Ramazan Ayý Makaleleri
Pages: 1
Orucun mahiyeti By: sumeyye Date: 27 Aðustos 2010, 13:31:36
    
Orucun Mahiyeti

Oruç, ikinci fecirden baþlayarak güneþin batýþýna kadar yemekten, içmekten ve cinsel iliþkiden nefsi kesmek demektir. Ýmsak sözünün karþýtý iftardýr.   Ramazan orucunun sebebi: Ramazan günlerinden herhangi birinin oruca baþlamaya elveriþli bir kýsmýna yetiþmektir. Bu kýsým ikinci fecirden baþlayarak "Dahvet'ül Kübra" denilen ve gündüzün yarýsý bulunan kaba kuþluk (Ýstiva= Güneþin tam tepeye gelmesi) zamanýna kadar devam eder. Ýþte bu zamana yetiþen veya bu müddet içinde oruca ehliyet kazanan her müslüman için o günün orucu farzdýr.

    Ramazan orucunun kazasýna sebep, yine evvelce ramazan ayýna yetiþmiþ olmaktan baþka bir þey deðildir.

     Oruçlu Ýçin Müstahab Olan Þeyler

    Oruç tutacak kimsenin sahur yemeði yemesi müstahabdýr. Bunun vakti, gecenin sonudur. Alimlerden Ebu'l-Leys'e göre, gecenin son altýda biridir. Sahur yemeði, insana oruç için kuvvet verir. Sahurun geciktirilmesi müstahab ise de, ikinci fecrin doðup doðmadýðýndan þüphe edilecek bir zaman kadar geciktirilmesi mekruhtur.
Sahur, seher vaktinde yenecek yemektir. Bu yemeði yemeðe "Sahur Yemeði" denir. Seher de, ikinci fecirden biraz öncesine kadar olan vakittir.
Ýftarý acele yapmak, yani akþam namazýndan önce oruç açmak müstahabdýr. Böylece oruç hali, namazda kalbin huzuruna engel olmaz. Fakat hava bulutlu olunca, iftar için acele edilmez, ezan okunmuþ olsa bile...

    Minare gibi çok yüksekte bulunan kimse, güneþin batýþýný görmedikçe iftar edemez. Aþaðýda bulunanlarýn güneþin batmasý ile iftar etmeleri ona tesir etmez.
Akþamleyin iftar ederken þöyle dua yapýlmasý sünnettir: "Allahümme leke Sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve ala rýzkýke eftartü ve savmel ðedi min þehri ramazane neveytü. Feðfir li ma kaddemtü ve ma ahhartü."

    "Allah'ým! Senin rýzan için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim. Senin rýzkýnla iftar ettim .Ramazan ayýnýn yarýnki gününü oruç tutmaya da niyet ettim. Artýk benim geçmiþ ve gelecek günahlarýmý baðýþla."

    "Ya vasi'al-maðfireti, iðfir-li livalideyye ve lil-müminine yevme yekumu'l-hisab..."

    "Ey baðýþlamasý bol olan Rabbim! Beni, ana-babamý ve müminleri hesap gününde baðýþla."

    Orucu hurma gibi tatlý bir þeyle açmak mendubdur.

    Oruçlu kimsenin, yakýnlarýna ve fakirlere fazlaca yardýmda bulunmasý müstahabdýr.

    Oruçlunun mümkün olduðu kadar gece ve gündüz Kur'an okumak, zikir yapmak, Peygamberimize Salat ve Selam getirmek ve ilimle uðraþmak suretiyle meþgul olmasý müstahabdýr.

    Oruçlunun boþ ve yararsýz sözlerden dilini tutmasý da müstehabdýr. Gýybetten, söz taþýmadan kaçýnmak ise her zaman vacibdir. Ancak bu kaçýnmanýn gerekliliði Ramazan'da daha çok kuvvet kazanýr.

    Oruçlu için Ýtikaf da müstahabdýr.

    Ramazan orucunu tutmaya engel olacak derecede bedene takatsizlik verici iþlerde bulunmak caiz deðildir. Öðleye kadar çalýþýp sonra dinlenmelidir. Mümkün bazý iþleri, ücret karþýlýðýnda baþkasýna gördürmelidir.

    Sonuç olarak denir ki, kesin bir zaruret bulunmadýkça, insanýn kendisini pek aðýr iþlerle yorarak oruç tutamaz hale getirmesi caiz görülemez.



ALINTI
Ynt: Orucun mahiyeti By: ceren Date: 06 Haziran 2017, 12:06:04
Esselamu aleyküm.Rabbim hakkýyla oruç tutan kullardan eylesin bizleri inþallah...
Ynt: Orucun mahiyeti By: Sevgi. Date: 07 Haziran 2017, 03:11:47
Ve aleykümselam orucu her yönden tam ve eksiksiz tutmaya çalýþalým inþaAllah
Ynt: Orucun mahiyeti By: Bilal2009 Date: 07 Haziran 2017, 18:05:56
Ve aleykümüsselam Rabbim bizlere gerçek orucu nasip eylesin Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan