Eðitim Dünyasý
Pages: 1
Denetleme kurulunun KPSS raporu By: zahdem Date: 27 Aðustos 2010, 01:53:55
[/KPSS'de þaibe iddialarýna el atan YÖK Denetleme Kurulu'nda 'Sorular sýzdýrýlmýþ olabilir' kanaati aðýr bastý.

[/KPSS'de þaibe iddialarýna el atan YÖK Denetleme Kurulu'nda 'Sorular sýzdýrýlmýþ olabilir' kanaati aðýr bastý. 'Çok baþarýlý' adaylar YÖK'e çaðrýlýp dinlenecek. Cumhurbaþkanlýðý'ndan yapýlan yazýlý açýklamada Devlet Denetleme Kurulu'nun iddialarý araþtýrmakla görevlendirildiði açýklandý

Radikal’in ýsrarla takip ettiði ‘son KPSS’de sorularýn veya yanýtlarýn sýzdýrýldýðý’ iddiasý, resmi kurumlarca araþtýrýldýkça güçleniyor. YÖK Denetleme Kurumu, devlette iþe girmek isteyen yüz binlerce kiþinin kaderini yakýndan ilgilendiren sýnavla ilgili ilk denetlemesinde, “Sorular sýzdýrýlmýþ olabilir” kanaatine vardý.

Bu kesin bir sonuç deðil. Ama incelemenin derinleþtirilmesini gerektiriyor. YÖK Denetleme Kurulu, illerdeki ÖSYM yetkilileriyle görüþmeler yapacak. Denetleme Kurulu, kanaatini bugün yapýlacak YÖK Genel Kurulu’na da sunacak. Ankara Cumhuriyet Savcýlýðý da konuyu derinlemesine inceliyor. Araþtýrma için sýnavda yüksek puan alanlarýn da YÖK’e davet edilmesi bekleniyor.

Ýddialarla ilgili bir çalýþma da adli boyutuyla sürüyor. Tüm gözlerin çevrildiði, Memur Suçlarý Soruþturma Bürosu Savcýsý Þadan Sakýnan, savcýlýða iletilen suç duyurularýna iliþkin dilekçeler üzerinden çalýþmaya baþladý.

Gelmeme haklarý var

KPSS iddialarý nedeniyle önceki gün ÖSYM’ye giden YÖK Denetleme Kurulu, dün de merkezdeki çalýþmalarýný sürdürdü. Denetleme Kurulu Baþkaný Mustafa Solak baþkanlýðýnda soru kitapçýklarýný ve cevap anahtarlarýný inceleyen kurul üyelerinin ilk kanaati, ‘Sorular sýzdýrýlmýþ olabilir’ yönünde. ‘Sorularýn sýzdýrýldýðý’ görüþünün aðýr basmasý nedeniyle, araþtýrmanýn derinleþtirilmesine karar verilirken, bu kapsamda illerdeki ÖSYM yetkilileriyle de görüþmeler yapýlmasý planlanýyor.

Denetleme Kurulu’nun sürdürdüðü incelemelerin bir iki gün içerisinde tamamlanmasý beklenirken, bugün yapýlacak YÖK Genel Kurulu’nda da konunun gündeme geleceði belirtiliyor.

YÖK Denetleme Kurulu Baþkaný Mustafa Solak’ýn Genel Kurul toplantýsýna çaðrýlacaðý ve görüþlerine baþvurulacaðý aktarýlýyor. Ýddialarda adý geçen yüksek puanlý adaylarýn da YÖK’e davet edileceði öðrenildi.
YÖK’ün KPSS adaylarýný yasal olarak çaðýrma yetkisi bulunmadýðýný belirten yetkililer, “Biz davet edeceðiz, gelirlerse iddialarý kendilerine iletip görüþlerini alacaðýz. Gelmeme haklarý da var. O zaman elimizden bir þey gelmez” açýklamasýnda bulundu.

Denetleme Kurulu üyeleri, sýnav sýrasý ve sonrasýnda usulsuz bir iþlem yapýlmadýðý kanaatine vardý. Bu nedenle üyeler sýnav öncesinde neler olduðuna yoðunlaþtý. ÖSYM kaynaklarý da “Konuyu araþtýranlar, ‘Sýnav öncesinde hiçbir sýzdýrma yapýlmamýþtýr’ diyemiyor” görüþünü paylaþtý. YÖK Denetleme Kurulu ÖSYM personelinin ifadesini alacak. ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan’ýn ise görüþüne baþvurulacaðý öðrenildi.

YÖK yetkilileri, “Sorular sýzdýrýldýysa, sýzdýranlar hakkýnda her türlü yasal iþlem yapýlacak. Ancak biriki kiþi yüzünden kurumun güvenilirliliðinin zedelenmesi çok üzücü. Çünkü ÖSYM çok önemli, güvenilir olmasý gereken bir kurum. ÖSYM, tüm devlet kurumlarýna, üniversitelere giriþlerde önemli bir role sahip. Bu kuruma ‘güvensizlik’ tüm toplumda bir kaos yaratýr” görüþünü dile getirdi.

Konuyu ele alan Memur Suçlarý Soruþturma Bürosu Savcýsý Þadan Sakýnan da çalýþýyor. Savcýlýðýn sorularý sýnav öncesinde ele geçirdiði iddia edilen adaylar hakkýnda araþtýrma yapacaðý, YÖK ve ÖSYM ile de temas kuracaðý belirtiliyor.

Gözler bu zikzaklarda

KPSS’de sorularýn sýzdýrýldýðý iddia edilirken dikkat çekilen noktalardan biri de bu yýl Eðitim Bilimleri Testi’nde tüm sorularý doðru yanýtlayan bazý adaylarýn önceki yýllarda düþük puan almalarýydý. ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan’ýn, geçen yýllarda 5.5 net yapan bir adayýn bu yýl 100’ün üzerinde net çýkardýðýný söylemesi, tartýþma yarattý. “Bu kadar baþarýsýz bir adayýn, bir yýlda nasýl parladýðý araþtýrýlmalý” görüþleri gündemde. Bazý adaylarýn ise evlendikten sonra nasýl eðitim bilimlerinde ful çektkleri merak konusu.

Atamalara devam

KPSS’de þaibe iddialarý araþtýrýlýrken bir diðer merak korusu da öðretmen atamalarýnýn akýbeti. YÖK Baþkaný Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ýn, öðretmen atamalarýnýn ertelendiðine yönelik görüþ bildirdiði iddiasý ise asýlsýz çýktý. YÖK Baþkaný Özcan’ýn, 31 Aðustos’ta yapýlacak atamalara iliþkin, “Öðretmenlerin görevlendirme tarihi de ay sonuna ertelendi” sözleriyle beyanda bulunduðu belirtilirken, Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn atama takvimine iliþkin bir deðiþiklik yapmadýðý öðrenildi.

CHP ise öðretmen atamalarýnýn durdurulmasý için bastýrýyor. CHP Grup Baþkanvekili Kemal Anadol, “Sayýn Nimet Çubukçu’yu atamalarý durdurmaya davet ediyorum. Bu atamalar kanuni, ahlaki, mantýki deðildir, eþitlik ilkesine aykýrýdýr. Bu sýnav sonuçlarýna göre iþlem yapmamalýdýr” dedi. Anadol, bir sene önce 34 soruyu zor cevaplamýþ bir kiþinin son sýnavda ful çekmesinin güçlüðüne iþaret etti.

Þimdilik tek ‘kaybeden’ o...

KPSS’de þaibe iddialarýna iliþkin ilk somut geliþme de güvenilirliliðin sembolü olan ÖSYM’nin 37 yýllýk çalýþaný, ÖSYM Baþkaný Ünal Yarýmaðan ile ilgili oldu. ‘Kendi ellerindeki verilere, soruþturma imkânlarýna göre kopya iddiasýný doðrulayacak bir sonuca ulaþamadýklarýný’ söyleyen ancak kopya yoktur da demeyen Yarýmaðan, önceki gün “Bundan sonrasý savcýlara kalmýþ” demiþ ve soruþturmada hesap verdikten sonra ayrýlacaðý sinyalini verdi. Görev süresi YÖK tarafýndan altý ayda bir uzatýlan Yarýmaðan’ýn süresi aralýkta doluyor. Yeni dönemde iþlemin yenilenmeyeceði de gelen bilgiler arasýnda. Ancak Yarýmaðan’ýn açýklamalarý, görev deðiþiminin daha erken bir tarihe de alýnabileceðini gösteriyor.

CUMHURBAÞKANLIÐ'NDAN AÇIKLAMA

Kamu Personel Seçme Sýnavý (KPSS)'ndaki kopya iddialarýyla ilgili Cumhurbaþkanlýðý yazýlý bir açýklama yaptý. Açýklama þu þekilde: "ÖSYM tarafýndan yapýlan 2010 Kamu Personel Seçme Sýnavý etrafýnda son günlerde kamuoyuna yansýyan söylenti ve iddialar, Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan da özel bir dikkat ve hassasiyetle takip edilmektedir. Esasen ÖSYM konusu, "Türkiye'de Yükseköðretim" genel baþlýðý altýnda yürütülmekte olan çalýþma kapsamýnda bir süredir Cumhurbaþkanlýðý Devlet Denetleme Kurulu'nun gündemindedir. Bu baðlamda, ÖSYM'nin, hukuki statüsü, örgüt ve personel yapýsý ve sýnav uygulamalarýný ele alan bir denetleme çalýþmasý tamamlanma aþamasýna gelmiþ bulunmaktadýr. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz, 2010 KPSS ile ilgili olarak ortaya atýlmýþ olan söylenti ve iddialarýn da söz konusu çalýþmanýn kapsamýna dahil edilmesi talimatýný vermiþlerdir"


radyobeyan