Kabir Ziyareti By: neslinur Date: 17 Aðustos 2010, 06:51:43
Kabir Ziyareti
Ýnsan için en tesirli öðütlerden biri de ölümü hatýrlamaktýr. Bunun için Hz. Ömer (r.a.) yüzüðünün taþma "Nefis için ölümü hatýrlamak yeterli bir öðüttür" mealinde bir ibare yazdýrmýþ idi.
O bakýmdan cenazeye iþtirak etmek, onu teþyi' edip kabrine kadar götürmek ve arasýra kabirleri ziyaret etmek, insaný madde cenderesinden, dünyalýða aþýrý yönelmekten çekip, bozulan hayat dengesini saðlar. Ayný zamanda bedenle ruh, dünya ile ahiret arasýnda zayýflayan köprüyü saðlamlaþtýrýp dengede tutmayý ilham eder.
Ancak kabir ziyaretinin birtakým adap ve kurallarý vardýr ki, onlarý sünnet çerçevesinde ele alýp hurafeden uzak bir çizgide bulundurmamýz gerekir. Bunun için de ilgili hadisleri ve müctehid imamlarýn ictihad, tesbit ve ihticaclarýný bilmemizde lüzum söz konusudur.
Ýlgili Hadisler:
Büreyde (r.a.) den yapýlan rivayete göre, Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz þöyle buyurmuþtur:
"Ben sizi kabirleri ziyaretten men'etmiþtim. Artýk Muhammed'e anasýnýn kabrini ziyarete izin verilmiþ bulunuyor. O bakýmdan siz de kabirleri ziyaret edin; çünkü kabir ziyareti ahireti hatýrlatýr."[248]
Ebu Hüreyre (r.a.) den yapýlan rivayete göre, adý geçen þöyle demiþtir:
"Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz anasýnýn kabrini ziyaret edip aðladý ve bu sebeple onun etrafýnda yer alan ashabý da aðladý. Peygamber (s.a.v.) onlara þöyle buyurdu:
"Annem için istiðfarda bulunmam hususunda Rabbimden izin istedim, O bana izin vermedi. Sonra annemin kabrini ziyaret etmem için Rabbýmdan izin istedim, bana izin verdi. O bakýmdan artýk siz de kabirleri ziyaret ediniz. Çünkü bu, ahireti hatýrlatýr."[249]
Yine Ebu Hüreyre (r.a.) den yapýlan rivayette deniliyor ki:
"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz kabirleri ziyaret eden kadýnlarý lanetledi."[250]
Abdullah b. Ebi Müleyke (r.a.) diyor ki:
"Bir gün Hz. Aiþe kabirlerden dönüp geliyordu. Kendisine dedim ki:
"Ey mü'minlerin anasý! Nereden geliyorsun?" O bana:
"Kardeþim Abdurrahman'ýn kabrini ziyaretten" diye cevap verdi. Ona:
"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz kabirleri ziyareti menetmemiþ miydi?" diye sordum. O bana:
"Evet, men'etmiþti, sonra ziyaret etmeyi emretti" diye cevap verdi.[251]
Ebu Hüreyre (r.a.) den yapýlan rivayete göre, adý geçen diyor ki:
"Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz kabristana geldi ve þöyle dedi:
"Selam size olsun ey mü'minlerin yurdu! Þüphesiz biz de -inþaallah- size katýlacaðýz."[252]
Ahmed b. Hanbel bu hadisi þu fazlalýkla rivayet etmiþtir:
"Allah'ým! Bizi bunlarýn ecrinden (sevap ve mükafatýndan) mahrum býrakma ve onlardan sonra bizi fitneye düþürme."
Büreyde (r.a.) den yapýlan rivayette diyor ki:
"Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz, ashabýna, kabirleri ziyarete çýktýklarýnda þöyle demelerini öðretiyordu:
"Selam size olsun ey mü'minlerden ve müslimlerden oluþan diyar ehli! Þüphesiz biz de -inþaallah- gelip size katýlacaðýz. Allah'tan bizim ve sizin için afiyet dileriz."[253]
Hadislerin Iþýðýnda Müctehid Ýmamlarýn Tesbit Ve Ýhticaclar
a) Hanefilere göre: Kabirleri ziyaret etmek hem erkeklere, hem de kadýnlara menduptur. Bazý ilim adamlarýna göre, kadýnlarýn kabirleri ziyaret etmeleri haram kýlýnmýþtýr. Ancak en sahih tesbite göre bu hususta hem erkeklere, hem de kadýnlara ruhsat vardýr.
Kabirleri ayakta durup ziyaret etmek ve yine ayakta dua etmek sünnettir. Nitekim Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz Baki' Kabristaný'ný ziyaret ederken böyle yapar ve þöyle derdi:
"Selam size olsun ey mü'min topluluðun yurdu! Þüphesiz biz de inþaallah- gelip size katýlacaðýz. Allah'tan bize ve size afiyet dilerim."
Ziyaretçinin Yasin Suresini okumasý müstehabdýr. Okurken kabrin yaný baþýnda oturmasýnda bir sakýnca yoktur.[254]
b) Þafiilere göre: Kabirleri adabýna uygun ziyaret etmek sadece erkeklere menduptur; kadýnlara ise mekruhtur. Ancak kadýnlarýn ziyarete çýkmalarý bir fitne çýkmasýna veya haram bir þeyin iþlenmesine sebebiyet verdiði takdirde, ziyaret kerahet sýnýrýnda kalmaz, haram olur.[255]
c) Hanbelilere göre: Erkeklerin kabirleri ziyareti hakkýnda görüþ birliði vardýr, buna muhalefet eden olmamýþtýr.
Kabir ziyaretinde Rasulüllah'dan (s.a.v.) rivayet edilen duayý söylemek sünnettir. Ayný zamanda kabrin yanýnda Kur'an okumakta bir sakýnca yoktur. Kadýnlarýn ziyaret etmesi ise, mekruhtur.[256]
Tahliller Ve Rivayetler
756 nolu Büreyde hadisini Tirmizi sahihlemiþtir. O bakýmdan ihticaca salih sayýlýr. Nitekim müctehidlerin hemen hepsi bu hadisle istidlal edip kabir ziyaretinin sünnet olduðunu belirtmiþlerdir. Kimi de müstehab olduðuna kaildir.
757 nolu Ebu Hüreyre hadisini Buhari dýþýnda diðer beþ sahih kaynak nakletmiþtir. Ayný zamanda Hakim tahric etmiþtir.
Bu babda Þafii, Ahmed ve Hakim, Ebu Zer (r.a.) den bir hadis rivayet etmiþlerse de senedinin zayýf olduðu tesbit edilmiþtir. Ýbn Mace ve Hakim'in Ýbn Mes'ud (r.a.) den rivayet ettikleri bir hadis daha var ki, onun isnadýnda Eyyub b. Hani' bulunuyor. Bu zat hakkýnda farklý tesbitler söz konusudur.[257]
Bunun gibi Ahmed b. Hanbel, Hz. Ali (r.a.) den; Ýbn Mace, Hz. Aiþe (r.a.) den rivayet etmiþtir.
Hadis ve rivayetlerin tamamýný biraraya getirince, kabir ziyaretinin meþruiyeti ortaya çýkýyor ve daha önce men'edilen hükmün kaldýrýldýðý kesinlik kazanýyor.
758 nolu Ebu Hüreyre hadisini ayný zamanda Ýbn Hibban tahric edip sahihlemiþtir. Ancak hadisin delaleti mutlak deðil mukayyeddir; yani sünnete aykýrý aðlamak, çýrpýnmak veya bir fitne ve fesada sebebiyet vermek söz konusu olduðunda, kadýnlarýn kabirleri ziyaret etmesi haramdýr. Böyle bir durum olmadýðý takdirde, müctehidlerin bir kýsmýna göre ziyaret etmelerinde bir sakýnca yoktur, bir kýsmýna göre ise kerahet vardýr. Böylece, ziyaret sebebiyle birtakým günah ve fitneye sebebiyet veren kadýnlar lanetlenmiþtir.
759 nolu Abdullah hadisini ayný zamanda Hakim tahric etmiþ; Ýbn Mace de muhtasar biçimde Hz. Aiþe (r.a.) den rivayete yer vermiþtir. Þöyle ki: "Peygamber (s.a.v.) Efendimiz kabirleri ziyarete ruhsat vermiþtir."
Bu babda Ahmed, Ýbn Mace ve Hakim, Hasan (r.a.) dan ve Ahmed de ayrýca Ýbn Abbas (r.a.) dan hadis rivayet etmiþtir. Ancak isnadýnda Ümmü Hani'in azadlý kölesi Ebu Salih'in bunun isnadýnda yer aldýðý bilinmektedir ki, bu zat zayýftýr. Ýbn Mehdi onun kavi olduðunu söylemiþse de, Ýmam Ahmed kavi olmadýðýna dikkat çekmiþtir.[258]
Kabirleri ziyaretin kadýnlar için mekruh veya haram olduðuna dair Ebu Davud ve Hakim'in Ýbn Ömer (r.a.) den rivayet ettikleri bir hadis söz konusudur:
"Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, kýzý Fatýma'ya gözü dokundu ve sordu:
"Seni evinden dýþarý çýkaran þey nedir"?
"Þu ölü evine geldim de onlarýn ölüsüne merhamet duygumu (kullanarak rahmet dileyip) izhar ettim", diye cevap verdi. Rasulüllah (s.a.v.):
"Umulur ki onlarla birlikte kabre kadar vardýn!" buyurdu. O da þöyle dedi
"Allah'a sýðýnýrým, bu hususta sizin neler anlattýðýnýzý sizden iþitmiþ bulunuyorum."
"Eðer onlarla beraber kabre gitmiþ olsaydýn þöyle þöyle günahkar olurdun" buyurarak konu üzerinde þiddetli durdu.
Bir diðer rivayette ise, bu son cümle þu lafýzla nakledilmiþtir:
"Eðer onlarla beraber kabre kadar gitmiþ olsaydýn, senin babanýn dedesi Cenneti görmedikçe sen de cenneti göremez olurdun."
Hakim bu hadisin, þeyheynin þartýna göre "sahihü'l-isnad" olduðunu belirtmiþtir. Ýbn Dakik el-Iyd, Ýhkamü'l-Ahkâm'da bu babda görüþünü ortaya korken, Hakim'in sözü üzerinde þüpheyle durmuþtur; Çünkü Buhari ve Müslim'in Ümmü Atýyye (r.a.) dan yaptýklarý rivayete göre, Ümmü Atýyye þöyle demiþtir:
"Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz biz kadýnlarý cenazeyi takip ve teþyi'den men'etti, ancak bu men' üzerinde ýsrarla durmadý."
Þüphesiz cenazeyi kabre kadar teþyi' etmek baþkadýr, kabirleri gidip ziyaret etmek yine baþka bir olaydýr.
760 nolu Ebu Hüreyre hadisi sahihtir ve ihticaca salihtir. Onun gibi 761 nolu Büreyde hadisi de sahihtir.
Bu babda ayrýca Müslim'in Hz. Aiþe'den (r.a.) rivayet ettiði bir hadis bulunuyor ki, mealen þöyledir: "Rasulüllah (s.a.v.), Hz. Aiþe'ye kabirleri þöyle selamlamasýný emretti:
"De ki, mü'minlerden ve müslimlerden oluþan kabir ehline selam olsun. Allah bizden ve sizden önden gidenlerle geride kalanlara rahmetini indirsin. Þüphesiz biz de -inþaallah- gelip size katýlacaðýz."
Yine Müslim Hz. Aiþe (r.a.) dan þu hadisi tahric etmiþtir; adý geçen diyor ki:
"Rasulüllah (s.a.v.) Efendimiz hemen hemen bir çok gecelerinde evden çýkýp Baki' kabristanýna gider ki bu daha çok gecenin son bölümüne raslardý ve þöyle derdi:
"Ey mü'minlerin eyleþtiði dâr! Selam size olsun. Size va'dolunan size gelip ulaþtý ve biz de -inþaallah- gelip size katýlacaðýz. Allah'ým! Baki' el-Ðarkad (kabristanýnda) bulunanlarý baðýþla."
Kabirlere selam verme konusunda zikredilen "dâr" kelimesinden maksat, hem kabirler, hem de kabir ehli olanlardýr.
Bu sahih rivayetlerden, kabirleri ziyaret edip onlara selam vermenin ve ilgili duayý yapmanýn sünnet olduðu anlaþýlýyor. Ayný zamanda kabirleri sýk sýk ziyaretin meþruiyetine delalet vardýr. Sonra da kabir ehli ve hayatta olanlar için bu esnada maðfiretle birlikte afiyet dilemenin de müstehab olduðuna delalet vardýr.
Çýkarýlan Hükümler:
1- Kabirleri önceleri ziyaret etme yasaklanmýþtý.
2- Sonra Ýslami hükümler kalp ve kafalara iyice yerleþip cahiliye devri adetlerinin önüne bir sed çekilince bu yasak kaldýrýlmýþ ve böylece kabirleri ziyaret sünnet kýlýnmýþtýr.
3- Kadýnlarýn kabirleri ziyaretinin uygun olup olmayacaðý, günün, ortamýn ve toplum yapýsýndaki ahlaki seviyenin ölçülerine baðlýdýr: Sesli aðlamak, hýçkýrmak ve fitneye sebep olmak söz konusu olmadýðý takdirde, kabirleri ziyaret etmelerine cevaz verilebilir. Bu gibi durumlar mevcut olduðu takdirde cevaz verilmez.
4- Kabirleri ziyarete giden kimsenin ayakta durup, Rasulüllah'dan (s.a.v.) nakledilen selamý vermesi ve sonra diðer duayý yapmasý, maðfiret ve afiyet dilemesi de sünnettir.
5- Kabirleri ziyaret ederken, zorunlu bir sebep olmadýkça kabirleri çiðnemek, üzerinde oturmak, küçük abdest bozmak mekruhtur ve günahtýr.
6- Kabirleri ziyarette daha çok ölümü, kabir alemini ve ahireti; sonra da dünyanýn geçici olduðunu, toplanýlan mal ve servetin; elde edilen makam ve þöhretin ölümle noktalanacaðýný düþünmek ve ona göre ibret almak müstehabdýr.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Müslim, siyam: 144, 145, Nesai, iman: 7, Ahmed: 2/229, 3/451, 460, 4/ 335, 5/75, 76.
[2] Mecmeu'l-Enhür: 1/176, Haþiyetü't-Tahtavi: 287, 288.
[3] Mecmeu'l-Enhür: 1/176.
[4] Mecmeu'l-Enhür: 1/176.
[5] el-Gamravi, es-Siracü'l-Vehhac: 96, 97.
[6] el-Gamravi, es-Siracü'l-Vehhac: 96, 97.
[7] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/254, eþ-Þerhu'l-Kebir: 2/253, 254.
[8] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/254, eþ-Þerhu'l-Kebir: 2/253, 254.
[9] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 3/357.
[10] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 3/247-6334 nolu Amr.
[11] Buhari, meðazi: 31, Müslim, misafirin: 310, Ebu Davud, sefer: 14, Nesaî, havf: 12, Ahmed: 5/370, 6/275.
[12] Buhari, havf: 1, 2, 3, meðazi: 3, tefsir: 2, Müslim, müsafirin: 305, 307, 309, 312.
[13] Müsned-i Ahmed. Müslim, ibn Mace. Nesai/ýydeyn
[14] Buhari, havf: 1, Müslim, müsafirin: 306.
[15] Müsned-i Ahmed: 4/391, 413, Nesai, Ebu Davud.
[16] Ebu Davud, Nesai, havf: 15, Ahmed: 2/230.
[17] Nesai, havf: 2, 5, Ahmed: 1/232, 357, 5/183, 385, 399.
[18] Nesai, imamet: 41, taksir: 1.
[19] Müslim, müsafirin: 5, 6, Nesai, salat: 3, salatü'1-havf: 4, Ebu Davud, sefer: 5 .
[20] Kasani, Bedayiu's-Sanayi!’: 1/243.
[21] el-Gamravi, es-Siracü'l-Vehhac Ala Metni Minhac: 92, 93.
[22] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/260, 261'den özetlenerek.
[23] Bilgi için bak: Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/160, 161, Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/243.
[24] Bilgi Ýçin bak: Ebu Cafer et-Tahavi, Þerhu Maâni'l-Asâr: 1/316.
[25] Bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: Muhammed b. Îshak ismi.
[26] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 3/365.
[27] Ýbn Mace, ikamet: 151.
[28] Ebu Davud, Müsned-i Ahmed.
[29] Sahih-i Müslim, cihad: 69.
[30] Feteva-yi Hindiyye: 1/156.
[31] Kasani, Bedayiu's-Sanayi’: 1/244, 245.
[32] Ebu Zekeriya Nevevi, Minhacü't-Talibin: 21.
[33] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/270.
[34] Bilgi için bak: Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/162, 163.
[35] Buraya kadar naklettiðimiz.dört hadisi Buhari ve Müslim ittifakla rivayet etmiþlerdir. Buhari, küsuf: 1, 3, 8, 13, 17, Müslim, küsuf: 9, 10, 16, 17, 23, 29.
[36] Ebu Davud, istiska: 4, 5, 7, Ýbn Mace, küsuf, Ahmed: 1/298, 358, 3/347, 382, 6/53, 76, 164, 168, 345, 354.
[37] Müslim, Ebu Davud, Ahmed.
[38] Müslim. Ebu Davud, Ahmed.
[39] Tirmizi, küsuf ve cumua.
[40] Müslim, Ahmed, Nesai, Ebu Davud, küsuf.
[41] Ebu Davud, Müsned-i Ahmed.
[42] Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim.
[43] Buhari, Müslim, Nesai, Ebu Davud, Ýbn Mace, Ahmed: 5/19.
[44] Müsned-i Þafii.
[45] Kasani, Bedayiu's-Sanayi’: 1/281-282'den özetlenerek.
[46] Ýmam Þafii, el-Ümm: 1/243, 244'den özetlenerek.
[47] Ýmam Þafii, el-Ümm: 1/245.
[48] eþ-Þerhu'l-Kebir: 2/274, 275.
[49] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/275, 276.
[50] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 163, 164.
[51] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 3/375.
[52] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 3/375, Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal: 4/510, 10065 nolu.
[53] Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal: 1/371, 1389 nolu Salebe.
[54] Ebu Davud, istiska: 2.
[55] Ýbn Mace, cihad: 142, Müsned-i Ahmed.
[56] Müsned-i Ahmed: 4/39, 40, 41.
[57] Buhari, istiska: 1, 15, 17, 20, Müslim, istiska: 1, 3, 4, Ebu Davud, istiska: 1, 2, Tirmizi, istiska; 7, Ahmed: 4/40, 41.
[58] Ebu Davud, istiska, Tirmizi, cumua: 44, Nesai, istiska: 3, Ýbn Mace, Ýkamet: 153, Ahmed: 1/230, 269, 355.
[59] Buhari, istiska: 3, fezail: 11.
[60] Sünen-i Saîd.
[61] Müslim, istiska: 7, Ahmed: 4/193.
[62] Buhari, istiska: 21.
[63] Ýbn Mace, ikamet: 154, Ahmed: 4/235.
[64] Taberani, istiska: 2, Müsned-i Þafii.
[65] Müsned-i Þafii, Neylü'l-Evtar: 4/12.
[66] Ebu Davud, Müsned-i Ahmed: 4/39, 40, 41.
[67] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/282, 283'den özetlenerek.
[68] Ebu Zekeriya Nevevi, Minhacü't-Talibin: 22, 23'den özetlenerek.
[69] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/283-296'dan özetlenerek.
[70] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/165-167'den özetlenerek.
[71] Þevkani, Neylü’l-Evtar: 4/8.
[72] Müslim, birr: 41, Tirmizi, cenaiz: 2, Ahmed: 1/81, 2/326, 354, 5/276, 279, 283, 284.
[73] Müslim, birr: 41, Tirmizi, cenaiz: 2, Ahmed: 1/81, 2/326, 283, 284.
[74] Ýbn Mace, cenaiz: 2, Ahmed: 1/81, 91, 138.
[75] Ýbn Mace.
[76] Buhari, tefsir: 4, vasaya: 3, Müslim, feraiz: 7, vasaya: 5, 7, Ebu Davud, cenaiz: 1, 5, Tirmizi, cenaiz: 6, Ýbn Mace, cenaiz: 1, Ahmed: 1/176, 4/375, 5/328.
[77] Müslim, cenaiz: 1, 3, Ebu Davud, cenaiz: 16, Tirmizi, cenaiz: 7, Nesai, cenaiz: 4, Ýbn Mace, cenaiz: 3, Ahmed: 3/3.
[78] Ýbn Mace, cenaiz: 6, Ahmed: 4/123.
[79] Ebu Davud, cenaiz: 20, Ýbn Mace, cenaiz: 4, Ahmed: 5/26, 27.
[80] Ebu Davud, cenaiz: 34.
[81] Tirmizi, cenaiz: 76, Ýbn Mace, sadakat: 12, Daremi, büyû: 52, Ahmed: 2, 440, 475
[82] Buhari, libas: 18, Müslim, cenaiz: 48, Ebu Davud, cenaiz 19, Ahmed: 6/ 153, 269.
[83] Buhari, cenaiz: 3, meðazi: 83, Nesai, cenaiz: 11, Ahmed: 6/117.
[84] Tirmizi, cenaiz: 14, Ýbn Mace, cenaiz: 7, Ahmed: 6/43, 55, 206.
[85] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/299.
[86] Ebu Zekeriya Yahya Nevevi, Minhacü't-Talibin: 23.
[87] Ýbn Kudame, el-Muðni: 302-307'den özetlenerek.
[88] el-Fýkhu Ala'l-Mezahibi’l-Arbaa: 1/500'den özetlenerek.
[89] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahibi'l-Arbaa: 1/501, 502'den özetlenerek.
[90] Bilgi için bak: Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/18.
[91] Bilgi için bak: Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/18.
[92] Ebu Davud, cenaiz: 3.
[93] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 3/351, 6721 nolu Fazl.
[94] Buhari, merzâ: 13, 20, Müslim, vasaya: 8, Ahmed: 1/168, 171.
[95] Tirmizi, Ýbn Mace, Ahmed: 1/196.
[96] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/23.
[97] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 4/6, 8056 nolu Muhammed.
[98] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 3/389, 6894 nolu Kazaa.
[99] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/26’dan özetlenerek.
[100] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/28'den özetlenerek.
[101] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 2/355.
[102] Ahmed: 2/280, 433, 454, 472, 4/246.
[103] Taberani, cenaiz: 45, Ebu Davud, cenaiz: 60, Ýbn Mace, cenaiz: 63, Ahmed: 6/58, 100, 105, 169, 200, 264.
[104] Buhari, mezalim: 3, Müslim, birr: 58, 72, zikr: 38, Ebu Davud, edeb: 38, 60, Tirmizi, hudud; 3, birr: 19, kur'an: 10, Ýbn Mace, mukaddeme: 17, hudud: 5, Ahmed: 2/91, 252, 269, 389, 404.
[105] Ahmed: 5/136.
[106] Ýbn Mace, Cenaiz: 9, 55, Dâremî, Mukaddeme: 14, Ahmed: 6/228.
[107] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/304'den özetlenerek.
[108] Ðamravi, es-Siracü'l-Vehhac: 103.
[109] Ðamravi, es-Siracü'l-Vehhac: 103.
[110] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/305-318'den özetlenerek.
[111] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/184-186'dan özetlenerek.
[112] Bilgi için bak: Mizanü'l-Ý’tidâl: 1/370-384.
[113] Buhari, cenaiz: 73, 74, 76, 79, Ebu Davud, cenaiz: 27, Tirmizi, cenaiz: 46, Nesai, cenaiz: 62, Ýbn Mace, cenaiz: 28.
[114] Ahmed b. Hanbel.
[115] Buhari, gusül: 23, 25, 27.
[116] Ebu Davud, cihad: 38.
[117] Mecmeu'l-Enhür 1/188, 189'dan özetlenerek.
[118] Ðamravi, es-Siracül'l-Vehhac: 110.
[119] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/401-404.
[120] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahil- Arbaa: 1/529.
[121] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/32.
[122] Ahmed, Hakim, Ebu Davud, Tirmizi: Hadistin garibün.
[123] Ebu Davud: Cabir (r.a.) den.
[124] Ebu Davud, Ýbn Mace: Ýbn Abbas (r.a.) den.
[125] Geniþ bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 3/135, 136.
[126] Geniþ bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 4/148, 8673 nolu Mualla.
[127] Neylü'l-Evtar: 4/34.
[128] Buhari, cenaiz: 12, 13, 17, Müslim, cenaiz: 38, Nesai, cenaiz: 34, Ahmed: 5/85, 6/407, 408.
[129] Buhari, Müslim.
[130] Ebu Davud, Ahmed: 6/267.
[131] Mecmeu'l-Enhür: 1/179-181'den özetlenerek
[132] Ebu Yahya Zekeriya Ansari, Fethü'l-Vahhab: 1/89-91'den özetlenerek.
[133] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/317-328'den özetlenerek.
[134] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/184, 185.
[135] Þevkani, Neylü’l-Evtar: 4/38.
[136] Buhari, meðazi: 17, 26, Ahmed: 5/112, 6/395.
[137] Buhari, meðazi: 17, 26, Ahmed: 5/112, 6/395.
[138] Müslim, cenaiz: 49, Tirmizi, cenaiz: 19, Nesai, cenaiz: 37, Ýbn Mace, cenaiz: 12, Ebu Davud, cenaiz: 30, Ahmed: 3/295, 329.
[139] Müslim, cenaiz: 49, Ebu Davud, cenaiz: 30, 37, Ahmed: 3/295.
[140] Buhari, cenaiz: 94, Ahmed: 6/132.
[141] Buhari, cenaiz: 18, 19, 23, 24, Müslim, cenaiz: 45, 46, Ebu Davud, cenaiz: 30, Tirmizi, cenaiz: 20, Nesai, cenaiz: 39, Ýbn Mace, cenaiz: 11, Ahmed: 1/94, 102, 222.
[142] Buhari, cenaiz: 18, 19, 23, 24, Müslim, cenaiz: 45, 46, Ebu Davud, cenaiz: 30, Tirmizi, cenaiz: 20, Nesai, cenaiz: 39, Ýbn Mace, cenaiz: 11.
[143] Ebu Davud, týb: 14, libas: 13, Tirmizi, cenaiz: 18, edeb: 46, Nesai, cenaiz: 38, zinet: 97, Ýbn Mace, cenaiz: 12, libas: 5, Ahmed: 1/247, 274, 328, 355.
[144] Ebu Davud, cenaiz: 32, Ahmed: 6/380.
[145] Haþiyetü't-Tahtavi Ala Meraki'l-Felah: 316, 317.
[146] el-Ðamravi, Siracü'l-Vehhac: 105.
[147] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/328-330'dan özetlenerek.
[148] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/187, 188.
[149] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/40.
[150] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/42.
[151] Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal: 4/240.
[152] Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal: 3/393, 6910 ve 6911 nolu Kays.
[153] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/42.
[154] Bilgi Ýçin bak: Neylü'l-Evtar: 4/44.
[155] Ýbn Mace, cenaiz: 65.
[156] Ebu Davud, cenaiz: 27, Taberani, cihad: 37.
[157] Ebu Davud, cenaiz: 45, Tirmizi, cenaiz: 42, Nesai, cenaiz: 55, 56, 59, Ýbn Mace, cenaiz: 15, Ahmed: 4/247, 248, 249, 252.
[158] Ebu Davud, cihad: 133, Nesai, cenaiz: 66, Ýbn Mace, cihad: 34, Ahmed: 4/ 114, 5/192.
[159] Müslim, hudud: 21, Ebu Davud, hudud: 23, Tirmizi, hudud: 5, Nesai, cenaiz: 63, Daremi, hudud: 14, Ahmed: 1/8, 289, 314, 3/323.
[160] Buhari, cenaiz: 4, 5, 61, 65, menâkýb-ý ansar: 38, Müslim, cenaiz: 63, 64, Ahmed: 2/281, 438, 439.
[161] Müslim, cenaiz: 69.
[162] Buhari, cenaiz: 67, 74, Müslim, cenaiz, Ebu Davud, cenaiz: 57, Ýbn Mace, cenaiz: 32.
[163] Ýbn Mace, cenaiz: 32, Ahmed: 6/28.
[164] Tirmizi: Said b. Müseyyeb.
[165] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/312, 313.
[166] Ebu Zekeriya Nevevi, Minhacü't-Taübin: 24.
[167] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/344, 358.
[168] El-Fýkhu Ala’l-Mezahibi’l-Arbaa: 1/522, 523.
[169] Þevkani, Neylü’l-Evtar: 4/47.
[170] Þevkani, Neylü’l-Evtar: 4/47.
[171] Zehebi, Mizanü’l-Ý’tidal: 2/668, 5270 nolu Abdülmin’im.
[172] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/49.
[173] Neylü'l-Evtar. 4/52.
[174] Ebu Davud, cenaiz: 47, Ýbn Mace, cenaiz: 87.
[175] Bilgi için bak: Neylü'l-Evtar: 4/55.
[176] Tirmizi, Nesai, Ahmed: Ýmran b. Husayn'dan.
[177] Bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal; 2/248, 3621 nolu Süeyd.
[178] Buhari, cenaiz: 59, Müslim, cenaiz: 52, 53, Nesai, cenaiz: 79, Ýbn Mace, cenaiz: 34, Ahmed: 2/233, 284, 401, 421.
[179] Tirmizi, cenaiz: 40, Nesai, cenaiz: 78.
[180] Ýbn Mace, cenaiz: 19, Müslim, cenaiz: 58, Nesai, cenaiz: 78, Ahmed: 3/ 266, 6/40.
[181] Ebu Davud, cenaiz: 41.
[182] Tirmizi, cenaiz: 12, 60.
[183] Tirmizi, cenaiz: 12, Ýbn Mace, cenaiz: 14.
[184] Sünen-i Saîd.
[185] Sahih-i Buhari.
[186] Feteva-yi Hindiyye: 1/167'den özetlenerek.
[187] el-Gamravi, Siracü'l-Vehhac: 112.
[188] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/410, 411'den özetlenerek.
[189] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala’l-Mezahibi'l-Arbaa: 1/502.
[190] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/64.
[191] Said b. Mensur: Muhammed b. Sirîn'den.
[192] Buhari, cenaiz: 4, 55, 61, 65, menakýb-'ý ansar: 38. Müslim, cenaiz: 63, 65, 69, 70, 72, Ebu Davud, salat: 243, cenaiz: 53, 58, 215, Tirmizi, cenaiz: 38.
[193] Müslim, cenaiz: 72, Ebu Davud, cenaiz: 54, Tirmizi, cenaiz: 7, Nesai, cenaiz: 76, Ýbn Mace, cenaiz: 25, Ahmed: 4/367, 370, 5/406.
[194] Buhari, meðazi: 12.
[195] Sünen-i Said.
[196] Haþiyetü't-Tahtavi: 318.
[197] Ebu Zekeriya Nevevi, Minhacü’t-Talibin: 24.
[198] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/369, 371.
[199] Abdurrahman-el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahibil- Arbaa: 1/517.
[200] Bilgi için bak: Neylü'l-Evtar: 4/68.
[201] Buhari, cenaiz: 66, Tirmizi, cenaiz: 39, Nesai, cenaiz: 77.
[202] Müsned-i Ýmam Þafii.
[203] Ebu Davud, cenaiz: 56.
[204] Ýbn Mace, cenaiz: 23, Ebu Davud, cenaiz: 53, Nesai, cenaiz: 77, Taberani, cenaiz: 16, 25, Ahmed: 2/256, 345, 363, 368, 459, 4/170.
[205] Ýbn Mace, cenaiz: 44, Ahmed: 1/283.
[206] Ebu Davud, cenaiz: 56, Ýbn Mace, cenaiz: 23, Ahmed: 3/491.
[207] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/313.
[208] Ebu Yahya Zekeriya Ensari, Fethü'l-Vahhab: 1/95.
[209] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/347.
[210] Abdurrahman el-Ceziri, el-Frkhu Ala'l-Mezahibi'l-Arbaa: 1/517'den özetlenerek.
[211] Zehebi, Mizanü'l-Ý’tidal: 4/124, 125.
[212] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/69.
[213] Bilgi için bak: Mizanü'l-Ý'tidal: 1/47, 48.
[214] Zehebi, Mizanü’l-Ý’tidal: 4/90, 8442 nolu Mervan.
[215] Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Ýbn Mace, Ahmed b. Hanbel.
[216] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/86.
[217] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/86.
[218] Ahmed b. Hanbel, Ebu Davud, Ýbn Mace.
[219] Müsned-i Ahmed, Nesai: Ýbn Sirin'den.
[220] Feteva-yi Hindiyye: 1/162.
[221] Mecmeu'l-Enhür: 1/186.
[222] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/366.
[223] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahibil- Arbaa: 1/533.
[224] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahibi'l-Arbaa: 1/533.
[225] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/87.
[226] Bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 1/317, 1194 nolu Biþr.
[227] Ebu Davud, cihad: 82, Tirmizi, cenaiz: 54, Ýbn Mace, cenaiz: 38, Ahmed: 2/27, 40, 5/254.
[228] Ýbn Mace, cenaiz: 44.
[229] Buhari, cenaiz: 96.
[230] Ebu Davud, cenaiz: 68.
[231] Neylü'l-Evtar: 4/95.
[232] Ýbn Mace, cenaiz: 42.
[233] Müslim, cenaiz: 94, Tirmizi, cenaiz: 58, Nesai, cenaiz: 96, 98, Ýbn Mace, cenaiz: 43, Ahmed: 3/245, 332, 399, 6/299.
[234] Kasani, Bedayiu's-Sanayi': 1/319, 320.
[235] el-Gamravi, Siracü'l-Vehhac: 114, 115'den özetlenerek.
[236] Ýbn Kudame, el-Muðni ve eþ-Þerhu'l-Kebir: 2/382, 385'den özetlenerek.
[237] Sahnun, el-Müdevvenetü'l-Kübra: 1/165 ve Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/385.
[238] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/92.
[239] Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 1/597, 2256 nolu Hammad.
[240] Þevkani, Neylü'l-Evtar: 4/97.
[241] Fazla bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 4/11, 8069 nolu Muhammed.
[242] Kur’an-ý Kerim, Taha: 20/55.
[243] Ebu Davud, cenaiz: 69.
[244] Sünen-i Said, Neylü'l-Evtar: 4/101.
[245] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/385.
[246] Ýbn Þâhîn, Kitabu Zikri'l-Mevt, el-Muðni: 2/386.
[247] Bilgi için bak: Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/386, haþiye...
[248] Müslim, cenaiz: 106, adahî: 37, Taberani, dahaya: 105, Ahmed: 3/38.
[249] Müslim, cenaiz: 105, 108, Nesai, cenaiz: 101, Ýbn Mace, cenaiz: 40, Müslim, cenaiz: 105, 108, Nesai, cenaiz: 101, Ýbn Mace, cenaiz: 40.
[250] Ebu Davud, cenaiz: 78, Tirmizi, salat: 121, Nesai, cenaiz: 104, Ahmed: 1/ 229, 287.
[251] el-Esrem, Sünen. Neylü'l-Evtar: 4/125.
[252] Müslim, taharet: 39, 45.
[253] Müslim, cenaiz: 104, Ýbn Mace, cenaiz: 36, Ahmed: 5/353.
[254] Haþiyetü't-Tahtavi: 340-342.
[255] Abdurrahman el-Ceziri, el-Fýkhu Ala'l-Mezahibi'l-Arbaa: 1/540'dan özetlenerek.
[256] Ýbn Kudame, el-Muðni: 2/424'den özetlenerek.
[257] Neylü'l-Evtar: 4/124.
[258] Bilgi için bak: Zehebi, Mizanü'l-Ý'tidal: 4/538, 10302 nolu Ebu Salih.
radyobeyan