Neler Orucu Bozar By: ehlidunya Date: 18 Aðustos 2010, 22:14:48
Göz damlasý, astýmlýnýn spreyi, þeker hastasýnýn iðnesi orucu bozar mý?..
Oruçlu iken diþ doldurtmak, kaplatmak, çektirmek orucu bozar mý? Buruna, göze, kulaða damlatýlan ilaç orucu bozar mý? Kadýn özel halin baþlayacaðý günü de oruca niyet etmeli midir?
Soru: 1 - Oruçlu iken diþ doldurtmak, kaplatmak, çektirmek orucu bozar mý?
Cevap: Aslýnda bu gibi tedavilerde boðazdan aþaðýya, bedenden içeriye bir þey gitmezse, mesela kan ve ilaç yutulmazsa oruç bozulmaz. Çünkü orucu bozacak herhangi bir madde ne boðazdan aþaðýya kaçmýþ ne de bedenden içeriye geçmiþtir. Öyle ise orucu bozacak bir durum söz konusu olmamýþtýr. Bununla beraber, oruçlu iken morfinli diþ çekiminin orucu bozmayacaðý yolunda görüþler ifade ediliyorsa da bunu iftardan sonraya býrakmakta þüpheden kurtulmak için isabet vardýr. Acil durumlarda ise buna zaten izin vardýr. Ýðneli, morfinli oruçlar sonra kaza edilerek þüpheden kurtulma yolu tercih edilirse hiçbir þüphe de söz konusu olmaz zaten.
Soru: 2- Buruna, göze, kulaða damlatýlan ilaç orucu bozar mý?
Cevap: Bu konuda da farklý týbbi görüþler vardýr. Buna göre, göze, kulaða damlatýlan ilaç orucu bozmazsa da, buruna akýtýlan ilacýn yemek borusu ve mideyle baðlantýsý bulunduðundan dolayý orucu bozacaðý görüþünü öne çýkaranlar vardýr. Demek oluyor ki, buruna akýtýlan ilaç içeriye ulaþacak derecede çok olursa orucu bozar, göze, kulaða akýtýlan bozmaz. Diyanet ilmihaline de bakýlabilir. (Ýsam)
Soru: 3 - Kadýn özel halin baþlayacaðý günü de oruca niyet etmeli midir? Yoksa adet görme ihtimali olan günde oruca niyet etmese de olur mu?
Cevap: Adet göreceðini sandýðý günü de oruca niyet etmesi uygun olur. Özel hal baþlamazsa orucunu sürdürür. Baþlarsa hemen býrakýr. Bir karýþýklýk söz konusu olmaz. Hatta iftar saatine yakýn da olsa adetin baþlamasýyla orucun bozulmasý uygun olur. O halde iken oruç tutulmaz.
Soru: 4- Ýlaç alýp da adeti Ramazan'dan sonraya tehir ettirmek caiz olur mu?
Cevap: Caiz olsa da sýhhi açýdan mahzur ihtimali akla gelmektedir. Zira her bünye ilaç almaya müsait olmayabiliyor. En iyisi, oruç tutulmalý, özür baþlayýnca býrakýlmalý, yenen günleri de sonra kaza ederek borçtan kurtulma yolu tercih edilmeli, ilaç alarak zorlamaya gerek duyulmamalýdýr.
Çünkü "tut" emri de dini emirdir. Adet baþlayýnca "ye" emri de.. Bu sebeple tutunca itaat etmiþ de tutmayýnca isyana yönelmiþ olunmaz. Belki her iki halde de Rabb'imizin emrine uyulmuþ, ikisinden de sevap kazanýlmýþ olunur. Bundan dolayý bir maneviyat büyüðünün hanýmlara þu hitabý düþünülmeye deðer görülmüþtür. Demiþ ki:
- Hanýmefendiler!. Sizler ALLAH'ýn ne bahtiyar kullarýsýnýz!. Orucunuzu tutar, sevap alýrsýnýz, tutmaz yine sevap alýrsýnýz. Çünkü her iki halde de emre uymuþ olursunuz. Emre uyan sevap alýr, günaha maruz sayýlmaz.
Soru: 5- Astýmlý hastalarýn kullandýðý sprey orucu bozar mý?
Cevap: Nefes almakta zorluk çeken astýmlýnýn boðazýna pompaladýðý özel karýþýmlý hava orucu bozmaz!.
Çünkü bu, bir hayati ihtiyaçtýr. Üstelik yutulan özel hava zerreciklerinin içeriye gittiði doðru olsa bile akciðerden ileriye geçmediði, mideye ulaþmadýðý ve susuzluk ihtiyacýný karþýlamadýðý da ileri sürülmektedir. Bu sebeple astýmlýnýn nefes almayý kolaylaþtýran hava pompalamasýnýn orucu bozmayacaðý yolunda Diyanet'in de fetvasý vardýr.
Soru: 6 - Oruç tutan þeker hastalarýnýn mecbur olduklarý iðneyi yaptýrmalarý orucu bozar mý?
Cevap: Belli zamanlarda enjeksiyon yoluyla (insülin) almalarý gereken þeker hastalarýnýn oruç tutmalarýnda týp bakýmýndan bir sakýnca bulunmazsa, oruçlu iken (insülin) iðnelerini yaptýrmalarý oruçlarýný bozmaz. Çünkü þeker hastalarý bunu yaptýrmadan yaþayamaz. Hayati bir tehlikenin olduðu anlarda iðne yasaðý yoktur zaten. Ancak hastalýðýn þiddetlenmesi gibi ciddi bir mahzur yoksa iðneler iftardan sonraya býrakýlýrsa daha saðlamý tercih edilmiþ olunur
radyobeyan