Kime benzemeliyiz By: sumeyye Date: 28 Aðustos 2010, 14:37:30
Kime Benzemeliyiz
Tasavvuftan gaye nedir, sorusu ile islam'dan gaye nedir sorusunun cevaplarý ayný olup "Yalnýz sana kulluk eder ve yalnýz senden yardým dileriz" ayeti kerimesinde bildirilen hakiki kulluðu idrak etmek ve yaþamak demektir. Güvenilir islami kaynaklarýn hepsi bunu böyle yazmakla beraber günümüzde bunun böyle olduðunu bilmeyen müslümanlarýn sayýsý bir hayli kabarýk.
Rabbimize þükürler olsun ki uyanan müslümanlarýn sayýsýda dikkate deðer sayýda. Tasavvufu, islamý öðrenme ve bu hususta ihtisaslaþma mektepleri, Mürþidleri bu mekteplerin mütehassýs öðretmenleri olarak görmek basireti açýlan müslümanlar: "insanlarý, Allah'ýn dinine bölük bölük girerken gördüðünde" ayeti kerimesi mucibince, fevc fevc tasavvufa dahil olmakta "Ey iman edenler Allah'tan korkun sadýklarla beraber olun." ayeti kerimesindeki emre uyarak Mürþidlerin etrafýna koþmaktalar.
Peki, koþmayanlar ne yapmakta? Hangi islami gerekçe ile bu koþudan geri kalmaktalar? Ýnþallahu Teala bu yazýmýzda fanatik veya art niyetli olmayan müslüman kardeþlerimizin bilgisizlikten kaynaklanan engelini kaldýrmaya çalýþacaðýz... Rabbimizin inayeti iyi kullarýn himmet ve duasý ile.
Ehli sünnet'in amelde mezhebi bilindiði gibi dörttür. Hanefiler Ýmam-ý Azam'a uyarlar, þafiler Ýmam-ý Þafi'ye vs. Bir hanefi Ýmam-ý Azam nasýl namaz kýlýn demiþse öyle namaz kýlar, nasýl abdest alýn derse öyle abdest alýr. Böylece yaþayan bir müslümanýn Kur'an ve sünnete uyduðundan þüphesi yoktur ve öyledir de. Ama bir husus var ki o noktada bilerek veya bilmeyerek gafil kalýnýyor. O da mezheb imamlarýmýzýn ve o mezheblerin büyük alimlerinin ilim ve amelleri ile yetinmeyerek tarikata intisap etmeleri. Yok öyle deðildir diyenlere buna itirazý olanlarýn binlerce hadisi þerifin müdekkik ve muhakkiki, Kur'an-ý Kerim'in hafýzý, dört mezhebin fýkhýna vakýf Hacý Osman Akfýrat Efendi Basiretü's Salikin adlý kitabýnda þöyle cevap veriyor: "Büyük alimler tarikata intisap etmemiþtir. Onlarýn intisap etmelerini ancak derviþler uydurmuþlar ve onlara iftirada bulunmuþlardýr" deme. Çünkü bu gibi dedikodularý ortaya atmak, müslümanlarýn yazdýðý kitaplarýna gölge düþürdüðü gibi tevatürü de inkar etmektir. Halbuki müslümanlar arasýnda tevatürün þartý tamam olduðundan tevatür hüccet olur.
Dikkat et! Ben sana dört mezhebin büyüklerinden müfessir, muhaddis, fakih kelamcý ve diðerlerinden tarikata intisap edenlerini sayayým: Hanefi mezhebine mensup büyük alimler ve müçtehitlerden þunlar tarikata intisab etmiþlerdir: Davud et-Tai, Þakik bin Ýbrahim, ez Zahid. El-balhi, Hatim El-Esem, Büþr bin Haris. El-Hafi, Ebu Yezid El-Bistami ve benzerleri.
Müçtehidlerden olup olmamasý hususunda þüphe olan ve Hanefi ulemasýndan bulunan Kemal bin Humam (KS.) de tari¬kata aliyyeye intisap edenlerdendir. Bu zat Hanefi mezhebinin muhakkik ve müdekkikidir. Ayný zamanda þazeli Sadatý'ndandýr.
Sultanul-Ulema Bahaeddin Veled, Büyük Þeyh Ebu Kaasým Hekim-i Semerkandi ve zamanýndaki sofularla kelamcýlarýn imami Buharalý Kulabazlý, müdekkik eþ þeyh Ebu Bekir de tarikat-i aliyyenin müntesiplerindendir.
Tarikat-ý aliyyeye intisap eden diðer Hanefi imamlarý þunlardýr: Yusuf el-Hemedani, Þemþeddin el-Fennen, Zeyneddin bin Nuceym, Þeyh Necmeddin El-Kübra, Ýmam-ý Birgivi, Tarikat-i Muhammediyye þarihi Hadimi, Þir'atül-islam sahibi Rüknül-islam Muhammed bin Ebu Bekr ve Ýbnül'l Abidin. Bu zat Nakþibendi tarikatýna mensup bir kimse idi. Abdulganiyyun-Nablusi, Þeyh Muhammed Akþemsettin, Þeyh Hüdai Mahmud Aziz, Seyyid Þerif el-cürcani, zamanýn en üstün muhaddisi, deðerli Ýmam Muhammed Parisa, oðlu kýymetli Ýmam Ebu Hafs Parisa, Molla Abdurrahman el Cami, talebesi Abdulgafur el-Lari zamanýn en büyük kelamcýsý, Ýmam-ý Rabbani, Sadreddin-i Konevi, Celalcddin-i Rum-i, Yakub-i Çerhi, kýymetli imam Hamiduddin eþ-Þasi bütün bu büyük insanlar hem ehl-i fýkhýn hemde ehl-i tarikatýn önderleri idiler.
Þafi müçtehitlerinden tarikati aliyyeye intisap edenlerde þunlardýr: Ebu Abbas bin Süreye, Ebu Kasým el Kuþeyri, Haris el-Muhasibi, Ebu Bekir el-Kaffal eþ-Þasi, Ýmam-ý Nevevi, Ýmam-ý Suyuti, Seyyid Ahmet er-Rufai, Þeyhil-Meþayih Þahabeddin Es-Sühreverdi, Kadý Zekeriyya Ensari, Abdulvehhab Þarani, Ýmam-ý Gazali, Sultanül-Ulema Ý'zzbin Abdusselam, Þeyh Halid En-Nakþibendi, Ýbnu'l Hacer el-Heytemi, Ali el-Kaari ve Camiul -Saðir Þarihleri Münavi, Azizi ve Hafeni gibi Zevat-i Kiramda tari¬kati aliyyeye intisab etmiþlerdir.
Maliki Ulemasýnda da Þazeli tarikatýnýn baþý kýymetli kutup Seyyid Hasan Eþ-Þazeli, talebesi büyük kutup Ebul Abbas El-Mersi, Muhyiddin Bin Arabi, onun Þeyhi Ebu Medyan Maðrabi, büyük Ýmam Malikiyye müftüsü ibni Ataullah El-iskenderi, Eþ-Þeyh Zerzuk ve muhaddis Ýmam Ahmet bin Mübarek gibi zatlar tarikata intisab etmiþlerdir.
Hanbeli ulemasýndan tarikata intisap edenler þunlardýr: Kutuplar kutbu, þeriat ve tarikat Ýmamý Seyyid Abdulkadir-i Geylani (K.S.), Muhaddis ve sofular imamý Þeyhu'l islam Ebu Abdul¬lah El-Herevi el-Ensari, Hüccettullahul Baliða adlý meþhur eserin yazarý, muhakkik ve muhaddis imam Veliyyullah ed-Dehlevi ve bunlardan baþka daha niceleri vardýr. Eðer bütün bunlarýn adedine vakýf olmak istiyorsan "Tabakatül-Evliya, Tebakatü'l Müfessirin, Tabakatü'l Muhaddisin, Tabakatu'l-Fukaha ve Tabakatul Cemii'l-Ulema" gibi kitaplarý mütalaa et.
Hacý Osman Akfýrat Efendi o konunun devamýnda bilgisizce tarikatý inkar edenlere kýzarak þöyle devam ediyor: Eðer tetkik etmeden "Fýkýh kitaplarýnda tarikatýn bahsi yoktur" dersen ve bu mesleðin temelini inkar edersen bunun cezasýný muhakkak çekeceksin. Nitekim Allah-u Teala bir Hadis-i Kudside: "Kim ki benim bir velime düþmanlýk güderse muhakkak bilsin ki onunla ilan-ý harb etmiþimdir!" buyurmuþtur.
Basiratüs-Salikin adlý eserden dört mezhebin tarikata intisab etmiþ önderlerinin ismini yazdýk. Yazdýk ki bu zatlara bakarak düþünelim ve kendi durumumuzun muhasebesini yapalým. Bu alimlerimizi taklit etmekten alýkoyan þeyimiz ilmimizse hangisinden daha büyük alimiz. Ýbadetimizse hangisinden daha fazla abidiz? Onlarý bilgileri tari¬kata yönlendirirken, bizi kaçýran nedir? Onlar onca zahmetli ibadetlerini görmediler. Olmayan ibadetlerimizi biz nasýl görebiliriz? Açýkça durum þu ki daha az has¬talar doktora koþmuþlar. Daha aðýr hasta bizler evde iyileþmeyi beklemekteyiz. Bunun mantýðýný anlamak mümkün deðildir.
Netice: Ne imam-ý Gazali kadar ilmimiz vardýr nede ibadetimiz. Gelin onun yaptýðýný bizde yapalým. "Alimler rehberdir" H.Þ.'ne ulul emre itaat edin ayeti kerimesine itaat ederek. Nefs-i emmarenin pisliklerinden bizi temizleyecek mürþidi kamillerin eteklerine sarýlalým.Abdulkadir Yýlmaz