Ahkam Hadisleri
Pages: 1
Helada Tabii İhtiyacı Giderirken Konuşulur Mu? By: reyyan Date: 24 Ağustos 2010, 10:42:22
Helada Tabii İhtiyacı Giderirken Konuşulur Mu?

 

Helada zaruret olmadıkça konuşmak mekruhtur. Çünkü ora­sı sohbet yeri değildir. Verilen selâm bile cevaplandırılmaz. Ancak çıkıp abdest aldıktan sonra selâm veren orada bulunuyorsa, reddi yapılır.

Bu konuda mesned olarak şu rivayetlere itibar edilmiştir:

İbn Ömer (r.a.)'dan yapılan rivayette demiştir ki:

Resûlüllah (a.s.) Efendimiz idrar yaparken (küçük abdestini bozarken) bir adam oradan geçiyordu, selâm verdi, Peygamberi­miz  (a.s.) onun selâmım cevaplamadı..."[267]

Ebu Davut, İbn Ömer (r.a.) tarikiyle fazla olarak şunu da nakletmiştir:

"Şüphesiz ki Resûlüllah (a.s.) teyemmüm ettikten sonra o adamın selâmını alıp cevapladı." Yine Ebû Davut Muhacirin ta­rikiyle yaptığı rivayette şu lâfızları nakletmiştir:

"Peygamber (a.s.) Efendimiz idrarını yaparken onlardan biri Peygamber'e gelip se­lâm vermiş, Peygamber (a.s.) abdest aldıktan sonra onun selâmı­nı alıp cevaplamış, sonra da özür dileyerek şöyle demiştir: Aziz ve Celil olan Allah'ı gayr-i tahir bir vaziyette anmak istemedim..."

Aynı rivayeti Nesâî ile İbn Mâce de ihraç (tahrîc) etmişlerdir.

Böylece tabii ihtiyacı giderirken Allah'ın ismini anmanın mek­ruh olduğu hükmü ortaya çıkıyor, isterse o ismi anmak vâcib olsun, selâmı alıp cevaplamak gibi, farketmez...

Diğer ilim adamları bu konuda hadîslere dayanarak şöyle is­tidlal etmişlerdir: Tabii ihtiyacı giderirken, ister zikir, ister bunun dışında bir söz olsun konuşmaktan mutlaka sakınmalıdır. O kadar ki, verilen selâmı cevaplamaz, müezzini takip etmez. Ancak önem­li ve zarurî haller bu genellemenin dışındadır. Meselâ, iki gözden yoksun bir adamın tehlikeli bir yere yaklaşıp yuvarlanmak üzere olduğunu gördüğünde onu uyarır. Kendisi aksırdığında içinden Al­lah'a hamdeder, dilini hareket ettirmez.[268] Nitekim Resûlüllah (a.s.) Efendimiz Ebû Saîd'in (r.a.) yaptığı rivayete göre, şöyle bu­yurmuştur:

"İki adam büyük abdest bozmak üzere avret (utanç) yerleri açık olup konuştukları bir halde (helaya) gitmesinler (tabii ihtiyâç­larını giderirken konuşmasınlar), Çünkü gerçekten Allah böyle bir davranışa gazab eder."[269]

Müslim kendi sahihinde bu hadîsin râvilerinden İkrime b. Ammar'a yer vermiştir ve onun rivâyetiyle ihticac etmiştir. Bazı ha­dis hafızları ise onu zayıf saymışlardır.

Hadîsin açık delâletinden, tabii ihtiyacı giderirken avret yer­lerini örtmenin ve o esnada konuşmayı bırakmanın vücubu anlaşılıyor. Çünkü Allah'ın gazabına sebep olan bir fiil genel kaide uyarınca haram sayılır. Ancak müctehidlerin çoğu bunu mekruh saymıştır. Ahmed b. Hanbel konuşmamayı müstehab kabul etmiş, aksine bir tutumun mekruh olacağını belirtmiştir. Diğer müctehid imamlar da sünnet ve müstehab tabirlerini kullanmışlardır. Hanefiler zaruri bir hal olmadıkça o vaziyette konuşmaz,    şeklinde bir ifade kullanmışlar ki bu sünnetin terkini gerektiren bir davranıştan kişiyi men’etmeye yöneliktir.[270]

Ynt: Helada Tabii İhtiyacı Giderirken Konuşulur Mu? By: mevlüdekalınsaz Date: 06 Eylül 2014, 23:28:14
Esselamu aleykum..çok dikkat edimesi gereken onemli bir konu..paylasim icin Rabbim razi olsun..Rabbim her daim edebe riayet edenlerden eylesin insallah.
Ynt: Helada Tabii İhtiyacı Giderirken Konuşulur Mu? By: saniyenur Date: 07 Eylül 2014, 02:02:55
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Tuvalet adablarindan biri daha. Bu konuyu ayrintili bir şekilde sunup bizleri aydinlattiginiz için Rabbim ebeden razi olsun.
Ynt: Helada Tabii İhtiyacı Giderirken Konuşulur Mu? By: Rüveyha Date: 07 Eylül 2014, 16:51:06
Ve aleykümüsselam..Amin ecmain kardeşlerim..Allah lafsının helada anılması onun şanına ve yüceliğine yapılmış en büyük edepsizliktir..Mevlam bizleri edepten yoksun bırakmasın inşaAllah..

radyobeyan