Sizden Gelenler (Tasavvuf)
Pages: 1
Nefis tam olarak nedir By: Sevdacýk Date: 30 Aðustos 2010, 21:16:28
Nefis tam olarak nedir, niçin verilmiþtir?


Nefs; içimizdeki bütün kötü isteklerdir, süflî arzulara duyulan meyildir. Ýnsaný Allah’tan uzaklaþtýran bütün þeytânî hisler, nefsten ibârettir. Meselâ, iki parmaðýmýzý iki gözümüzün üzerine koyalým, hiçbir þey görebilir miyiz? Ýþte nefis, bu þekilde kalbi yüce hakîkatlere âmâ eden süflî arzular engelidir.
Nefs olmasaydý insan rütbesinde deðil, melek olurduk. Oysa kâmil bir insanýn rütbe ve deðeri, meleklerden üstündür. Öyle ki, Allah, insaný yarattýðýnda bütün melekleri toplamýþ ve insana secde etmelerini emretmiþtir. Kýskançlýk ve kibir göstererek bu emri yerine getirmeyen þeytaný da huzurundan kovmuþtur. Böyle yüce bir makâmýn, yani insanlýk þerefinin elbette ki, büyük bir bedeli olmalýdýr. Nitekim insanoðlu, iþte bu bedeli ödemek ve özündeki bu cevheri parýldatmak için bu dünyaya gönderilmiþtir. Tabiî kimi gayret içinde oluyor, kimi de olmuyor. Ýþte bunun en güzel þekilde tespiti için Cenâb-ý Hak bu dünyayý bir imtihan âlemi yapmýþtýr. Buyurmuþtur ki: «O ki, hanginizin daha güzel davranacaðýný sýnamak için ölümü ve hayatý yaratmýþtýr…» (el-Mülk, 2)
Yani dünya, yaratýldýðý günden beri kullarýn kulluk deðerinin tespit edildiði bir imtihan dershânesidir. Bu sebeple insanoðlu hem kötülüklerle donatýlmýþtýr, hem de iyiliklerle… Yine bu sebepledir ki, nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye, yâni tasavvufî eðitim þarttýr.
Zîrâ nasýl ki altýnla uðraþan erbap kimsenin mahâreti, yýðýn yýðýn onca topraktan bir gram altýn üretmekte ise, insanýn mahâret ve deðeri de nefsin çamurlarýný takvâ ateþiyle temizleye temizleye gönlü pýrýl pýrýl hâle getirebilmesindedir. Bir baþka ifâdeyle, hiçbir þey yapmadan varlýklar deðerli olmaz. Bal yapmasaydý, arýlara kim deðer verirdi? Ýnsan da kulluk yolunda binbir imtihandan baþarýlý bir þekilde geçmeli ve Hakk’a aþk ile ibâdet hâlinde olmalý ki, bir deðer ifâde etsin.
Nitekim insana, Cenâb-ý Hak müsbet ve menfî/olumlu ve olumsuz, iyi ve kötü, yaklaþtýrýcý ve uzaklaþtýrýcý birçok özellikleri bunun için vermiþtir. Ve buyurmuþtur ki:
«Nefsini (fücurdan/kötü olan ve Allah’tan uzaklaþtýran her þeyden) tezkiye eden/temizleyen mutlaka kurtuluþa erer.»
Nefisler ancak fücûrun zýddý olan takvâ ve ihlâs ile temizlenir. Takvâ, her þeyden önce nefsânî arzularý köreltmektir. Fýtrattaki Allâh’ýn vermiþ olduðu istîdat ve güzellikleri inkiþâf ettirip Allâh’a güzel bir kul olabilmektir. Yâni takvâ, Kur’ân ve sünneti hayatýn her safhasýna aksettirmek ve böylece Cenâb-ý Hak’la huzur bulabilmektir…
Ýnsan düþünmeli:
Varlýk nedir? Sahibi kimdir? Ben kimim? Bu âlemde vazifem nedir? Niçin hayattayýz, ölüm niye var?
Bu gibi esaslý sorulara tatminkâr cevaplar aramak, tabiî bir ihtiyaçtýr. Ýslâm dîni, bu mühim sorularýn cevabýný vermiþ; Peygamber Efendimiz’in 23 senelik peygamberlik hayatý bu cevaplarýn net ve muhteþem bir örneði olmuþtur.
Peygamber Efendimiz, her meçhûlü aydýnlatan ilâhî bir nur ve sonsuz saâdete nâil eyleyen bir hidâyet rehberi olmuþtur.
Kur’ân, birtakým yasaklar bildirir. Bu yasaklara aldýrmayanlar cennete giremezler. Çünkü günah kirleriyle periþan olmuþlardýr. Dolayýsýyla ölmeden evvel temizlenmek îcâb eder. Diðer taraftan her günah, rûha saçýlan bir zehir gibidir. Ancak güzel ameller, cehennemden kurtulmaya vesîledir.
Maddî ve nefsânî nîmetlerin çoðunda hayvanlarla müþterekliðimiz vardýr; yemek, içmek ve korunma ihtiyacýmýz gibi… Bu hususta onlardan farkýmýz pek azdýr. Bizi hayvanlardan ayýran, bizi insanlýðýmýz ve vicdânýmýzla baþ baþa býrakan asýl nîmetler, rûhânî nîmetlerdir. Bize bu rûhânî nîmetleri idrâk ettirecek olan da, ancak dînin sesidir.
Ýnsan, bu dünyaya geldiðinde âdeta boþ bir kaset gibidir. Üzerine ne doldurursa ona göre bir hayat sürer. Kýyâmet günü «Ýkra’ Kitâbeke: Kitâbýný oku!..» emriyle o kaset önüne açýlacak ve insana hayat senaryosu seyrettirilecek!.. Bu itibarla dünya ve âhiret saâdetini kazanma gayreti içinde olan her insan, gönlünü Kur’ân’ýn feyz ve rûhâniyeti ile doldurmaya mecburdur. Çünkü gönül, Kur’ân ile yoðrulduðu nisbette «ahsen-i takvîm»e, yani en güzel yaratýlýþ sýrrýna nâil olur. Kur’ân’ýn sonsuz hikmetlerinden, ancak canlý bir Kur’ân olarak yaþarsa nasip almaya baþlar. Ýnsan, bu sâyede fýtratýndaki menfîlikleri köreltir. Rabbinin lutfettiði meziyetleri inkiþâf ettirerek fazîletler ve güzellikler menbaý hâline gelir.
Ancak unutmamalý ki, insan kelimesi, ünsiyet ve nisyan kelimeleriyle alâkalýdýr. Bir kalp, hayýr veya þer, ne ile ünsiyet ederse, onun istikâmetine girer. Bunun için, ömrümüz boyunca kalbimizi bilhassa nisyandan, yani Allâh’ý ve kendimizi unutmaktan korumamýz zarûrîdir. Zîra nisyan; nefse maðlûbiyettir, kulun kulluðunu unutmasýdýr.
Cenâb-ý Hak buyurur:
«(Rasûlüm!) Nefsânî arzularýný kendisine ilâh edinen kimseyi gördün mü? Ona Sen mi vekil olacaksýn?» (el-Furkan, 43)
Kalpteki menfî hasletler, insanýn Kur’ân ile doðru buluþmasýna mânî olur. Hattâ Kur’ân’ýn rahmeti, þifâsý ve hidâyeti ile buluþamayanlar tam aksine murdarlýða dûçâr olurlar.
Ýnsanýn bu menfî hâle düþmesine sebep, ten esareti altýnda yaþamasýdýr. Çünkü insan, bedeni itibâriyle türâbîdir, yani topraktan gelmiþtir ve toprak terkibinden çýkanlarla gýdalanýr. Böyle olunca gaflete dûçâr oldukça nefsâniyete temâyül eder. Nihayet rûhun bedeni terk etmesiyle de topraða döner.
Ancak insan, rûhu itibariyle de Allâh’a mensuptur. Dolayýsýyla kulluðunu unutan, yani nisyana düþen her kalbin tedâvîsi, rûhun mensûb olduðu Rabbini çokça zikretmektir. Cenâb-ý Hak âyet-i kerîmede þöyle îkaz buyurur:
«Allâh’ý unutan ve bu yüzden Allâh’ýn da onlara kendilerini unutturduðu kimseler gibi olmayýn. Onlar yoldan çýkan kimselerdir.» (el-Haþr, 19)
Bu ilâhî îkazýn ehemmiyetini çok iyi idrak etmemiz lâzýmdýr. Çünkü bir insanda nefsânî arzular gâlip gelince, kul Allah’tan uzaklaþmakta, rûhânî duygular gâlip gelince de Allâh’a yaklaþmaktadýr. Bu itibarla Cenâb-ý Hakk’ýn bütün nîmetleri, iki aðýzlý bir býçak gibidir. Allâh’ý unutup da ilâhî ikramlarý nefsinde zehre dönüþtürenleri perîþan eder. Ancak Cenâb-ý Hakk’ý dâimâ þükürle yâd edip de ilâhî lutuflarý gönlünde þifa ve berekete dönüþtürenleri iki cihan saâdetine nâil eder. Dolayýsýyla bu âlemde bize emanet ne varsa hiçbirini nefsimize mâl etmemeli ve hepsini sadece birer vasýta ve imtihan olarak görmeliyiz.
Âyet-i kerîmede buyrulur:
«Nihayet o gün (dünyada yararlandýðýnýz) nîmetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.» (et-Tekâsür, )
Þu bir gerçektir ki, bu fânî dünya, ebedî âleme giden yolda sadece bir istasyondur. Ýstasyonda uyumak da periþanlýk ve piþmanlýktýr.
Er ya da geç, ama birgün mutlaka ölüm kapýsýndan geçerek ebediyet yolcusu olacaðýmýz için, mezar ötesi âleme dâir hazýrlýkta bulunmak, her akýl, iz’an ve vicdan sahibi için mecbûrî bir ihtiyaçtýr.
Cihan, Allâh’a kulluk için yaratýlmýþ, ince hakikatler ve lezzetlerle doldurulmuþ bir ibâdethâne; bir vicdan ve irfan mektebidir.
Balýklar deniz vasatýnda hayat bulur. Karadakiler de atmosfer vasatýnda yaþar. Ýnsan rûhu ise, Kur’ân vasatýnda saâdete kavuþur. Bunun için lâzým olan en mühim malzeme de muhabbettir. Hakîkî muhabbetin kaynaðý, Allah Teâlâ ve Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’dir. Bu kaynaða kavuþabilmek, katlanýlan güçlükler, gösterilen samîmî gayretler ve yapýlan fedâkârlýklar nisbetindedir.
Allah’tan geldik, O’na döndürüleceðiz. Asýl felâket, dünyada O’ndan uzak kalmaktýr. Çünkü bu uzaklýk, insaný ebedî mahrûmiyete dûçâr eder. Asýl saâdet de dünyada iken O’na yakýnlýktýr. Çünkü bu yakýnlýk, ebedî yakýnlýða mazhar eder.”

Ynt: Nefis tam olarak nedir By: ceren Date: 17 Mayýs 2018, 17:27:13
Esselamu aleyküm.Nefsini islam yolunda,iman hakikatleri ile terbiye eden ve günahdan haramdan uzak allah yolunda bir yaþam yaþayan kullardan olalým  inþallah.Rabbim razý olsun paylaþýmdan kardeþim...
Ynt: Nefis tam olarak nedir By: Bilal2009 Date: 17 Mayýs 2018, 17:41:13
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri nefsine uymayanlardan eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Nefis tam olarak nedir By: Sevgi. Date: 18 Mayýs 2018, 00:35:35
Aleyküm Selâm. Nefs içimizdeki tüm kötü isteklerdir. Rabbim bizleri tüm kötü olan isteklerden uzak eylesin inþaAllah
Ynt: Nefis tam olarak nedir By: sedanurr Date: 18 Mayýs 2018, 09:19:47
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri nefsini terbiye edenlerden eylesin

radyobeyan