Kurban olabilmek By: sumeyye Date: 27 Aðustos 2010, 13:05:45
Kurban Olabilmek
'Kurban' ne anlama geliyor bizler için?
'Et yeme bayramý',
'Eti istif etme fýrsatý'
'Barbarlýk, canilik…',
Konu komþuya, eþe dosta, akrabalara 'gösteriþ yapma' zamaný…
Nedir kurban? Ne olmalýdýr? Hiç düþündük mü!
Bayramlar yiyip içme günleridir ama kurban bayramý 'et yeme bayramý' deðildir her þeyden önce. Gönlü zengin ama cepleri fakir, sofralarýnda etin hiç yer alamadýðý insanlarý bulup sevindirmek yerine eti istif etme zamaný hiç deðildir. Hele hele 'ne kadar varlýklý' ve 'Allah'a ibadetlerde ne kadar ilerde' olunduðunu anlatan bir gösteriþ aracý asla deðildir.
Çünkü kurban her þeyden önce teslim olabilmektir. Hz. Ýsmail'in yerine koyup kendini 'caným sana feda Ya Rab, emirlerine boynumu eðdim' diyebilmektir.
Hz. Ýbrahim gibi en sevdiklerimizi Allah için feda etmeye hazýr olmaktýr.
Soralým kendimize bizim Ýsmailimiz ne?
Para mý, makam mý, evlerimiz, arabalarýmýz, evlatlarýmýz mý?
Boyun eðmez gururumuz mu?
Ýsmailimizi Yaratana kurban edebiliyor muyuz?
Unutmamalýyýz ki Kurban canýný Allah yolunda fedaya hazýr olanlar için bir lütuftur. Allaha yaklaþmanýn en güzel yollarýndan biridir ve takva sahipleri için doyulmaz bir ibadet sevinci verir. Sevginin, yardýmlaþmanýn, dayanýþmanýn diðer adýdýr. Bu cihetle asla canilik ve barbarlýk olamaz.
Bilinçli bir Müslüman kesilen kurbanlarýn etinin, kanýnýn deðil takvayla eðilen baþýn samimiyetinin Allah için makbul olduðunu bilir.
Allah cümlemize bu bilince sahip olmayý nasip eylesin…
Þöyle bir düþünelim, kurbanýmýzýn baþýna geçtiðimizde neler hissediyoruz.
Bizi bu günlere ulaþtýran Rabbimize þükrediyor muyuz?
Yoksa þükür namazý kýlmaya bile üþeniyor muyuz?
Kýyamet günü bineðimiz olacak kurbanýmýzýn baþýný sevgiyle okþayabiliyor muyuz?
Ýncitmemek, üzmemek için nazik davranabiliyor muyuz?
Baþýný kýbleye doðru çevirip tekbirler getirirken yüreðimiz coþuyor mu?
Bir hamlede kanýný akýtýp acý çekmemesi, çýrpýnmamasý için elimizden geleni yapýyor muyuz?
Kurbanýmýzdan pay sahiplerine adaletle daðýtýp hak geçmemesi için titizlikle davranýyor muyuz?
Kurbanýmýzýn etini evimize koymadan konu komþunun, dulun, yetimin, yoksulun… payýný ayýrabiliyor muyuz?
Allah kendi mülkünden birini kurban edebilmemiz için bize bahþetti. Bunu daðýtýrken cimrilik gösterip kalbimizi karartýyor muyuz?
Sorular, sorular, sorular…
Kendimize bunlarý sorabiliyor muyuz?
Ýsmail'i Ýsmail, Ýbrahim'i Ýbrahim yapan nedir?
Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz, belki de bildiðimizi sanýyoruz. Öyleyse bilgilerimizi tazelemenin, bilmiyorsak öðrenmenin, araþtýrýp tekrar düþünmenin tam zamanýdýr bence.
Müslüman nefsini hesaba çekebilen, hesap günü gelmeden hesabýný verebilen insandýr. Müslüman özeleþtiri yapabilen, kendine çekidüzen verebilendir. Rabbimizle aramýzdaki mesafe ne kadar, O'na ne kadar yakýnýz? Kurban tam bir kendini hesap çekme fýrsattýr.
Bu fýrsatý kaçýrmayýn, bir daha þansýnýz olmayabilir!..
Zeynep Öymez