Efendimizin Ramazan Geceleri By: YBNGL Date: 19 Aðustos 2010, 17:40:24
Peygamber’imiz (s.a.v)in Ramazan Geceleri Nasýl Geçerdi?
Peygamber Efendimiz(sav), Ramazan gecelerini hep ibadet ve dualarla geçirirdi. Geceleri de Rabbine ayýrýr, bir süre istirahat ettikten sonra uyanýr, namazla, zikirle, istiðfarla ve dua ile meþgul olurdu. Ramazan ayýnýn son on günü girince de ibadetlerini daha da yoðunlaþtýrýr, ailesini de ihmal etmez, onlarla birlikte ibadet ederdi.
Hz. Aiþe annemiz Peygamberimiz(sav)in bu uygulamasýný þöyle anlatýyor: “Ramazan’ýn son on günü girince Resulullah (a.s.m.) geceleri ibadetle deðerlendirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandýrýrdý. Ýbadet için diðer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.”1
Bazý ibadetlerin aile bütünlüðü ve aile beraberliði içinde yapýlmasý ve yaþanmasý daha zevkli ve tatlýdýr. Çünkü ayný ortamý, ayný yuvayý ve ayný duygularý paylaþan aile bireyleri ibadetlerde de birlikteliði gerçekleþtirirlerse, huzur ve mutluluklarý daha artar. Öte yandan Ramazan ayýnýn son on gecesinden birisi de gecelerin sultaný olan Kadir Gecesi’dir. Peygamberimiz, Kadir Gecesi’nin bu gecelerde aranmasýný tavsiye ediyor, uyanýk ve ayýk kalmayý teþvik ediyor, kendileri de bizzat uygulayarak bizlere örnek oluyordu. Müslümanlarýn uygulamasýnda Kadir Gecesi her ne kadar 27. gecede olsa da, bu gecelerin potansiyel bir Kadir Gecesi olma ihtimali söz konusudur.
Bu son on gecede Ramazan ayýna özgü bir ibadet türü daha vardýr. Buna “itikâf” adý verilir. Hz. Aiþe’nin anlattýðýna göre, ““Resul-i Ekrem Efendimiz(sav), Ramazan’ýn son on gününde itikâf ederdi. Bunu vefat edinceye kadar böylece devam ettirdi.”
2
Bu konuda diðer bir hadis de þöyle: ““Resulullah (a.s.m.) Ramazan’ýn son on gününde, vefatýna kadar îtikâfa girdi. Vefatýndan sonra da hanýmlarý îtikâfa devam ettiler.”
3
OEtikâf, kelime anlamýyla bir yerde beklemek demektir. Dini anlamýyla da, bir Müslümanýn dýþ dünya ile ilgisini keserek bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durmasýdýr. OEtikâf sünnettir. Bir beldede bir Müslüman bu sünneti iþlerse, diðer Müslümanlar sorumluluktan kurtulurlar. Bunun için ülkemizde bazý camilerimizde bu sünneti iþleyenler olduðu gibi, Mekke ve Medine’de daha yoðun bir þekilde iþlenir 1. Müslim, OEtikâf:7.
2. Buhari, Ýtikâf:1; Müslim, Ýtikâf:2.
3. Buhari, OEtikâf:1.
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: sumeyye Date: 24 Temmuz 2012, 06:59:29
s.a.. ; Mübarek Ramazan ayini en iyi þekilde deðerlendiren Sevgili Peygamberimiz'i s.a.v örnek alip uygulayanlardan oluruz inþaallah..
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: reyyan Date: 24 Temmuz 2012, 09:27:39
a.s.., amin inþ. Ýtikaf ibadetini bir ömürde bir kez de olsa yapmak isterim fakat mümkün olur mu, Allahu alem..
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: sümeyra Date: 25 Temmuz 2013, 14:44:33
Ýtikafa giren kiþiler olmalý demek..Bunu bilmiyordum öðrenmiþ oldum..Allah razý olsun..
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: cerendemir Date: 26 Temmuz 2013, 05:13:20
Ýnþallah Hz.Peygamberimizin dilediði gibi bir ramazan geçirmiþ oluruz.Ve inþallah bizler de hayatýmýz da bir kere bile olsa itikafa gireriz.
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: HALACAHAN Date: 08 Haziran 2016, 18:36:24
Aleykum selam.. Efendimiz bu mubarek ayda davet tarafý dengeli tutmuþtur.. Vücudun dinlenmesine izin vermiþ ailesine zaman ayýrmýþ ümmeti ile ilgilenmiþ ve manevi yondende zaten her daim Rabbim olmuþtur..Rabbim örnek alýp yaþayanlardan eylesin bizler ..Amin..
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: Lal-i Hal Date: 08 Haziran 2016, 18:40:56
Itikafa bir kez de olsa bn de virmeyi cok istiyorum.ama acaba þartlar ve ortam elvrirmi.
Insallah bir gun nasip olur.
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: selma 8-D Date: 08 Haziran 2016, 18:43:34
AleykümselaM
Peygamber efendimiz s.a.v ramazan gecelerini ibadet ve dua ile geçirirdi namazla zikirle geçirirdi uyuyarak gecirmezdi bizlerde bu ramazan ayýný efendimizi òrnek alarak gecirenlerden olalým inþaallah amin
Allah razi olsuN
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: Bilal2009 Date: 08 Haziran 2016, 19:01:31
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah. Ramazan geceleri ayrýca daha fazla ibadet etmeliyiz. Hele Ramazan ýn son 10 günü ise Allah Teâlâ ya daha da fazla yaklaþmaya çalýþmalýyýz. Rabbim paylaþým için razý olsun.
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: Hande 8 /D Date: 08 Haziran 2016, 19:06:01
selamün aleyküm....
peygamber efendimiz ramazan gecelerini hep ibadet ederek geçirirmiþ.
bizlerde peygamber efendimiz gibi hep ibadet ederek geçirelim zamanlarýmýzý.
Allah razý olsun.
Ynt: Efendimizin Ramazan Geceleri By: [Muhammed] Date: 08 Haziran 2016, 22:07:25
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim c.c efendimiz uygulamalarýný hakkýyla hayatýmýza geçirmeyi nasip eylesin ÝnþaAllah.Rabibm c.c razý olsun ÝnþaAllah...
radyobeyan