Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Erken kalkmak By: Sevdacýk Date: 26 Aðustos 2010, 07:14:06



Sabahý kazanan günü kazanýr

Mümin insan, bülbül tabiatlýdýr. Bülbül sabahçýdýr. Seher vakti bülbüller sazda mü-minler niyazda olur. Münkir ve müþrikler ise baykuþ tabiatlýdýr.

Mümin aydýnlýðýn temsilcisidir güneþi ayakta karþýlar. Kâfir insan ise gerçeðin üstünü örttüðü için karanlýðýn temsilcisidir güneþi uykuda karþýlar.

Gün bize doðar biz de güne doðmalýyýz. Her günün güzelliði kendi içinde saklýdýr. Günün seherinde gönül seferine çýkýp güneþi ayakta karþýlayan günün bereketine kavuþmuþtur.

Sahâbeden Sahr el- Ðâmidî (R.a.)den rivâyet edildiðine göre; Rasûlüllah (sav):
ým! Ümmetim için gündüzün ilk vaktini (yani bu vakitte yaptýklarý iþi) bekeretli eyle& buyurdu, demiþtir.

Sahr (r.a.) demiþtir ki: Ve Rasûlüllah (sav) bir askeri birlik veya bir orduyu savaþa gönderdiði zaman gündüzün ilk vaktinde gönderirdi.
(Râvi) demiþtir ki: Ve Sahr (r.a) ticaretle iþtigal eden bir adam idi. (Bu emre uyarak) ticaret mallarýný sabah erken gönderirdi ve bu sayede servet sahibi oldu, malý çoðaldý. (Sünen-i Ýbn-i Mace, Kitabüt Ticare: 41)

Günün bereketini günün sabahýnda aramalýyýz. Günün bereketi ilahi kudret tarafýndan pay edilirken uykuyu tercih edenler, günün bereketinden kendilerini mahrum býrakanlardýr. Dolayýsýyla hayattaki mahrumiyetlerimizin temelinde kendi tercihlerimizle gerçekleþtirdiðimiz mahkûmiyetlerimizi aramalýyýz.

Güneþ doðarken uykuda olanlar, o günün bereketini kaybedenlerdir. Þunu bilelim ki; hayat muhtelif renklerle bezenmiþ bir renkler galerisidir. Bütün renkler ayný hýzla kirlenir. Ama birinciliði hep beyaza verirler. Çünkü güzellik beyazda baþlar, beyazda biter. Kar gibi, çiçek gibi. Kundak gibi, gelinlik gibi, kefen gibi. Bulut gibi, köpük gibiYok baþka renk, yok beyaz gibi. Ömür deseniz kor üstünde kar gibi!

Hayatýn bereketine talipli olmak bizim lazýmýmýz, bizim vazifemizdir. Ýlahi bir ikram olan uykuyu hayatýn bereketine engel yapmayalým. Beyhakinin rivayet ettiðine göre, Rasûlüllah (sav)in kýzý Hz. Fatýma (R.anha) anlatýyor: Bir gün sabahleyin (gün doðmadan önce) ben uzanmýþ idim. Rasûlüllah (sav) bana uðradý ve mübarek ayaðý ile bana dokundu. Sonra:
Kýzcaðýzým! Kalk Rabbinin taksiminde hazýr bulun, gafillerden olma. Çünkü  fecir ile güneþin doðmasý arasýndaki vakitte insanlarýn rýzkýný taksim eder buyurdu ( Sünen-i Ýbn-i Mace Terceme ve Þehri/Haydar Hatipoðlu, C:6, Sh: 232, Ýst/1983)

Hayatýn bereketini seher seferlerinde arayalým. Bilelim ki; sabahý uyanýk geçirenler, güneþi ayakta karþýlayanlar, kendilerine doðru akýp gelen ilahi bereketi arþýnlayanlardýr. Bakýnýz hayvanlar aleminden bir misal vereyim: Bir koyun en fazla 4 yýl yaþar ama 2-3 hatta 1 yaþýnda bile kesilir. Bir ilçede ortalama 50-60 koyun kesilir. Köpek ortalama 14-15 yýl yaþar bir ilçede günde ortalama 2-3 köpek ölür. Bir koyun ortalama yýlda bir yavru yavrular. Bir köpek yýlda 4-5 yavru yavrular.. Bu durumda köpeklerin daha çok olmasý gerekmiyor mu; neden koyunlar bu kadar çok? Çobanlýk yapanlar bilir, koyunlar sabah namazý vakti uyanýk ve ayaktadýrlar. Oysa köpekler uyanýk deðiller. Bu sebeptendir ki hýrsýzlar çoðu zaman sabah namazý vakti hýrsýzlýk yaparlar.

Sabah namazýnýn vakti, bereketin taksim zamanýdýr. Çünkü sabah namazý vakti melekler gelerek her türlü bereketi daðýtýrlar. Malýn, dinin, dilin, namusun, bedenin saðlýðýn, ömrün velhasýl tüm bereketleri. Uyanýk ve ayakta olan koyun bereketten nasibini alýr oysa köpeklerin ekseri çoðunluðu uyumakta ve bereketten nasiplenmemekte.

Yahudiler bile sabah namazý vakti gün doðmadan iþyerlerini açarlar. Bundan dolayý ticaretlerinde güçlüdürler. Seherlerin sabahýnda güneþ doðarken uykuda olmayý tercihli alýþkanlýk haline getirenler, köpekleri kendilerine örnek ve önder edinenlerdir. Onlarýn akýbeti köpeklerin akýbetinden gayrisi olmaz.

Ýnsanlarý gece yarýsý yatýrýp, kuþluk vakti kaldýran medeniyet, Ýslâm;ýn seher medeniyeti deðil, batýnýn mimsiz medeniyetidir. Yeri geldiði için þunu beyan etmekte fayda vardýr: Kendisini batýnýn mimsiz medeniyetine göre dizayn eden modern insan, uykunun kalitesine ihanet eden insandýr. Gece uykusunun kalitesini kaybeden insan, güneþi ayakta karþýlama kalitesinden mahrum kalan insandýr. O karanlýða alýþýr, karanlýkta yaþar.

Müslüman olarak bizim seherlerimiz bizim servetlerimizdir ve servetlerimiz de olmalýdýr. Cebimizdeki çeklerimizden, senetlerimizden daha çok seherlerimize güvenelim. Çünkü seherlerde kazandýklarýmýzý baþka zamanlarda kazanamayýz. Bundan ötürüdür ki, Ali Fuad Baþgil þöyle der: "Bizim terbiye yolumuz, nefeslere varana kadar her anýný uyanýk geçirme üzerine kurulmuþtur Uyanýk sûfi, iki nefes arasýný bile zikirle geçirir." Müslüman insanýn bütün çaba ve gayreti, hayatýn hiçbir anýný sýz geçirmeme hedefine matuftur.. Ýki nefesin arasýný zikirsiz geçirmeme hassasiyetine sahip olan bir Müslüman, nasýl fecirden güneþin doðuþ anýna kadar ki vakti uykuda geçirir?

Her doðan güneþ beraberinde sayýsýz bereketler getirir. Güneþin doðuþuyla dünyaya yayýlan bereketlerin þuurunda olanlar, seher vakti kaba döþeklere gömülmezler. Çünkü  yoluna can feda eyleyen erler. Vakt-i seher onlara diken kesilir kaba döþekler. Seher vakti, dua ve istiðfarlarýn kabul olduðu zamandýr. Seher vakti, zikirle coþmanýn, fikirle taþmanýn, tevhitle buluþmanýn tam zamanýdýr. Ýþte mümin gönüllerin niyazda olduðu o vakit; yýldýzlarý gözlemenin, aya doymanýn, semayý seyretmenin, û Teâlaya yalvarmanýn, yakarmanýn, dilenmenin, dua etmenin tam zamanýdýr. Yeni bir güne baþlarken "güneþ üzerimize doðmasýn" anlayýþýyla kýyama duranlar, secdeye varanlar, rükûda bulunanlar, dua edenler, ilahi bereketin bereketine erenlerdir. Muhammed Rebhâmî (Rh.a.) der ki Binlerce top ve tüfek, yapamaz aslâ, Göz yaþýnýn seher vakti yaptýðýný, Düþman kaçýran süngüleri çok defâ, toz gibi yapar, bir mü'minin duâsý. Vakt-i seherde yapýlan duanýn gücünü idrak etmek, Ümitsizliði mezara gömmektir. Güneþ doðacak nerde kaldý seher dualarý? Uykuda kalan görmez nurdan aynalarý! Nurdan aynalar, Rabbül aleminin bereket kanallarýdýr. Siz Müslüman olarak her gün iþ yerinizi baþka inançlara iman etmiþ kiþilerden sonra açýyorsanýz, ýn bereket kanallarýndan mahrum kalmýþsýnýz demektir. Yahudilerin, Hýristiyanlarýn, müþriklerin Ýslâm topraklarýndaki yeraltý ve yerüstü kaynaklarýný talan etmelerine siz fýrsat vermiþsiniz demektir.

Ýnancýmýz ve ibadetimiz, güne herkesten önce baþlamamýzý bize öðretir. Sabah namazýný kýlmak, güne ýn adýyla baþlamaktýr. Güne ;ýn adýyla baþlayanlar, Baþarsýzlýklarý peþinen aþanlardýr. Müslüman, kalbe ve vakte önem veren insandýr. Günün evveline sahip çýkmayan günün ahirini de kaybeder.
Rasûlüllah (sav)in sahâbeleri, güneþi ayakta karþýlýyorlardý. Çünkü onlarýn seferleri, seherlerdiydi. Seherleri ise, servetleriydi. Dolayýsýyla seher seferine çýkýp güneþi ayakta karþýlamak, günü kazanmanýn garantisidir.[/color]

radyobeyan