Manevi gerilim By: sumeyye Date: 28 Aðustos 2010, 17:12:25
Manevi Gerilim
Vadilerde, ovalarda þýrýldayarak akan dereler vardýr. O haliyle ondan elektrik elde edemezsin. Onun önüne bir bent çekmek gerekir. Bu bendin arkasýnda biriken sular gün gelir göle döner. Su seviyesi metrelerce yükselir ve iþte o zaman bu kitle büyük bir enerji yüklenir. Bu enerji türbinlerden aþaðý dökülürken elektrik enerjisine dönüþür. Elektriðin günümüzdeki önemini ise anlatmaya bilmem gerek var mý? Elektrik motorlarda hareket, lambalarda ýþýk, televizyonlarda ses, görüntü olur.
Bilgisayarlarda bilgiye dönüþür. Daha neler, neler olur. Bütün bunlarýn sýrrý suya kazandýrýlan potansiyel enerjide ve gerilimde gizlidir. Dolayýsýyla daha önce nazlý nazlý akan su baþ edilmez bir güce dönüþür ve ayný zamanda binbir maharet ve marifet kazanýr. Eminim su bir barajla çevrilmeden önce kendisinde gizli bunca maharet ve kabiliyetlerin farkýnda bile deðildi.
Ülkemizde nice baraj olabilecek yetenekte dere ne yazýk ki keþfedilmeyi bekler. Ýnsanlarda bu dereler gibidirler. Eðer kabiliyetlerinin farkýna varamazlarsa sýradan bir dere olarak kuruyup giderler. Üzerlerinde asla barajlar inþa edilmez. Evet, kendine ve hayatýna deðer veren her insan, kendinde gizli bulunan bu enerjiyi ve marifetleri açýða çýkarmak için çabalamalý, belki bu çabayý hayatýnýn biricik gayesi haline getirmelidir. Tabiî ki eðer sýradanlýktan kurtulmak istiyorsa.
Eðer bu yeteneklerini kendi kendine bulmakta ve ortaya çýkarmakta zorlanýyorsa, o zaman ruhunda barajlar kuracak manevi mühendisleri aramaktan ve onlara müracaattan çekinmemelidir. Ýnsanlar hayatlarýný en faydalý bir þekilde deðerlendirmek istiyorlarsa; önce bu isteði içlerinde güçlü bir þekilde hissetmeli, sonra da bu isteði korumak ve artýrmak için bir þeyler yapmalýdýrlar.
Bu isteðin adýna manevi gerilim diyebiliriz. Bu gerilimin adý; sevgidir, aþktýr, taleptir, korkudur. Ama bu sýfatlar terakkinin olmazsa olmazlarýdýr. Evet, manevi bir gerilim bizim terakkimiz için ön þarttýr. Ama önce böyle bir gerilimin varlýðýndan haberdar olmamýz ve bunu kazanmak için bir þeyler yapmamýz gerekir. Bu konuda yapýlabilecekleri ise þöyle sýralayabiliriz:
1- Manasýný düþünerek çokça Kur'an tilavet etmek. Zira; Kur'an'ýn hem imaný kuvvetlendirici, hem de cennet ve cehennem tasvirleriyle, özendirici ve caydýrýcý özelliði vardýr. Yani insanda güçlü bir manevi gerilim oluþturur.
2- Peygamber Efendimizin, sahabelerin ve geçmiþte yaþamýþ salih, veli ve âlim zatlarýn hayat hikâyelerini ve onlarýn eserlerini okumak, dinlemek. Görsel olarak hazýrlanmýþ VCD, DVD þeklindeki çalýþmalardan yararlanmak. Çocuklarýn eðitimi için de bu tür yayýnlar gayet faydalýdýr.
3- Dinamizm taþýyan dostlarla oturup kalkmak, onlarla mesaimizi artýrmak. Bu zaman için faydasý tartýþýlmaz bir yöntemdir. Geçmiþte yaþamýþ büyük Ýslam âlimleri genelde hep bu yoldan yetiþmiþlerdir. Kur'an bu meselenin önemi ile ilgili olarak: "Ey iman edenler, Allah'tan korkun. Sadýklarla beraber olun" diye uyarýr.
Evet, aþkýmýzý ve talebimizi zinde tutabilmenin en kolay ve etkili yolu Kur'an’da "Sadýklar" olarak ifade edilen sýfattaki kiþileri araþtýrmak, onlarý bulmak, sohbet ve derslerine devam etmektir.
4- Salihlerden oluþmuþ bir cemaatle oturmak kalkmak, onlardan kopmamaya çalýþmak.
5- Çok önemli bir tedbir de tamamen dünyaya yönelmiþ, günahlardan korkmayan, ahiret hazýrlýðýný kendine dert etmeyen insan ve topluluklardan arslandan kaçar gibi kaçmaktýr.
Ýnsanlarý harekete geçiren þey duygularýdýr. Bir þeyi sevmek ona karþý þiddetli bir meyil oluþturduðu gibi, bir þeyden nefret etmek veya ondan korkmak da þiddetli bir kaçýnmayý beraberinde getirir. Bu sadece ahirete yönelik deðildir. Dünya iþleri de böyledir. Avrupa’da eðitim çocuklarýn meyil ve sevgi duyduklarý branþlara göre yapýlýr. Zekâya göre deðil. Yani çocuk fýtraten neye meyilli ise o iþte baþarý þansý son derece yüksektir. Yalnýz çocuklar kendi meyillerini tespit edemezler. Çünkü onlarý etkileyen bir sürü baþka duygularý devreye girer ve kendileri hakkýnda saðlýklý karar veremezler. Bunu eðitim otoriteleri saðlamalýdýr.
Ahirete yönelmek ve orasý için hazýrlanmakta duygularýn yardýmý olmadan olmaz. O sebepledir ki Allah (cc) Kur'an'da, cenneti ve nimetlerini anlayabileceðimiz ve ona karþý bir meyil, istek ve sevgi oluþtu-rabileceðimiz þekilde ince ayrýntýlarýna kadar tasvir etmiþtir. Ayný þekilde korku duygusu da insaný harekete geçirmede sevgiden daha fazla etkilidir. Ve Kur’an cehennemi de özlü ifadelerle çok güzel tasvir eder ve ona karþý þiddetli bir kaçýnma hissi uyandýrýr.
O sebeple Kur'an ve hadis-i þeriflerde tasviri yapýlan cennet ve cehennem hakkýnda çok düþünmek gerekir. Ve çocuklarýmýzý da bu konularda iyice bilgilendirmeli ve þuurlandýrmalýdýr. Tasavvuf büyüklerine mahsus olan bazý özel halleri kendinde var sanýp da cennet için veya cehennemden korktuðu için ibadet yapmak iyi deðildir. O zaman cenneti de cehennemi de bilmeye gerek yok, ben sadece Rabbin rýzasý için ibadet ediyorum demek, þeytanýn bir hilesi olabilir. Ayrýca, cenneti ve cehennemi küçük görmek veya görülmesine vesile olmak, Allah korusun insaný küfre de götürebilir. Dikkatli olmalýdýr.
Bu ifadelerle þunu anlatmak istiyoruz ki Kur'an'daki cennet ve cehennem tasvirleri manevi gerilim oluþumunda çok etkilidir. Bir þekilde bunlarýn etkisinin azaltýlmasýna sebep olabilecek sohbetlerden kaçýnmalý veya ehli tarafýndan bu sohbetler yapýlmalýdýr ki yanlýþ anlaþýlmalara meydan verilmesin.
Manevi geriliminiz yüksek olsun diyerek sohbetimizi noktalayalým.
Allah'a (cc) emanet olun.
Abdülkadir Yýlmaz