Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Zahirde yedi aza By: sumeyye Date: 30 Aðustos 2010, 18:09:32
Zahirde Yedi Aza
  1. Dil, 2. Kulak, 3. Göz, 4. El, 5.Ayak, 6.Mide (Haram lokma ve þüpheli lokmalardan sakýnmaktýr.) 7. Mahalli avret. Bunlarý teferruatý ile öðrenip tatbik etmelidir. Zahir ve batýnda (60) tane ahlak-i rezîleyi bilip, onlarýn ilmi ve ameli ilaçlarýný öðrenip kökünden sökmek lazýmdýr. Kalp sahasýný bu kirlerden temizleyip (78) tane ahlaki Muhammedi ile ahlaklanmak, kalbi tezyin ederek nazargah-ý ilahî yapmak gerekir.

     Ruhtan da; Allah'tan gayri muhabbeti çýkararak, Masiva kirlerini silmek suretiyle Rabbinin tecellisine mazhar olan ve kalb-i selime ulaþan kimseye "Sofu" denir. Tarikatlar, Tarikat-ý Muhammediye içindedir. Tarikat-ý Muhammediye dýþýnda tarikat yoktur.

   DÝL AFETLERÝ KONUÞMA ÝLE OLAN GÜNAHLAR

    1.Küfür,
    2.Yalan
    3.Herhangi bir haram söz,
    4.Yalan yere yemin,
    5.Yalan þahitlik,
    6.Gýybet,
    7.Ýftira,
    8.Ýstihza (alay),
    9.Lanet
    10.Fuhuþ kelam,
    11.Birinin ayýbýný yüzüne vurmak,
    12.Cenaze arkasýndan baðýrarak aðlamak,
    13.Nefsanî mücadeleler,
    14.Kur'an-ý teðanni ile okumak,
    15.Batýl hikâyeler, (zaman öldüren saçma sapan þeyler)
    16.Zaruretsiz dilenmek,
    17.Hilafý þer'an þefaat,
    18.Nehiy ile emretmek (Allah'ýn yasaklarýnda)
    19.Emri, Nehiy yapmak, (Allah'ýn emrini),
    20.Müslümanlara kötü lakap takmak,
    21.Müslüman'ý haksýz yere korkutmak,
    22.Yalan þiirler,
    23.Bir kimseye, dine aykýrý aracýlýk yapmak,
    24.Bir mecliste iki kiþinin gizli konuþmasý (üç kiþi olursa gizli sayýlmaz)
    25.Kýrýcý latifeler,
    26.Manasýz sözler,
    27.Lüzumundan fazla konuþmak,

    SÜKÛT ÝLE OLAN GÜNAHLAR

    1.Dinde farz olanlarý öðrenmemek haramdýr,
    2.Vacipleri öðrenmemek,
    3.Vazifelilerin dini öðretmemesi,
    4.Hâkimlerin adaletle hüküm etmemesi,
    5.Müftülerin doðru fetva vermemesi,
    6.Vaizin, hak sözü söylememesi,
    7.Selam alýp vermeyi terk etmek,
    8.Ana, baba ve akraba ile ziyareti kesmek,
    9.Gönderilen mektubun cevabýný vermemek suç, vermek vaciptir,
    10.Mazlumu, kudret sahibi kimsenin, zalimin elinden kurtarmamasý,
    11.Haklý þahitliði yapmamak,
    12.Aç kalan kimsenin, açlýðýný kimseye söylemeyip ölmesi (intihar) hükmündedir.

    Dil hakkýnda Kur'an-ý Kerim'de þöyle bir ayet vardýr: "Biri sað, biri sol tarafýnda oturan iki meleðin, insanýn yaptýklarýný yazmakta olduklarýný hatýrla. O insan her ne söz söylerse, muhakkak yanýnda, o sözü zapt eden hazýr bir gözcü vardýr." (Kaf:17/18)

     KULAÐIN AFETLERÝ

    Sure-i Ýsra'nýn 36. ayetinde Yüce Allah þöyle buyurmuþtur: "Muhakkak kulaklar, gözler ve kalpten her biri mesuldür." Taraf-ý ilahi'den emanet olarak kafaya konulan uzuvlardan en büyük mesuliyeti taþýyanlardan biri de kulaktýr. Bugün için kulaðýn mesuliyeti çok daha fazladýr. Çünkü radyo ve televizyon, artýk dünyanýn bütün insanlarýna sesi ulaþtýrýyor. Artýk hiçbir kimse, "Allah'ýn kelamýný iþitmedim" diyemez. Bugün, özür kapýlarý tamamen kapanmýþtýr. Her hükümetin hududu, sýnýrlarý vardýr. O'nun Tebaasý, O'nun kanununa itaate mecburdur. Öyleyse, biz hükümdarlar hükümdarýnýn Tebaasýyýz. Bütün kürede bulunan insanlar, O'nun Tebaasýdýr. Yasaklarýna itaat etmek vazifemizdir. Cezasý da þiddetlidir. Kulak evvela Allah Kelamýnda olan altýbin altýyüz altmýþaltý ayetin içindekileri dinleyecek. O ayetlerden bini emir, bini nehiy, bini mükâfat, bini ceza, bini ibret, yani geçen ümmetlere gelen ceza, bini misal, beþyüzü helal ve haram, yüzü de dua ayetleridir.

     Kulak; tefsirleri, hutbeleri, hadis-i þerifleri ve vaazlarý Cenab-ý Hakk'ýn emir ve nehiylerini, ana ve babanýn hak sözlerini, kadýn ve erkeðin hak sözlerini dinlemelidir. Aksi takdirde bu vazifeleri yapmayan kulaðýn sahibi, kulaðýný bu kafada bela ve azap sebebi olarak taþýyor. Onun için iki kulak verilmiþtir ki, iki dinle, bir söyle demiþler. Bir gün gelir, bu emanet senden alýnýr. Milyonlar versen, artýk senin için vaaz meclisleri kapanmýþtýr. Hayâsýz ve lüzumsuz sözler kulaklarý manen saðýr yapar ve kirletir. Manen o kulak hastadýr. Hakký iþitmez. Oysa nasýl ki bugün dünyanýn her tarafýný maddi vasýtalarla dinliyoruz, insan da bu kulaklarla þark'ý, gaybý ve arþ'ý dinler. Gýybet dinlemek de, haram söylemek gibi haramdýr. Vaaz meclisinde uyuyan, þeytanýn dostudur. Güzel sesleri dinle, amma manalý kelimelerdeki güzel sesi dinle. Cenab-ý Hakk ve Peygamberleri methedildiði zaman dinle. Çünkü Davut Aleyhisselam, Davudi sesiyle Zebur'u okuduðu zaman, bu güzel davudi ses Kelamullah olduðundan ve peygamber aðzýndan çýktýðýndan insanlar tahammül edemez ölürlerdi.

     Güzel sesi, güzel yerde kullan ki, Mahkeme-i Kübra'da mesul olmayasýn. Zira o gayet büyük bir nimettir. Milyonda bir iki kiþide zuhur eder. Eðer yerinde kullanmazsan emanete hiyanetlik olur. Kulaðýn þükrü, yaratýldýðý vazifede onu kullanmaktadýr.

    GÖZÜN AFETLERÝ

     Ruhani kalp aynasýný gözler temsil eder. Gözler bedenin dünyaya açýlan penceresidir. Bu pencereden, âlemdeki eþyanýn zahirleri görülür. Ruh penceresi olan göz de, basiret gözüdür. O, âlem-i gaybý, âlemi manayý görür. Kulaðý da ricali gaybýn sesini iþitir. Gördüðümüz âlemdeki eþyayý, hayvanlar da görüyor. Ama basiret gözü insandadýr. Onunla, Rabbisinin âlemde yüksek sanatýný görür. Rububiyetini ve Kemal sýfatlarýný görür. Göz ýþýksýz görmediði gibi, kalb gözü de cehalet ve dalalet karanlýklarýnda manen âmâ olarak kalýr. Ama bu karanlýklar çok korkunç olur. Ýnsanýn her türlü uçuruma düþmesine sebeptir. Bundan kurtulmak için kalb gözünü kirleten günahlarý bilmek icap eder.

     Onlar da þunlardýr:

    Harama bakmamak, zaruret olmadýkça kendi avret mahalline de bakmamak, ebe veya doktora lüzumu kadar mahallini açmak, dini kötü gördüðü toplantýlarý seyretmemek, fukaraya hakaret gözüyle bakmamak, dünya cihetinden kendinden yukarýlara bakmamak gerekir. Zira kendindeki nimetleri hakir görür. Ahiret cihetinden de kendinden aþaðýlara bakmamak lazýmdýr. Zira kendi ibadetini beðenir ve kendi ibadeti mahvolur. Hiç kimsenin odasýnýn içini, kadýnýný, kýzýný gözlememek, zaruret müstesna Namazda gözlerini yummamak.

    Kalb gözünün uykusu; Cenab-ý Hakký unutmak ve günahlara devamdýr. Kalb gözünün ölümü, küfürle kapanýr. Hakikatleri göremeyen, insandan sayýlmaz. Bir gün, bu göz baþtan silinecektir. Kulaðýn pili olduðu gibi, gözün pili de gözlüklerdir. Onun numarasý yükseldikçe, göz pilinin azaldýðýna alamettir. O zaman milyonlarý versen bir þey göremezsin. Bir defa dünyayý ibret gözüyle seyretmek, bir sene yapýlan ibadetten üstündür. Uyan uyan, vaktiyle uyan! Mahkeme günü en büyük sorgu, gözden ve kulaktan olacak.



Ali Faik Yurtöven Efendi

radyobeyan