Islam da kadinin yaratilisi ve toplumsal yeri By: sumeyye Date: 25 Aðustos 2010, 13:25:53
ÝSLAM DA KADININ YARATILIÞI VE TOPLUMSAL YERÝ
Kadýn iyi bir anne, iyi bir eþ, iyi bir arkadaþ, merhamet timsali, þefkat abidesi ve hepsinden önemlisi Allah"ýn insanlýða rahmeti[1] dir. Bu yüceliklere sahip olan böyle bir varlýk olan kadýný yeniden okumak ve Ýslam"ýn ona verdiði yüce deðerleri bulmak için en son din olan Ýslam dininin yüce deðerlerini incelemekten baþka bir seçenek yoktur.
Bu makalede Allah"ýn (c.c) insan olarak yarattýðý varlýklar içerisinde yer alan kadýnýn þahsiyeti ve yüceliðini ele alarak ona Ýslam"ýn verdiði gerçek deðeri ele almaya çalýþacaðýz.
O, var eden, güzel yaratan, yarattýklarýna þekil veren[2] dir. baþka bir ayette ise þöyle buyurulmuþtur: Size þekil vermiþ ve þeklinizi güzel yapmýþtýr.[3] Yarattýðý her þeyin bir anlam ve hikmeti vardýr, yaratma gücüne sahip olan yüce Allah"týr. Her þeye bir yörünge ve ölçü tayin eden de hiç þüphesiz Allah"týr. Ölçüyü koydu.[4] Varlýklar belirlenen yörüngeyi, sistemi aþacak olurlarsa düzenleri bozulur ve yok olup giderler. Rahman"ýn bu yaratmasýnda bir düzensizlik bulamazsýn.[5] Elbette ki her þeye bir düzen koymuþ ve asla yarattýðý hiç bir þeyde düzensizlik ve anarþi yoktur her þeyi yaratýp bir ölçüye göre düzenleyen[6] O"dur. Þüphesiz biz her þeyi bir ölçüye göre yaratmýþýzdýr. Ve O"nun katýnda her þey bir ölçüye göredir.
Allah sizi topraktan, sonra nutfeden yaratmýþ, sonra da sizi çiftler halinde var etmiþtir.[7]
Yüce Allah her þeyi çiftiyle yaratmýþtýr. Evrene baktýðýmýzda gördüðümüz her þeyin bir eþini de beraberinde görürüz. Bu yaratýlýþýn kanunu, Allah"ýn kurduðu bir sistemdir. Özellikle canlýlar aleminde her þeyin eri olduðu gibi her þeyin de diþisi de mevcut bulunmaktadýr. Bu yaratýlýþ sisteminin en iyi þekilde iþlemesini saðlayan temel unsurlardan biridir. Allah her þeyi bir nizam ve ölçü içerisinde yaratmýþtýr.
Rabbimiz! Sen bunu boþuna yaratmadýn[8]
Göðün boþluðunda Allah"ýn buyruðuna boyun eðerek uçan kuþlara bakmýyorlar mý? Onlarý Allah"tan baþka tutan kimse yoktur. Ýman eden kavim için bunda dersler vardýr.[9]
Yüce Allah gökte uçan kuþlarda yerde gezen karýncalara bakýp ibretler almamýzý ve dersler çýkarmamýzý tavsiye ediyor. Allah"ýn yarattýðý her þeyde düþünen ve aklýný çalýþtýran insanlar için bir ders ve ibret vardýr.
Ayný þekilde bizleri yaratan Allah kendi yaratýlýþýmýzda da nice ibret ve derslerin olduðunu ve bunlarý düþünmemizi öðütlemektedir. Eðer düþünürsek asla kadýnýn kendisini neden kadýn olarak yaratýldým? diyerek aþaðýlamasýnýn asla doðru ve islami bir davranýþ olmadýðýný görürüz.
Ýslamiyet cahili sistemlerde kadýný saplandýðý zillet bataðýndan kurtararak izzetin zirvesine ulaþtýrmaktadýr.Þüphesiz, Allah (c.c) katýnda en deðerliniz, O"na karþý gelmekten en çok sakýnanýzdýr.[10] Üstünlük takvadadýr. Takvalý kim olursa olsun üstün sayýlmýþtýr. Bizde (örfi dinde) ise maddi güce sahip olan erkeðin üstün olduðu göz önünde tutulmuþ ama Ýslam bu görüþü yýkmaya çalýþmýþtýr. Hz. Ali"nin (a.s) buyurduðu gibi En akýllýnýz, en çok sakýnanýz (takvalý olanýnýz) dýr.[11] Üstünlük takvadaysa ve Allah"ýn ayetleri herkese þamilse ve kadýn da sakýnýyorsa meleklerin derecesine hatta daha üstüne çýkabilir demektir. Sakýnmayan erkek nasýl olurda sakýnan kadýndan üstün olabilir? Erkek sakýnmýyorsa esfeli safilin aþaðýlarýn en aþaðýsý[12] haline düþüyorsa nasýl olurda Allah"ýn aþaðýlýk kýldýk dediðini biz en üstün tutabiliriz.? Ayný þekilde aþaðýlarýn aþaðýsýna düþen kadýný nasýl olur da alay-i illiyyin"e (yücelerin yücesine) çýkarabiliriz. Ýnsanlar ister kadýn olsun ister erkek takvalarý ölçüsünce deðerlendirilmelidirler ve hak ettikleri deðerleri onlara veren Ýslam olmalýdýr. Hz. Ali"nin buyurduðu gibi Ýnsanlarýn en akýllýsý, Allah"a en yakýn olan kimsedir[13] Allah"a en yakýn olan kimse en çok korunan kimse demektir. Allah"a göre akýllýlýðýn deðeri takva ölçüsüncedir.
Ýster erkek ister kadýn her ikisinin de çabasýnýn sonucu kendisinedir. Kim çalýþýr iyi bir kul olma yolunda adým atarsa Allah ayýrým yapmaksýzýn her ikisinden de kabul buyuracaktýr. Ýnsan için sadece çalýþtýðý vardýr.[14]
Müslüman erkekler ve kadýnlar, mümin erkekler ve kadýnlar Allah"a itaat eden erkekler ve kadýnlar, doðru olan erkekler ve kadýnlar, namuslarýný koruyan erkekler ve kadýnlar, Allah"ý çok zikreden erkeler ve kadýnlar. iþte Allah bunlarýn hepsine maðfiret ve büyük ecir hazýrlamýþtýr.[15]
Kadýna yapýlan zulüm ve iþkence, onu aþaðýlayan her türlü sözlü ve fiili sataþma, onu hor ve zelil görmek, erkekten aþaðý görmek, ona hakaret etmek velhasýl kendisine yapýlmasýný istemediðini kadýnýna yapmasý ve layýk görmesi bunlarýn hepsi cahiliye davranýþlarýnýn kalýntýlarýdýr. Kur"an ise bu tür davranýþlarý þiddetle yermiþ ve hesabýnýn sorulacaðýný açýkça beyan etmiþtir: Kýz çocuðun hangi suçtan ötürü öldürüldüðü kendisine sorulduðu zaman;[16]
Erkeklere kazandýklarýndan bir pay olduðu gibi kadýnlara da kazandýklarýndan bir pay vardýr.[17] ayetiyle erkeklerle arasýndaki farký kaldýran Ýslam, diðer yandan da kadýnlara görüþ belirtme ve oy verme hakkýný tanýmaktadýr. Allah Resulü (s.a.a) Kur"an-ý Kerim"in emri ile kadýnlardan biat alarak ve onlarý kabul ederek onlara bu hakký yüzyýllar öncesinden vermiþtir: Sana biat etmek üzere geldikleri zaman, onlarý kabul et.[18] Ýmam Ali" (a.s) Ey insanlar! Þüphesiz Ademden ne kul ve ne de cariye doðmuþtur. Tüm insanlar (kadýn ve erkek) hürdür.[19] ve kimsenin kölesi olma çünkü Allah (c.c) seni özgür yaratmýþtýr.[20] diyerek insana özgürlüðünü öðretmekte bu konudaki her türlü tereddüdü ortadan kaldýrmaktadýr.
Ýslam, kadýný öðretileri ýþýðýnda yüceltti. Öyle ki kadýný ilahi risaletin bekçisi ve islami hüküm ve adabýn beyan edicisi kýlmýþ ve erkeklere bir emanet olarak vermiþtir. Veda hutbesinde Allah Resulü (s.a.a) þöyle buyuruyor: Ey insanlar sizin kadýnlar üzerinde hakkýnýz olduðu gibi, onlarýn da sizler üzerinde haklarý vardýr. Ben size onlara iyi davranmanýzý vasiyet ediyorum. Onlar size Allah"ýn emanetleridirler. Emanete yapýlan hýyanetin sorgusu elbette olacaktýr.
Kim emanete hýyanet ederse, kýyamet günü hýyanet ettiði þeyle gelir, sonra haksýzlýk yapýlmaksýzýn herkese kazanmýþ olduðu ödenir.[21]
Yüce Allah Kur"an-ý Kerim"de müminlerin sýfatlarýndan bahsederken þöyle buyuruyor:
Onlar emanetlerini ve sözlerini yerine getirirler.[22] Emanet edilen bir þey en güzel þekilde korunmak ve evin en güzel ve emniyet açýsýndan en güvenilir yerine konmak zorundadýr ki güzel korunabilsin ve emanet ehline saðlam bir þeklide ulaþabilsin.
Emanetlerini ve sözlerini yerine getirenler Ýþte onlar, cennetlerde ikram olunacak kimselerdir.[23]
Ýþte bir hayvan kadar deðer görmeyen kadýný Ýslam yüceltti ve ona azamet ve insanlýk makamýný baðýþladý. Ortaçað zihniyetinin taþlaþmýþ kalp yýðýnlarý arasýnda topraða gömülen kýz çocuðunu, bir meta gibi alýnýp satýlan kadýný, günümüzün aðýzlarýndan salya akýtan materyalist maddiyatçý patronlarýna cariye yapan kadýný, Fransýz devrimiyle yeni bir statiko arayan ama aradýðýný bulamayan kadýný, yeniden erkeklerin patronlaþmasýna ve onlarýn ürettiði þeylerin tüketimi için reklam firmalarýnýn kapýlarýnda sürünen bir paçavra haline getirilen kadýný, çalýþmasý lazým, kadýn evine hapsolmamalý diyerek kendine ucuz iþçi bulma peþinde olan materyalist patronlarý zenginleþtirmekten öteye geçmeyen kadýný evet günümüz kadýnýný Ýslam yüceltmiþ ve cennet analarýn ayaklarý altýndadýr diyerek, kendisine en büyük manevi deðeri vermiþtir.
Kadýn haklarýnýn savunmak için çalýþan batýlý kadýnlar feminizm adýna bir takým ideolojiler ortaya atmýþlardýr ama bu ne derece kadýnýn sorunlarýný çözebilmiþtir? Bugün batýya baktýðýmýzda daðýlan aile yuvalarý, babanýn evladýný evladýn da babasýný tanýmadýðý, annenin çocuðundan habersiz gezindiði modern sokak ve parklar, çalýþtýðý fabrikalar ve atölyeler ne kadar kadýna özgürlük verebilmiþtir acaba? Bir araba lastiðinin reklamýný yapmak için eve istediði saatte gelmek istediði saatte çýkýp gitmek özgürlük sayýlabilir mi? Ýnsanýn insani deðerler taþýmadýðý bir toplumda ne derece kadýn deðer kazanabilir.? Merhametsiz bir yuvada yetiþen çocuk, annesini uyku saatinde gören bir çocuk, iþin verdiði yorgunlukla eve gelerek stres ve bunalýmdan çocuðunun tenine dahi dokunmadan koltuðun üzerine uzanan, adeta bir cesedi andýran günümüz batý feminist kadýný ne derece özgür sayýlabilir? Annesiz büyüyen, kreþlerde büyütülen çocuk yarýn nasýl annesini tanýyabilir? Annenin þefkat ve sevgisine muhtaç olan çocuk, annesini bile görmeden büyüyüp topluma karýþýrsa, yarýn o çocuktan nasýl merhamet kanatlarýný sana germesini bekleyebilirsin?
Ýçinizden, kendileriyle huzura kavuþacaðýnýz eþler yaratýp; aranýzda muhabbet ve rahmet var etmesi, O"nun varlýðýnýn belgelerindendir. Bunlarda, düþünen kavim için dersler vardýr.[24]
Yarattýðý her þeyi güzel yaratan[25] Allah kadýný da en güzel yaratan,[26] dýr. Allah (c.c) kadýný da en güzel þekilde yaratmýþ ve ona hayat arkadaþýný baðýþlamýþtýr. Birbirini tamamlayan iki varlýk! Onsuz (kadýnsýz) olunamayacaðý gibi, onsuzluðunda (erkeksiz) düþünülemediði bir varlýk! Yaratýlýþta birbirini tamamlayan iki insan.
Eyyaþi tefsirinde zikredildiði gibi Ýmam Bakýr"dan nakledilen bir rivayete göre yüce Allah (c.c) Hz. Havva"yý Hz. Adem"in geri kalan topraðýndan yaratmýþtýr.[27] Erkeðin kaburga kemiðinden deðil. Kadýn da Allah"ýn (c.c) yarattýðý ve ona ayrý þekil verdiði bir insandýr.
Bir insan olarak kadýný deðerlendirirsek Biz insaný en güzel þekilde yarattýk.[28] Burada Allah (c.c) ister kadýn ister erkek her ikisinin de en güzel þekilde yaratýldýðýný bildiriyor. Evet þu konuda birleþmemiz gerekir ki insan olarak kadýn en güzel þekilde yaratýlmýþtýr. Bu ayet sadece erkekleri baðlamadýðý gibi sadece kadýnlarý da baðlamaz. Her ikisini de baðlar. Çünkü kadýn ve erkek Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eþini var eden ve ikisinden pek çok erkek ve kadýn meydana getiren Rabbinizden sakýnýn.[29] Allah"ýn insan olarak belirttiði yaratýklarýdýr. Her ikisi de Allah"ýn kullarýdýr. Þunu iyi anlamamýz lazým ki Kur"an kadýn ve erkek konusunda ayýrýmcýlýk yapmamaktadýr. Kur"an açýsýndan kadýn ve erkek birdir. Sadece yaratýlýþtaki fiziksel bir takým farklýlýklarýn bulunmasý erkeklerin kadýnlardan manevi yönden üstün olduðunu göstermez.
Ýnsanýn ne olduðunu ve nasýl olduðunu bilen en iyi þüphesiz Allah"týr ve onun için nelerin hayýrlý ve nelerin zararlý olduðunu da en güzel bilen O"dur. Hükmedenlerin en iyi hükmedeni Allah"týr. Çünkü ehkemu"l hakimindir. Elbette kadýnlar hakkýnda en iyisini hükmetmiþtir. Her þeyin en iyisini bilen elbette Allah"týr çünkü O alim sýfatýnýn sahibidir. Bizi bilen ve en iyi þekilde tanýyana boyun eðmeli ve onun sunduðu geniþ merhamet ve baðýþlanma þemsiyesi altýna girmeliyiz.
Her þeyi en güzel þekilde ayetler bize açýklýyor. Ýnsanýn yaratýlmasýndaki güzellikleri görürsek, neden kadýn yaratýldýk? Sorusunu da aþaðýlayarak soramayýz herhalde. Kadýn varolmasaydý hiçbir þey varolmazdý. Çünkü alemin yüzü suyu hürmetine yaratýldýðý ahir zaman peygamberini doðuran bir kadýndýr. Kadýn olmasaydý alem varolmazdý. Muhammed Mustafa (s.a.a) varolmazdý. Allah"ýn yaratýlýþ düzeni kadýnýn yaratýlmasýný gerektiriyordu ve de nasýl yaratýlmasý gerektiðini de en iyi bilen Allah olduðuna göre kadýný da en iyi ve güzel þekilde yaratmýþtýr. Kadýna verdiði zarafet, incelik ve duygusallýk onun kadýn olmasýnýn belki de en büyük özelliklerindendir. Kadýna en iyi terbiye edici olarak baktýðýmýzda gerek annelikte, gerek eðitimde ve gerekse öðretimde son derece baþarýlý olmasý yüce Allah"ýn sýfatý olan rab sýfatýnýn cüzisinin kadýna baðýþlanmýþ olmasýdýr. En iyi terbiye edici Allah"týr hiç þüphesiz; ama ikinci planda kadýndýr belki de. Allah"ýn sýfatlarýnýn kadýnlar üzerine yansýmasýna baktýðýmýzda rab (terbiye edici) ve rauf (yumuþak) ve merhameti görmekteyiz. Terbiye etme sýfatýný ona baðýþlamýþ olmasaydý bu kadar canlýlar içerisinde diþi varlýklarýn yavrularýna gösterdiði ilgi ve þefkati göremezdik. Çünkü anne koruyucudur, þefkatlidir ve merhamet timsalidir. Tavuðun civcivleri için nasýl uçuþtuðunu ve civcivlerini her türlü tehlikeden nasýl koruduðuna þahidiz. Yabancý bir ses iþittiðinde çýkardýðý sesle yavrularýný kanatlarýnýn altýna aldýðýný hepimiz görmekteyiz elbette.
Hayvanlarýn bile bu kadar merhamet ve sevgiyle besledikleri yavrulara, biz insan olarak elimizdeki bir takým feminist sloganlar sayesinde kendimizi kainatýn yaratýcýsýnýn koyduðu bu düzene adeta karþý koyarcasýna ben bakmak zorunda deðilim, yapmýyorum, bakmýyorum, demek yaratýlýþtan verilmiþ yüce ilahi donanýmlarý gömezlikten gelmek ve kendi ilahi yeteneklerini ihmal etmektir. Müslüman kadýn Allah"ýn kendisine baðýþladýðý bu terbiye sýfatýna uygun olarak hareket etmesi yaraþýr. Kadýnýn bir insan terbiye ederek yeni bir dünya yaratmasý saðlanabilir. Eðer kadýn iyi bir anne, iyi bir eþ, iyi bir kardeþ olursa her þeyde düzen, huzur, ahenk, kardeþlik ve anlayýþ ortaya çýkacaktýr. Yeni bir milenyumda kadýnýn kendini yeniden gözden geçirmesi belki de bu çirkefliklerle dolu, her türlü anarþinin, terörün, zulmün, adaletsizliðin, aþaðýlanmanýn, birbirimizi anlayamamanýn, sömürgeciliðin ve sömürünün, emperyalizmin, kapitalizmin, kominizmin ve faþist eðilimlerin boy gezdiði bu dünyaya belki de en büyük huzur, adalet, kardeþlik ve anlayýþ saðlayan bu Müslüman kadýn olacaktýr.[1]Ýslam"da aile düzeni, s. 121, Hüseyin Ensariyan
[2] Haþr Suresi 24. ayet
[3] Tegabun Suresi 3. ayet
[4] Rahman Suresi 5. ayet
[5] Mük Suresi 3. ayet
[6] Furkan Suresi 2. ayet
[7] Fatýr Suresi, 36. ayet
[8] Al-i Ýmran Suresi, 191. ayet
[9] Nahl Suresi 79. ayet
[10] Hucurat Suresi 13. ayet
[11] Gurer"ul Hikem, (c.2, s.370)
[12] Tin Suresi 5. ayet
[13] Gurer"ul Hikem, (c.2, s.443)
[14] Necm Suresi 39. ayet
[15] Ahzab Suresi, 35. ayet
[16] Tekvir Suresi 7. ayet
[17] Nisa Suresi, 32. ayet
[18] Mümtehine suresi 12.ayet
[19] Nehc"us-Saadet, 1/198
[20] Bihar, c. 77, s. 214
[21] Al-i Ýmran Suresi 161. ayet
[22] Muminun Suresi 8.ayet
[23] Mearic Suresi, 32 ve 35. ayetler
[24] Rum Suresi 21. ayet
[25] Secde Suresi 7. ayet
[26] Haþr Suresi 24. ayet
[27] Ýslam"da Aile Düzeni, s. 83, Hüseyin Ensariyan
[28] Tin Suresi, 5. ayet
[29] Nisa Suresi 1. ayet
ALINTI
Ynt: Islam da kadinin yaratilisi ve toplumsal yeri By: Züleyha Date: 19 Eylül 2020, 02:58:17
Rabbim yarattýðý sýfata uygun yaþamayý nasip inþallah selam ve dua ile hocam