Ramazan Ayý Makaleleri
Pages: 1
Orucu Ertelemek By: ehlidunya Date: 23 Aðustos 2010, 22:09:22
    *  Orucu Ramazan sonrasýna ertelemeyi gerektiren durumlar

      Bir kimse aþaðýdaki durumlarda Ramazan orucunu sonradan kaza etmek þartýyle tutmayabilir veya baþlamýþ olduðu orucu bozabilir. Ancak sonradan ilk fýrsatta tutamadýðý günler sayýsýnca oruçlarý kaza etmesi gerekir. Bir kimsenin Ramazan orucunu sonraya býrakabilmesi için geçerli sayýlan özürler þunlardýr:

      1) Hastalýk: Bir hasta oruç tuttuðu takdirde hastalýðýnýn artmasýndan veya uzamasýndan korkarsa oruç tutmayabilir. Hastalýðý iyileþince tutamadýðý oruçlarý kaza eder. Hastaya bakan kimse de böyledir. Ramazan ayýnda düþmanla savaþan asker, oruç tuttuðu takdirde zayýf düþeceðinden endiþe ederse misafir durumunda olmasa bile oruç tutmayabilir. Savaþa katýlacaðý kesinlikle veya kuvvetli bir ihtimalle biliniyorsa henüz savaþa girmeden önce de zayýf düþme endiþesiyle yine oruç tutmayabilir. Tutamadýðý oruçlarý daha sonra kaza eder.

      2) Yolculuk: Ramazan ayýnda en az 90 km. mesafeye yolculuða çýkan kimse oruç tutmayabilir. (Hamza el-Eslemi adýndaki sahabî peygamberimize yolculukta oruç tutup tutmayacaðýný sorunca peygamberimiz ona: -"Ýster tut, ister tutma" diye cevap vermiþti. Bu hüküm, dinen yolcu (misafir) sayýlan kimseler içindir. Ýkamet ettiði yerden en az 90 km. veya daha fazla mesafeye yolculuk yapan ve gittiði yerde 15 günden az bir süre kalmaya niyet eden kimse dinen misafirdir. Eðer gittiði yerde 15 günden fazla kalmaya karar vermiþse, o yere vardýðý andan itibaren misafir olmaktan çýkar.

      Buna göre, Ramazan ayýnda bulunduðu yerden en az 90 km. uzaklýkta bir yere yolculuk yapan kimse yolculuk süresince oruç tutmayabilir. Gittiði yerde 15 günden az kalacaksa hüküm yine aynýdýr. Eðer gittiði yerde 15 gün kalacaksa yolculuðu bitince vardýðý yerde orucunu tutmasý gerekir. Yolculuk hali bitince tutmadýðý günleri kaza eder.

      3) Zor Görmek:
Orucu bozmak için ölümle veya vücuduna bir zarar verilmekle tehdit edilen kimse orucunu bozabilir. Bozduðu orucu sonra tutar.

      4) Gebe ve Emzikli Olmak:
Gebe veya emzikli olan bir kadýn, oruç tuttuðu takdirde kendisine veya çocuðuna bir zarar geleceðinden korkarsa oruç tutmayabilir. Gebelik ve emziklilik hali sona erince tutamadýðý günleri kaza eder.

      5) Þiddetli Açlýk ve Susuzluk:
Oruçlu bir kimse açlýk veya susuzluk sebebiyle aklýnýn bozulmasýndan veya vücuduna ciddî bir zarar geleceðinden korkarsa, orucunu bozabilir. Sonra uygun bir zamanda tutamadýðý oruçlarý kaza eder.

      6) Yaþlýlýk ve Düþkünlük:
Vücudu günden güne düþen ve oruca dayanamayan iyice ihtiyarlamýþ olan kimseler oruç tutmayabilir. Bunlar sonradan da orucu kaza edemiyecekleri için tutamadýklarý her günün orucunun yerine fidye verirler. Ýyileþme ümidi olmayan hastalar da böyledir. Bu özür sahiplerinden herhangi biri, özrü devam ederken ölürse tutamadýklarý oruçlar için fidye verilmesini vasiyet etmesi gerekmez.

      Özrü ortadan kalkýp tutamadýðý oruçlarýný kaza edecek kadar bir zamana yetiþir de oruçlarý daha kaza etmeden ölürse bu oruçlar için malýnýn üçte birinden fidye verilmesini vasiyet etmesi lâzýmdýr. (Ölenin varisi yoksa malýnýn tamamýndan vasiyet eder.

      Eðer vasiyet etmezse, varislerinin teberru olarak ölenin fidyesini vermesi caizdir.
 

Ynt: Orucu Ertelemek By: ceren Date: 06 Haziran 2017, 12:29:08
Esselamu aleyküm.Hangi durumlarda orucu erteleyeceðimizi öðrenmiþ oldum.Rabbim razý olsun bilgilerden kardeþim...
Ynt: Orucu Ertelemek By: Bilal2009 Date: 06 Haziran 2017, 23:21:59
Ve aleykümüsselam Çok açýk bir konu Rabbim paylaþým için razý olsun
Ynt: Orucu Ertelemek By: Sevgi. Date: 07 Haziran 2017, 00:43:36
Ve Aleyküm Selam. Orucun ertenlenmesi için gerekli olan þartlarýn bulunmasý gereklidir.  Bu güzel bilgiler için Allah Razý olsun..

radyobeyan