Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Siyah beyaz ve biz By: sumeyye Date: 31 Aðustos 2010, 13:31:15
Siyah Beyaz ve Biz


Siyah ve beyaz derken bir futbol takýmý ve onun renklerinden bahsedecek deðilim. Yaþamýmýzla iç içe olan bu renkler sýradan bir sýfat deðil, duygularýmýzý düþüncelerimizi hatta korkularýmýzý ifade eden ve insanlarý sýnýflandýran renkler olarak bakacaðýz onlara. Hayatýn her aþamasýnda karþýmýza çýkmaktadýr siyah ve beyaz. Nereden zihnimize iþlemiþti ki bu renkler, neden hayatýmýzý bu kadar ihata etmiþti ve neden bu kadar içli-dýþlýyýz? Tüm bu sorularýn cevabýný aþaðýdaki satýrlarda arayalým.

Öncelikle teker teker “siyah ve beyaz”ýn neleri ifade ettiklerine bakalým.

Siyah renk; korkuyu, bilinmezi, yalnýzlýðý, ayrýmcýlýðý, kötülüðü, ahlaki marazlarý ifade etmektedir. Karanlýklar ülkesi, karanlýklar prensi, kara yazý, kara baht, kara kalp. Sevilmeyen hoþlanýlmayan, istenmeyen þeylerin sýfatý hep bu rengin üzerine atýlýr.

Beyaz renk ise, iyiliði, güzelliði, ferahlýðý ve güzel ahlaký ifade etmektedir, yaygýn kanaat budur. Seyrettiðimiz filmlerde bile bu yargý hâkimdir. Kötü rollerde oynayanlar siyah giyinir, iyi rollerdekiler ise açýk renkli giyinir.

Siyah ve beyaz birbirinden nasýl bu kadar net ayrýlýyorsa, iyi ve kötü de o kadar net ayrýlýr imajý verilmek isteniyor gibidir.

Bir an hayatta yansýmanýn olmadýðýný düþünelim. Ayna yok, suya bakýnca yansýma yok. Sadece karþýmýzdakini görüyor ve gözlemleyebiliyoruz. Tam burada baþlýyor yanlýþlar ve bocalamalar. O an ne görüyorsak onunla sýnýflandýrýyoruz insanlarý. Þu adam iyi, þu adam kötü veya o bunu yaptý, bu bunu yaptý gibi anlýk fiillerle renklendiririz insanlarý. Teferruat yok, detay yok müsamaha hiç yok. Zerre kadar ilgilenmeyiz karþýmýzdakinin iyi taraflarýyla. Bir defa kötü damgasýný yemiþtir bizden. Eðer çýkarý varsa ve bu karþýlanýyorsa o zaman iyidir, yok karþýlanmýyorsa kötü. Kendisinin ne olduðunu, neye benzediðini bilmeden yargýlar insan karþýsýndakini, çünkü kendisi mutlak kar beyazýdýr! Sütte leke olur ama kendinde asla. Ben kötü bir adamým diyen bir kula rastladýnýz mý þimdiye kadar. En kötü fiiller bile iþlense bir mazeret her zaman vardýr. Ve fiili iþleyen fail hala kendince iyi, suçsuz ve günahsýzdýr. Karþýsýndakini bu denli acýmasýzca ve taraflý olarak siyah-beyaz sýnýflandýrýrken kendisi mutlak beyazdýr.

Nasýl mutlak kötü demek acýmasýzca yargý ise, mutlak iyi demekte safça ve taraflýca bir yargýdýr. Zýtlarý içinde barýndýran insanoðlu her an tercih üzeredir. Her zaman tercihini iyiden ve güzellikten yana yapma kabiliyetine sahip insan bunun zýddýyla da karþý karþýyadýr. Þeytana, nefsine ve þer insanlara uyup uymama tercihini kullanmak yine kendi elindedir. Eskilerin “iyilik ve kötülüðün arasý bir býçak aðzýdýr” sözü ne kadar da güzel ifade eder her an seçim üzere olan insanýn halini.

Aslýnda her insan az çok kendini bilir, lakin çoðu zaman bu iþine gelmez. Kendince karþýsýndakini az çok sýnýflandýran insan, bu sýnýflandýrmada kullandýðý kriterleri kendisine dürüstçe uygulasa, eleþtirdiklerinden çok da farklý olmadýðýný görmesi hiçte zor olmayacaktýr.

Görülen o ki; iyilikte kötülükte, dürüstlükte, taraflýlýkta insanýn elindedir. Herkesin tercih hakký vardýr. Umulan þey herkesin tercihini iyilikten, güzellikten, doðruluktan ve hoþgörüden yana kullanmasýdýr.
Öyleyse diyebiliriz ki; renklerle ifade edeceksek insanlarý; kimileri biraz açýk, kimileri biraz koyu gridir.

Ya da dediðimiz gibi kendinize karþý dürüst olun ve renginizi siz seçin.



Halime ALÇAY

radyobeyan