siz de insanlar üzerine þahidler olasýnýz diye. Artýk dosdoðru namazý kýlýn, zekatý verin ve Allah´a sarýlýn sizin Mevlanýz O´dur. Ýþte ne güzel mevla ve ne güzel yardýmcý. (22/78)
Onlar zekata iliþkin (söz ve görevlerini mutlaka) yerine getirenlerdir; (23/4)
(Öyle) Adamlar ki ne ticaret ne alýþ-veriþ onlarý Allah´ý zikretmekten dosdoðru namazý kýlmaktan ve zekatý vermekten ´tutkuya kaptýrýp alýkoymaz´; onlar kalplerin ve gözlerin inkýlaba uðrayacaðý (dehþetten allak bullak olacaðý) günden korkarlar. (24/37)
Dosdoðru namazý kýlýn, zekatý verin ve elçiye itaat edin. Umulur ki rahmete kavuþturulmuþ olursunuz. (24/56)
Ki onlar namazý dosdoðru kýlarlar, zekatý verirler ve onlar ahirete kesin bilgiyle iman ederler. (27/3)
Ýnsanlarýn mallarýndan artsýn diye verdiðiniz faiz Allah katýnda artmaz. Ama Allah´ýn yüzünü (rýzasýný) isteyerek verdiðiniz zekat ise iþte (sevablarýný ve gelirlerini) kat kat arttýranlar onlardýr. (30/39)
Onlar namazý dosdoðru kýlarlar zekatý verirler. Ve onlar kesin bir bilgiyle ahirete inanýrlar. (31/4)
Evlerinizde vakarla-oturun (evlerinizi karargah edinin) ilk cahiliye (kadýnlarý)nýn süslerini açýða vurmasý gibi siz de süslerinizi açýða vurmayýn; namazý dosdoðru kýlýn zekatý verin Allah´a ve elçisine itaat edin. Ey Ehl-i Beyt gerçekten Allah sizden kiri (günah ve çirkinliði) gidermek ve sizi tertemiz kýlmak ister. (33/33)
Ki onlar zekatý vermeyenler ve ahireti inkâr edenlerdir. (41/7)
Gizli konuþmanýzdan önce sadaka vermekten ürktünüz mü? Çünkü yapmadýnýz Allah sizin tevbelerinizi kabul etti. Þu halde namazý dosdoðru kýlýn zekatý verin ve Allah´a ve O´nun Resûlü´ne itaat edin. Allah yaptýklarýnýzdan haberdardýr. (58/13)
Gerçekten Rabbin senin gecenin üçte ikisinden biraz eksiðinde yarýsýnda ve üçte birinde (namaz için) kalktýðýný bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluðun da (böyle yaptýðýný bilir). Geceyi ve gündüzü Allah takdir eder. Sizin bunu sayamýyacaðýnýzý bildi böylece tevbenizi (O´na dönüþünüzü) kabul etti. Þu halde Kur´an´dan kolay geleni okuyun. Allah sizden hastalar olduðunu baþkalarýnýn Allah´ýn fazlýndan aramak için yeryüzünde gezip-dolaþacaklarýný ve diðerlerinin Allah yolunda çarpýþacaklarýný bilmiþtir. Öyleyse ondan (Kur´an´dan) kolay geleni okuyun. Namazý dosdoðru kýlýn zekatý verin ve Allah´a güzel bir borç verin. Hayýr olarak kendi nefisleriniz için önceden takdim ettiðiniz þeyleri daha hayýrlý ve daha büyük bir ecir (karþýlýk) olarak Allah katýnda bulursunuz. Allah´tan maðfiret dileyin. Þüphesiz Allah, çok baðýþlayandýr, çok esirgeyendir. (73/20)
Oysa onlar dini yalnýzca O´na halis kýlan hanifler (Allah´ý birleyenler) olarak sadece Allah´a kulluk etmek namazý dosdoðru kýlmak ve zekatý vermekten baþkasýyla emrolunmadýlar. Ýþte en doðru (dimdik ve sapasaðlam) din budur. (98/5)
Ynt: Zekat By: ceren Date: 17 Eylül 2017, 15:06:00
Esselamu aleykum.namazini hakkiyla kilan zekatini hakkiya ve vaktinde veren ve ibadetlerini yapýp rabbimin rahmetine eriþen kullardan olalim inþallah. ..
Ynt: Zekat By: Sevgi. Date: 18 Eylül 2017, 03:41:57
Aleyküm Selâm. Eðerki Rahmanýmýz Ýslâmýn þartlarý biz kullarýna bahþetmiþ ise bizlere'de hakkýyla yerine getirmek düþer evvellAllah 🌹
biz kullarýna deðer verip can veren Rabbimiz'e neden hayýrlý kul olmuyoruz neden Rabbimiz iþte öylesine bizlere merhametli
radyobeyan