Sahura kalkmak formu koruyor By: sumeyye Date: 17 Aðustos 2010, 18:27:55
Sahura Kalkmak Formu Koruyor
Sahura kalkmak formu koruyorUzmanlara göre Ramazan ayý boyunca kilo almamak ya da kaybetmek için sahura kalkarak yemek yemek, bilinenin tam tersi sonuçlar veriyor
Sahura Kalkmak Formu Koruyor
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Týp Fakültesi Araþtýrma ve Uygulama Hastanesi Uzman Diyetisyeni Zühal Aynacý Bayel, ramazan süresince beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiði, aksi halde verim düþüklüðü baþta olmak üzere bazý saðlýk rahatsýzlýklarý gibi çeþitli olumsuzluklarýn yaþanabileceðini söyledi Ramazan süresince toplam gýda alýmýnýn azaldýðýný belirten Bayel, ”Azalma yaþansa bile, iftarýn ardýndan yenilen yemek çeþidi ve açlýðýn verdiði duyguyla, akþam saatinde tüketim miktarý artacaktýr Ayrýca iftarýn ardýndan yemek yeme sýklýðý da artabiliyor Bunun sonucunda da kilo alýnabiliyor” dedi
Oruç tutarken doðru ve bilinçli beslenilmesi halinde, vücut formunun korunabileceðine ve orucun toksinleri temizleyici etkisinden dolayý organizmanýn bir ay süreyle dinlenerek, kendini yenileyeceðine dikkati çeken Bayel, þöyle devam etti: ”Bazý insanlar, ramazanda kolaylýkla kilo verilebileceðini düþünüyor
Ancak bu sanýldýðý gibi kolay deðil Ramazan süresince vücut zaten yeterince aç kalarak, zindeliðini kaybedecektir Bunun yanýnda sahura da kalkmayýp, yorgunluk ve vücuttaki enerji düþüklüðü daha da artýrýlarak, sindirim sisteminin yavaþlamasýyla geceden yenen gýdalarýn hazmý zorlaþacaktýr”
”SAHURA KALKIN” ÖNERÝSÝ
Ramazanda formunu koruyarak çýkmak isteyenlere ‘’sahura kalkýn” önerisinde bulunan Bayel, þunlarý söyledi: ”Ramazanda formumuzu koruyabilmek için sadece sahura kalkmak da yeterli deðil Sahur yemekleri azar azar, iyice çiðnenerek yenmeli ve çið sebze, domates ve salatalýk gibi yiyeceklere mutlaka yer verilmeli Ayrýca iftarda orucu hafif besinlerle açtýktan sonra, sebze yemekleri tüketip, aðýr yemeklerden kaçýnýlmalý Ramazan süresince bol bol su içip, gün içindeki susuzluk giderilmeli, gece yatarken de süt veya sütlü tatlýlar yenmeli”
ÝFTAR VE SAHUR YEMEKLERÝ
Ýftar yemeðinin ne çok sýcak, ne de çok soðuk olmamasýna özen gösterilmemesi gerektiðini anlatan Bayel, iftarda önceliðin çorbaya verilmesi ve bunun ardýndan bir süre bekleyip, mideyi dinlendirdikten sonra yemeðe devam edilmesini tavsiye etti Baðýrsak problemi çekenlere çorbalarýna kepekli ekmek katmalarýný öneren Bayel, þunlarý kaydetti: ”Ýftarda vücudu yorduðu düþüncesiyle etli yemeklerden kaçýlýyor, ancak, vücudun direncini kaybetmemesi için etli yiyeceklere de yer verilmeli Ancak, etin yaðsýz olmasýna özen gösterilmeli Ayrýca iftar sofralarýnda yoðurt ve meyvelere de yer almalý Sahurda ise protein içeriði fazla olan gýdalar, midenin boþalma süresini uzatarak, acýkmayý geciktireceði için yumurta, süt, yoðurt ve peynir yenmesi gün içindeki verimliliði arttýracaktýr Sahurun kahvaltý þeklindeki bir öðün olarak düþünülmesi ve tuzlu besinlerin tüketilmesinden kaçýnýlmasý gerekir Çünkü tuz, gün içinde susuzluðun hissedilmesini arttýrýr”
Bayel, oruç tutmanýn, saðlýklý insanlarýn metabolik dengesini deðiþtirmeyeceðini, ancak þeker hastalarýnýn, hamilelerin, bebek emziren annelerin ve 9 yaþýn altýndaki çocuklarýn oruç tutmalarý halinde metabolizma dengelerinin bozabileceði uyarýsýnda bulunduALINTI