Sahabe gibi teslim olmak By: ehlidunya Date: 23 Aðustos 2010, 21:45:56
Sahabe gibi teslim olmak
Sahabe gibi teslim olmak Sahabe, Hz. Peygamberi görüp ona iman eden ve bu imanýný ölümüne kadar taþýyan müminlere verilen isimdir. Arkadaþ anlamýna gelir, kelimenin çoðulu ashab’týr. Onlarýn yaþadýðý döneme de asrýsaadet (mutluluk çaðý) denilir. Bu çað, tá Hz. Ali’nin þehitliðine kadar devam eder. Bazýlarýnca saadet dönemi sýrf Hz. Peygamberin hayatta olduðu dönem için kullanýlsa da, ilk bahsettiðimiz þekilde kullaným daha yaygýndýr.
Kutlu bir dönem, kutlu bir nesil. Kur’án-ý Kerim’in deyimiyle "Ýsar" yani Müslüman kardeþini kendine tercih etme ufkunun hayli aþkýn olduðu bir fedakárlar dönemi.
Aslýnda iþe böyle baþlamadýlar. Hz. Peygamber Ýslam’ý ilk ilan ettiðinde en sert karþýlýk gösterenlerin arasýnda bunlardan bazýlarý da vardý. Bazýlarý Hz. Peygamberi öldürmeye yeltenecek kadar ileri bile gitmiþti. Kýlýçla gittiler, kýlýçsýz döndüler. Can almaya gittiler, ama kalp býrakýp geldiler. Ýslam ile þereflendiler.
Bir kýsmý cahiliye döneminde, kendi öz kýzlarýný diri diri topraða gömecek veya eli varmýyorsa bir kuyuya yuvarlayacak kadar insani duygulardan uzaktý. Elleriyle hamurdan yaptýklarý ve þekil verdikleri putlara tapýyorlardý.
Tevhidi temsil eden cýlýz sesin dýþýnda, rahmet adýna hiçbir erdemin olmadýðý, darmadaðýnýk bir dönem. Diðer yanda Roma Ýmparatorluðu’nda insanlar arenalarda aslanlara parçalatýlýyor veya gladyatörler birbirine kýrdýrýlýyordu. Böyle bir dünya!
Sonra bu insanlar Hz. Peygamber ile muhatap oldular. Önce reddettiler, sonra duraksadýlar, daha sonra düþündüler ve en sonunda teslim oldular.
Hem de ne teslimiyet!
Düne dönüp baktýklarýnda iþledikleri cinayetlerin korkunçluðu karþýsýnda ruh hafakanlarý geçirdiler.
Dün diri diri topraða gömdükleri kýz çocuklarýnýn çukuru baþýnda bütün bütün sarsýldýlar.
Ýnsan yerine koymadýklarý kadýnlarýn, kendileriyle eþit olduðunu duyunca Hz. Peygamberden, atalarýnýn dinine, süregelen batýl ve kahredici þirk geleneklerine binlerce kez sitem ettiler!
Ve elbette, insanlýk Hz. Peygamberden önce ve Hz. Peygamberden sonra olacak iki dönemin ciddi muhasebesini gelecek asýrlarda daha ciddi yapacaktýr, yapmalýdýr da.
Arabistan bölgesini bir inkár, facia, kaos ve terör sahasý haline getiren kan damarlarýnýn, hurafenin cinayetlerin, kýzlarý en tatlý döneminde sökülürcesine anne merhametinden alýp topraðýn karanlýk baðrýna býrakmanýn muhasebesi elbette yapýlmalý!
Ve elbette bir þey daha yapýlmalý...
Bizim bir türlü yapamadýðýmýzý, O asil insanýn nasýl yapabildiði!
Peygamberimiz Medine’ye hicret ettiklerinde bir Mekkeli muhacir ile bir Medineli ensar (ev sahibi, yardým eden) Müslümaný manen kardeþ ilan etmiþti. Yersiz ve yurtsuz Mekkeliler sýcak bir kucak ve iklim bulabilsin diye.
Ama bu kardeþlik öylesine ciddiye alýndý ki, her Medineli, Mekkeli kardeþiyle malýný paylaþmaya çalýþtý. Elinde ne varsa tam ikiye bölerek!
Ancak pembe masallarda görülebilecek bir dünya!
Ancak hayal dünyasýnda, rüya áleminde karþýlaþýlabilecek bir erdem...
Evet, aynen böyle oldu. Bu muhteþem manzarayý anlatan Hz. Cábir (ra) Peygamberimizin kurduðu bu kardeþliði çaðýmýz insanýna þöyle aktarýyor:
"Ensar, hurmalarýný devþirdiklerinde bunlarý ikiye ayýrýr, bir tarafa çok, diðer tarafa da az hurma koyarlardý. Daha sonra, az olan tarafa hurma dallarýný koyarak o tarafý çok gösterirler ve muhacir kardeþine ’Hangisini istersin?’ diye sorarlardý. Muhacir olan da Ensar kardeþi daha çok olaný alsýn diye az gözükeni iþaret ederdi. Böylece hurmanýn çoðu, Mekkeli kardeþine kalýrdý. Çünkü muhacirler çok yoksuldu ve Medineliler de çok imkána sahipti... Üstelik ev sahibi idiler.
Ne dersiniz?
Sahabenin teslimiyet ve fedakárlýðýnýn biz neresindeyiz sizce?
Onlar gibi teslim olabiliyor muyuz?
Olabilir miyiz?
Kýzýlay’dan yoksullara ramazan yardýmý
Kýzýlay, geçtiðimiz günlerde Hakkari’nin Yüksekova Ýlçesi’nde ramazan ayý nedeniyle yoksul ailelere gýda yardýmýnda bulundu. Kýzýlay görevlileri, kaymakamlýkta kayýtlý olan ve muhtarlar tarafýndan belirlenen yoksul aileleri evlerinde ziyaret ederek yardýmlarý daðýttý.
"Eðer (borçlu) zorluk içindeyse, ona elveriþli bir zamana kadar süre (verin). (Borcu) Sadaka olarak baðýþlamanýz ise, sizin için daha hayýrlýdýr; eðer bilirseniz." (Bakara: 280)
Korkulu rüya görünce okunacak dua
Peygamber Efendimiz kötü, korkulu rüya görüldüðü vakit þu duanýn okunmasýný tavsiye etmiþtir:
"ALLAH’ýn eksiksiz, tam olan kelimeleri ile O’nun gazabýndan, azabýndan, kullarýnýn þerrinden, þeytanlarýn vesveselerinden ve beni kötülüðe atan beraberliklerinden, yanýmda hazýr bulunmalarýndan ALLAH’a sýðýnýrým!"
radyobeyan