4 kan grubu 4 diyet By: ehlidunya Date: 31 Aðustos 2010, 20:57:26
4 kan grubu, 4 diyet, 4 hadi baþlayýn!
D’adamo’nun kitabý, kan gruplarý ile ilgili bazý ilginç ve gerçek bilgileri aslýnda hiçbir temeli olmayan akýl dýþý iddialarla harmanlamaktadýr. Bunlarýn çoðu kesinlikle yanlýþtýr.
Ýnsan fizyolojisini iyi anlamadýðýný gösteren birçok yanlýþ ve bilimsel olmayan iddiada bulunmaktadýr. Bkkisel yað gibi þiþmanlatýcý, bol kalorili yiyecekler, A grubu kana sahip kiþilerce tüketildiðinde kilo kaybýna yardýmcý olur mu? Bu kiþiler, diðer kan gruplarýna sahip kiþilerin uyduðu ilk termodinamik kanununa uymamakta mýdýrlar? D’adamo’nun dediði gibi, onu sindirmek için yeteri kadar asit salgýlamadýðýmýzda et kilo alýnmasýna mý neden olur? Bu iddialarýn çoðu, insan fizyolojisi konusunda kabul edilmiþ olan kavramlara aykýrýdýr; ayrýca D’adamo destekleyici kanýt sunmadan vahþi teoriler atmaktadýr ortaya. Örneðin, mide tarafýndan salgýlanan asit miktarý kan grubuna mý baðlýdýr? Bu bilimsel olarak araþtýrýlmýþ mýdýr? Bunu kanýtlayan hiçbir araþtýrma sunulmamaktadýr.
D’adamo’nun biraz temel fizyoloji çalýþmasý gerekiyor; çünkü asitler zaten proteini sindirmez. Proteini pepsinler sindirir.
Midenin mukoz zarla kaplý iç yüzeyindeki bezler, inaktif bir protein olan pepsinojeni içerir. Gastrin ve sekretin hormonlarý, pepsinojenin mideye salýnýmýný tetikler. Burada hid-roklorik asitle karýþan pepsinojen, aktif enzimi olan pepsine dönüþür. Asit sadece, ideal pH’ý (2-4 arasý) yaratarak pepsinojeni harekete geçirir ve onu aktif formu olan pepsine dönüþtürür. D’adamo’nun iddia ettiði gibi, belli kan gruplarý daha az ya da daha çok asit salgýlayabilseydi, bunun hayvansal proteini sindirme yeteneði üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktý. Yaþlýlar hariç, midedeki asit seviyesinin düþük olmasý çok az görülen bir durumdur. Kiþilerin, pepsinojeni pepsine dönüþtürmek için mide pH seviyesini düþürmek üzere yeterli asit salgýlayamamalarý neredeyse hiç duyulmamýþ bir durumdur. Yeterince mide asidine sahip olmadýðý konusunda endiþelenen bir kiþi gastrin serumu alabilir; bu, hipoklorhidria ya da mide asidinin az olup olmadýðý konusunda güvenilir bir teþhis yöntemidir.
D’adamo’nun iddiasýnýn aksine, gastrik asit salýnýmýnýn az olduðu AB grubu kana sahip olmak bile et yemeyi daha þiþmanlatýcý hale getirmezdi. Tamamen sindirilmemiþ proteinler aþaðý inecek ve baðýrsaklardaki bakterilerce parçalanacaktýr. Bu, amino asitlerin emilimini azaltarak kalori ve kilo kaybýna yardýmcý olur, kilo alýmýna deðil.
0 grubu kana sahip kiþilerde, D’adamo’nun iddia ettiði gibi, iyodin üretimi yeterli olmadýðýndan dolayý tiroid fonksiyonunun az olmasý eðilimi mi görülmektedir? Birincisi, iyodin dahil hiçbir mineral vücudumuzda üretilmez. Diðer mineraller gibi iyodin de yediðimiz yiyeceklerden emilir. Eðer bu hata yeterince kötü deðilse bir de þunu bilin: 0 grubu kana sahip olanlarda tiroid fonksiyonlarýnýn az olma eðilimi gösterdiði iddiasýyla ilgili olarak bulabildiðim tek týbbi çalýþma, bunun tam tersini söylemekteydi. 0 grubu kana sahip kiþilerde aþýrý tiroid fonksiyonunun daha sýk görüldüðü, düþük tiroid fonksiyonunun ise A grubu kana sahip kiþilerde daha sýk görüldüðü bulunmuþtur. Ayrýca, D’adamo tuz ve karaciðer gibi yiyeceklerin kan grubu 0 olan kiþilerde kilo kaybýna yardýmcý olduðunu söylemektedir. Bunda ciddi midir?
Onun hatalarýný ve eksikliklerini anlatmaya sayfalarca devam edebiliriz; ama asýl konu, söz konusu kitabýn ciddiye alýnamayacak kadar yanlýþ olduðudur. Bazý kan gruplarý ve genetik risk arasýndaki gerçek iliþkiye raðmen, hepimizin mümkün olduðunca besinler ve fitokimyasallar açýsýndan güçlü bir diyet uygulayarak kalp krizi ve kanser riskini en aza indirmemiz gerekmektedir. D’adamo’nun beslenme tavsiyeleri kesinlikle bilime dayanmamaktadýr.
radyobeyan