Ramazan muhasebesi By: sumeyye Date: 27 Aðustos 2010, 13:32:33
Ramazan Muhasebesi
On bir ayýn sultaný olan Ramazan ayýnýn gölgesi üzerimize düþtü. Her þeyin iyiden iyiye birbirine karýþtýðý, en basit meselelerin bile büyüyüp içinden çýkýlmaz bir hale dönüþtüðü, þu ahir zamanda, Allah'ýn (cc) yardýmýna her zaman olduðundan daha fazla ihtiyaç içinde olduðumuz çok açýktýr.
Ramazanda gönüller açýlýr ve rahmet yaðmurlarý ile O ilahi lutufla coþar. Burada dikkat etmemiz gereken bazý noktalar vardýr. Ramazan içinde barýndýrdýðý bütün bu güzelliklere raðmen insanlarýn kendilerini psikolojik olarak kendini tatmin etmesi istenmeyen bir durumdur. Günah yýðýnlarýnda yüzen insanlýk bu ayý bir tövbe vesilesi yapýp, bir önceki halini býrakmak niyeti hakim duygu olmalýdýr. Þuna inanýnki ne o kötü hayat insaný býrakmak ister nede süflüleþmiþ ruh isyan ve günah çukurunu býrakmak ister.
Allah-ü Teala her gün binlerce meleðini yeryüzüne gönderiyor, tövbe kapýsýna kullarýna davet için. Gelmeyenlere merhametinden özel gün ve gecelerde müsaade ediyor. Yoksa mahþerdeki çýðlýklarýn bir kýymeti yok. Sadece insanlarýn çaresizlik çýrpýnýþlarý.
Ramazan ayý her zaman farklý gelir. Gelirken çok þeyler getirir, giderken de çok þeyler býrakýr gider. Çocuklarýmýza, gençlerimize maneviyat tohumlarý genelde Ramazan ayýnda ekilir. Ramazan ayý içerisinde bir günün hemen 24 saatini insan; ister istemez Allah, kitap, ibadet, sünnet sözlerini duyarak, fiillerini görerek geçirir. Geceleri sahurla baþlayan bir günün ibadeti genelde sabah namazlarýna kadar camilerde mukabele ile devam eder. Sabah namazlarý kýlýnýr ve devamlý bir ibadet hali akþama kadar, ister istemez insanda kendini hissettirir. Ýftarlarda bir bayram havasý yaþanýr. Müstehcen yayýnlarýndan seyredemediðimiz televizyon, yarým saat olsun aðzýný temizler de halkýmýzýn çoðunun isteklerine tercüman olup Müslümanlaþýr. Kulaklarýmýz, gözümüz ve ruhumuz biraz olsun manevi havayý teneffüsle inþirah bulur. Arkasýndan teravih namazýna koþulur. 12 ayda bir ay geleneksel bir Ýslam havasý ve görüntüsü bütün yurdu tesir altýna alýr. Ramazandan sonra devamýný dilediðimiz bu hal bayramla beraber biter bir dahaki Ramazana kadar, her kez yine býraktýðý yerden eski yaþantýsýna, kötülüklerine avdet eder.
Þüphesiz Ýslam'ýn diðer tüm emirleri gibi oruç da çok yönlü bir ibadettir. Üzerine dikkatlerimizi yoðunlaþtýrdýðýmýz zaman orucun zengin bir içerik ve geniþ bir anlam dünyasýna sahip olduðunu görürüz. Bu meyanda sayýsýz sosyal ve iktisadi faydasýndan da söz edebiliriz. Ama þurasý es geçilmemeli ki biz Müslümanlar, tüm emirlere önce emir olduðu için uyarýz. Ondan sonra kapasitemiz oranýnda o emirlerde hikmet arayýþýna gireriz. Çünkü dinin temelinde teslimiyet vardýr. Þüpheden hareket ederek yola çýkmak ise felsefi görüþlerin karakteridir. Hem öyle ibadetler var ki bu günkü þartlarda hikmetlerine vakýf olamamýþýz. Eðer hikmet merkezli, faydacý bir yöntemle ibadetlere yönelirsek, bu tür ibadetler anlamsýzlaþmaz mý? Doðru olan, her þeyden önce "Allah ve Resulu diyorsa doðrudur" demektir.
Oruçta teravih namazý ve fitir zekatý var. Bunlar da biri önemli bir sünnet olarak, biri de vacip (farz) olarak orucun parçalarýndan ve mütemmim cüzlerinden. Son on gününde itikaf var, bayram namazý var, mukabeleler var. Ve tüm bunlar Oruçtan ayrý düþünülemeyen, onun anlamýný derinleþtiren çaðrýþýmlar, Ramazan var diye var olan, Ramazan haricinde söz konusu bile olmayan ibadetler. Ayrýca bu ayda indirildiði için Kur'an ayý olarak da isimlendirilir Ramazan. Öyleyse Ramazan, kendi baþýna büyük bir kýymet ve anlama sahip olduðu gibi, çaðrýþtýrdýklarý sebebiyle de zengin ve geniþ kapsamlý bir zaman dilimi.
Ýmam-ý Gazali'ye göre oruç üç derecedir. Bunlar avamýn, havasýn, havassül havasýn orucudur.
Avamýn orucu, yemek, içmek ve cinsi münasebetten sakýnmaktýr. Bu þartlarý yerine getiren farziyeti yerine getirmiþ ve belli bir sevap almýþtýr.
Havasýn orucu, yukarýdaki esaslara riayet ile beraber gözünü, kulaðýný, dilini, elini, ayaðýný ve diðer azalarýný günahtan korumaktýr. Bu orucun kalbe tesiri büyüktür. Zaten bütün ibadetlerde bir sevap yönü, bir de feyz yani kalbe tesir yönü vardýr.
Üçüncü derecedeki havassül havasýn orucu ise; avamýn ve havasýn orucundaki hususlara riayet ile beraber, kalbi Allah'tan baþka her þeyden boþaltmaktýr ki; iþte asýl olan feyzin gürül gürül geldiði bu oruçtur.
"Resulullah Efendimiz, þaban ayýnýn son günü hutbede buyurdu ki; "Ey Müslümanlar! Üzerimize öyle büyük bir ay gölge vermekte ki, bu aydaki bir gece (Kadir Gecesi) bin aydan daha hayýrlýdýr. Allah-ü Teala, bu ayda, her gün oruç tutulmasýný emretti. Bu ayda, geceleri teravih namazý kýlmak da sünnetir. Bu ayda Allah için ufak bir iyilik yapmak, baþka aylarda farz yapmak gibidir. Bu ayda, bir farz yapmak, baþka ayda yetmiþ farz yapmak gibidir. Bu ay, sabýr ayýdýr. Sabýr edenin gideceði yer Cennettir. Bu ay iyi geçinmek ayýdýr. Bu ayda müminlerin rýzký artar. Bir kimse, bu ayda bir oruçluya iftar verirse, günahlarý af olur. Hak Teala onu Cehennem ateþinden azad eder. O oruçlunun sevabý kadar ona sevap verilir...
Ashab-ý Kiram, dediler ki; Ya Resulullah! Her birimiz bir oruçluyu iftar ettirecek, onu doyuracak kadar zengin deðiliz. O zaman Resulullah (sav) buyurdu ki; Bir hurma ile iftar verene de, yalnýz su ile oruç açana da, biraz süt ikram edene de, bu sevap verilecektir. Bu ay öyle bir aydýr ki, ilk günleri rahmet, ortasý afv ve maðfiret ve sonu cehennemden azad olmaktýr. Bu ayda iþçinin, memurun, askerin ve talebenin vazifesini hafifleten patronlarý, amirleri, kumandanlarý ve müdürleri Allah-ü Teala af edip, Cehennem ateþinden kurtarýr. Bu ayda dört þeyi çok yapýnýz. Bunun ikisini Allah'ü Teala çok sever. Bunlar, Kelime-i þehadet söylemek ve istiðfar etmektir. Ýkisini de zaten her zaman yapmamýz lazýmdýr. Bunlar da Allah'ü Teladan Cenneti istemek ve Cehennem ateþinden Ona sýðýnmaktýr. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kýyamet günü susuz kalmayacaktýr.
Peygamberimiz (sav) de Ramazan ayý ile ilgili çok önemli þu müjdeleri vermiþtir: "Ümmetime Ramazan ayýnda beþ þey verilmiþtir ki, bunlar benden önceki hiçbir peygambere verilmemiþtir.
1. Ramazan ayýnýn ilk gecesi olunca, Allah Teala ümmetime rahmet nazarýyla bakar. Allah Teala kime rahmet bakýþýyla bakarsa, ona ebedi olarak azab etmez.
2. Akþamladýklarýnda aðýzlarýnýn kokusu, misk kokusundan daha güzeldir.
3. Melekler her gün ve gece onlara istiðfar ederler, Allah'tan baðýþlanma dilerler.
4. Allah Teala Cennetine emredip; 'Kullarým için hazýrlanýp süslen. Onlarýn dünya meþakkatinden kurtulup, benim yurduma ve ihsanýma istirahat için gelmeleri yaklaþtý." buyurur.
5. Gecenin sonu olunca Allah hepsini baðýþlar, orada bulunanlardan biri; 'O gece Kadir gecesi midir?' deyince: "Hayýr çalýþanlarý görmüyor musun? Onlar çalýþýp iþlerini bitirince kendilerine ücretleri tam olarak ödenir." buyurdu. (Beyhaki'den)
alinti
Ynt: Ramazan muhasebesi By: ceren Date: 06 Haziran 2017, 12:03:36
Esselamu aleyküm.Rabbim orucunu hakkýyla tutan ve feyzine eriþip rahmete,kurtuluþa eriþen ve cennet kapýlarý yüzüne açýlan kullardan olalým inþallah...
Ynt: Ramazan muhasebesi By: Sevgi. Date: 07 Haziran 2017, 03:16:10
Ve aleykümselam Ramazan ayýnda her yönden kendimizi hesaba çekelim ve aklýmýzý baþýmýza alalým çünki âhir zamandayýz kendimizi kurtarmaya çalýþalým inþaAllah
Ynt: Ramazan muhasebesi By: Bilal2009 Date: 07 Haziran 2017, 17:41:13
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Ramazan ayýnda kendine gelenlerden eylesin