Dini makale ve yazýlar
Pages: 1
Hasta ziyareti By: sumeyye Date: 25 Aðustos 2010, 14:08:30
Hasta Ziyareti


  Sosyal ahlâkýn bariz örneklerinden biri hastalarý ziyaret etmektir. Hastayý ziyaret, ister ikamet ettiðimiz þehirde olsun, ister baþka bir þehre giderek olsun, ister akrabalar ve yakýnlardan olsun, ister dost ve tanýdýklardan olsun, isterse de kimsesiz olan garip ve yabancý hastalar olsun.

Sadî’nin dediði gibi:

“Afiyetin deðerini, bir musibete duçar olan kimse bilir.”[1]

  Saðlýk, bilinmeyen ilahî nimetlerden biridir. Hastalanan bir kimse, dostlarýn ve akrabalarýn kendisine uðramalarý ve durumunu sormalarý için yollarýný gözler ve  kendisini sormalarýndan mutlu olur.

  Çok fazla mükafata ve Halýk ile mahlukun rýza­sýna sebep olan en iyi iþlerden biri de, hastalarý ziyaret etmektir.

Ýslam’da bu amelin özel bir âdabý vardýr. (Onlardan bazýlarý þunlardýr:) Ýnsanýn, hastanýn halini sormak için onun yanýna gitmesi, az oturmasý (eðer hastanýn kendisi, daha çok oturmanýzý ister ve ýsrar ederse  o baþka) hastanýn elini tutmasý, nabzýný yoklamasý, elini onun alnýna koymasý, hastaya dua etmesi, ondan dua rica etmesi uygundur. Ancak bunlarý yerine getirmeye çalýþýrken hastaya ve ailesine bir zahmet sebebi olmamaya dikkat edilmelidir.[2]

Hastayý ziyaret etmeye giderken, elinde, günün þartlarýna ve kültürel geleneklere göre yaygýn olan münasip bir hediye de götürmesi çok iyidir.

  Ýmam Sadýk (a.s)’ýn hizmetçilerinden biri þöyle anlatýr: “Tanýdýklardan biri hastalandý. Biz, dostlardan müteþekkil bir toplulukla onun ziyaretine gitmek için yola çýktýk. Yolda Ýmam Sadýk (a.s)’la karþýlaþtýk. Ýmam sordu: “Nereye?”

“Falan þahsýn ziyaretine gidiyoruz” dedik.

  Ýmam: “Durunuz” dedi.

  Biz de durduk. Ýmam sordu: “Acaba elma, armut ve esans gibi bir þey yanýnýzda var mý?”

  “Hayýr, bunlardan hiçbiri yanýmýzda yok” dedik. Ýmam buyurdu: “Hastanýn yanýna ne götürülürse götürülsün, onunla mutlu olduðunu, onun rahatlamasýna sebep olduðunu bilmiyor musunuz?”[3]
hasta ziyareti

  Hatta bu, ruhî hoþnutluklar sayesinde hastanýn fiziki rahatsýzlýðýný azaltmaktadýr. Bu, þu anki psikoloji ilminde ve yeni geliþen týbbi tedavilerde bile hastayý iyileþtiren bir tavsiye olarak söz konusu edilmekte ve yerine getirilmesi istenmektedir.

Nebevi Ahlâk

  Hastalarýn evine gidip gelmek, onlarý ziyaret etmek, durumlarýný sormak peygamberlerin ahlâký olup irtibatlarýn tahkimi, dostluklarýn ve ailevi yakýnlaþmanýn sebebidir.

Ýslam Peygamberi (s.a.a) de hastalarýn ziyaretine giderdi. Hatta bir defa, Yahudi olan bir hasta komþusunun ziyaretine bile gittiði kaydedilmiþtir.[4]

  Ziyaretlerde önemli olan ve onlarý deðerli hale getiren; ALLAH için yapýlmasý ve temiz bir kalple gerçekleþtirilmesidir. Hatta dostluk, arkadaþlýk, çalýþma ve mevki bakýmýndan arada hiçbir irtibatýn bulunmadýðý hastalarýn ziyaretine gitmek önemlidir. Bu, hastanýn sahipsiz, kimsesiz, yabancý ve garip olduðu ve herkesten daha çok ziyaretçilerin yollarýný gözlediði durumlarda hissedilmektedir. Hastalarýn ziyareti ile ilgili rivayetlerde göze çarpan Fillah (ALLAH yolunda ve ALLAH için) kelimesi, aslýnda bu hassas nükteye iþaret etmektedir.

[1]- Gülistan, b. 8.

[2]- Mekarim’ul-Ahlâk, b. 11.

[3]- Mekarim’ul-Ahlâk, s. 361.

[4]- a. g. e, 359.


ALINTI

Ynt: Hasta ziyareti By: yakupser Date: 25 Aðustos 2010, 14:26:18
bilgi için teþekkür ederim
hasta ziyaretinde  hediye götürmenin bu kadar önemli olduðunu bilmiyordum.


radyobeyan