Haddini bilmek By: sumeyye Date: 28 Aðustos 2010, 13:43:46
Haddini Bilmek
Haddini bilmeyene bildirirler. Ünlü bir ressam, eserlerinin sergilen-diði galeride, kim olduðunu belli etmeden dolaþýyor, ziyaretçilerin yorumlarýný ilk elden algýlamaya çalýþý-yormuþ. Ýzleyicilerin yüzlerindeki ifade-ler oldukça iyiymiþ. Arada bir, kendisini tanýyanlarýn beðenilerini güzel sözlerle dile getirmelerinden ise oldukça keyif alýyormuþ.
Her yaþtan ve her sýnýftan insanlarý sergisinde görmekten dolayý da, çok mutluymuþ. Bir ara, en beðendiði tablolardan birinin önündeki yaþlý adama takýlmýþ gözleri. Adamýn, önünde durup dudak bükerek bir þeyler mýrýldandýðýný görmüþ. Söz konusu resim, bir süvariyi canlandýrýyormuþ. Merakla yaklaþmýþ ve sormuþ;
-Beyim, sanýrým resimde beðenme-diðiniz bir durum var. Hatânýn ne olduðunu öðrenebilir miyim? Bu resmi ben yaptým da.. adam bilgiç tavýrlarla konuþmaya baþlamýþ:
-Ben kýrk küsur yýllýk çizme ustasýyým. Resimde hatâlar var. Süvarinin çizme-leri gerçeðe uymuyor. Mesela, þu gördüðünüz kývrým biraz daha aþaðýda olmalýydý. Topuk kýsmý da ölçeksiz çizilmiþ.
Ressam, adamýn sözünü bitirmesini bile beklemeden izin isteyip gitmiþ ve biraz sonra tuvaliyle, fýrçalarý ve boyalarýyla geri dönüp, hemen hatâlarý düzeltmeye baþlamýþ. Çünkü, çizmeler gerçekten hatâlýymýþ. Sanatçý daha iþini bitirmeden, çizme ustasý konuþmaya baþlamýþ: -Bu süvarinin kalçalarý da biraz uzun çizilmiþ, derken ressam sözünü kesmiþ: -Yoo, demiþ, çizmedeki hatâyý gösterdiniz, biz de mesleðe saygý adýna anýnda düzelttik. Ama lütfen çizmeden yukarý çýkmayýn.
Haddimizi bilmiyoruz. Günlük hayatta, hemen söze karýþýp görüþ bildiriyor, fetvalar veriyoruz. Durmadan çizmeyi aþmakla meþgulüz. Biri iyi bir þey yapmaya görsün. Hemen ortaya atýlýp tenkidi yapýþtýrýyoruz. Yok þurasý þöyle olmuþ, yok burasý böyle olmamalýymýþ, konuþup duruyoruz. Peki, gel de sen yap bakalým denilince de, donup kalýyoruz. "Ergene eþ boþamak kolay" derler ya, bu da öyle bir þey! tenkitler yapýcý olduðu sürece yararlýdýr. Özellikle iþinin ustasý, uzman kiþilerin önerileri, karþý tarafa yepyeni boyutlar kazandýrýr. Ama bunun sýnýrýný kim belirleyecek. Herkesin gözü önünde bir iþe giriþen kiþi, beðeniler kadar, eleþtirilere de açýk olmalýdýr. Tenkitlere kýzýp, saldýrgan tutumlar sergilemek hiç kimseye fayda getirmez.
Tenkitlere açýk olmalýyýz. Ama önce, objektif bir deðerlendirme yaparak gereðini yerine getirmeliyiz. Yoksa, her tenkide göre kendimizi ayarlamaya çalýþýrsak "kendi"miz olamaz, baþka birisi oluruz. "Onun bunun maskarasý olmak" diye buna derler.
Kiþiliði olmayan, kiþi olamaz. Kiþi olamayan, mutlu olamaz.Gazanfer SANLITOP