Halsizlik nedenleri By: Sevdacýk Date: 14 Aðustos 2010, 14:15:20
Bazý kimseler, aþýrý yorgunluktan, çalýþamamaktan, baþ aðrýsýndan, sýrt aðrýlarýndan, hazýmsýzlýktan veya huzursuzluktan þikayet ederler. Bu duruma týp dilinde debilite veya asteni denir. Þiddeti ile etkeni arasýnda makul bir orantý olmadýðý zaman týbbi anlam taþýyan, beden veya akýl yorulmasý sonucu geliþen bir yorgunluk durumudur. Bu durum birçok fizik hastalýðýn ortak bir semptomu dur, ama psikolojik faktörler önemli bir katký öðesi olabilir ve bazen öncelik taþýr. Ayný zamanda depresyonlarýn ve kronik anksiete durumlarýnýn da belirgin bir özelliðidir. Bazý kimselerde ise fizik hastalýk, depresyon ya da anksiete mevcut olmasa da belirgin ve süreklidir.
Halsizlik Nedenleri ve Öneriler
1- Derin uykuda bizi rahatsýz edenler
Gürültü stres yaþatýr ve stres tansiyonu yükseltir. Sonuçta sürekli halsiz ve uykulu oluruz. Bunun için size önerimiz, yatak odanýzdan saat gibi ses çýkarabilecek tüm eþyalarý kaldýrmanýz olacaktýr.
2- Kahve ve çay
6 fincandan sonrasý zarar! Kafein uyarýcý etki yapar, yani beyne daha fazla enerji emri verir. Günde 3 fincan kadar çay veya kahve içersek, bu canlandýrýcý özellikten iyi þekilde faydalanýrýz. Fakat miktar ikiye katlanýrsa, kafein ve tein, vücudumuzdaki demiri emer. Bu durumda beyin ve kalbe yeterli oranda oksijen gitmez. Sonuçta kendimizi çok yorgun hissederiz.
3- Karbonhidrat uyku hapý etkisi yapar
Tüm karbonhidratlar, aç karnýna yenildiði zaman aðýrlýk yapar. Siz siz olun, aç karnýna bu besinleri tüketmemeye özen gösterin.
4- Su eksilirse dikkatiniz de daðýlýr
Her gün yaklaþýk 8 bardak su içmemiz gerekiyor, yoksa hissedilir bir biçimde enerji boþluðuna düþeriz. En iyisi, her saat baþý içine biraz limon suyu sýkýlmýþ bir bardak su içmektir.
5- Cep telefonu hipnozdan beter
20 dakikadan uzun telefon görüþmelerinin uyku hipnozu gibi bir etki yaptýðý ortaya çýktý. Dolayýsýyla, uzun süreli ve sýk olarak telefonla konuþmak bizi yorar.
6- Duþ alýrken
Suyun sýcaklýðý vücut sýcaklýðýnýn çok üzerindeyse bünyemiz uyku getiren hormonlarý fazlasýyla salgýlamaya baþlar. Akþamlarý iyi uyumak için sýcakla, sabahlarý enerji depolamak için ýlýk suyla yýkanýn!
7- Bazý besinlere karþý dayanýksýz olabilirsiniz
Her þeyi doðru yaptýðýnýz halde zinde deðilseniz, “çölyak” hastasý olabilirsiniz. Bu bünyenizin tahýl niþastalarýný iþleyememesi anlamýna gelir. Baþ aðrýsý ve yorgunluktan þikayet eden bu kiþilerin buðday, arpa gibi tahýllardan uzak durmasý gerekir.
8- Kola bünyeyi aside boðar
Az harekete bir de aþýrý kola, çay ve et tüketimi eklenirse, bünyede aþýrý asit meydana gelir. Sonuçta da dolaþým bozukluklarý, migren, baðýþýklýk sisteminin zayýflamasý gibi rahatsýzlýklar yaþanýr.
9- Gürültü de yorar
Uzun süreli gürültüye maruz kalan insanlarýn enerjisi tükeniyor. Baðýra çaðýra konuþan insanlarýn arasýnda olmak bile insaný yormaya yetiyor.
10- Flüoresan ýþýðý kronik esnemeye neden olur
Flüoresan ýþýk, öðrenme ve konsantrasyon yetimizi yüzde 60 oranýnda düþürür. Gün içinde saatlerce bu ýþýða maruz kalan birinin baðýþýklýk sisteminin zayýfladýðý ispatlandý. Bu da kronik yorgunluða neden olabilir.
11- Küften uzak durmalý
Bulunduðunuz ortam yeterince havalanmýyorsa küf oluþabilir. Bünye, küfe týpký mikroplarda olduðu gibi karþýlýk verir, bununla mücadele eder. Bu da açýklanamayan sürekli yorgunluða neden olabilir.
radyobeyan