Ahkam Hadisleri
Pages: 1
Nikahta Kefalet By: neslinur Date: 12 Aðustos 2010, 18:10:24
Nikahta Kefalet
 


Fýkýhta nikah babýnda "kefaet" ve "küfv" diye iki kavrama yer ve­rilmiþtir. Bu ikisi de ayný kökten olup birbirine yakýn anlama delalet et­mektedir. Þöyle ki: "Kefaet: Beraberlik, eþitlik, denklik demektir. Küfv ise: Misli, benzeri, naziri, müsavisi ve manendesi demektir.

Bu iki kavramla, evlenecek olan çiftler arasýnda bazý yönlerden eþitlik, benzerlik gözetmeðe yönelik bir tavsiye söz konusudur. Çiftlerin daha iyi uyum saðlayabilmeleri, huzurlu, güvenli bir aile yuvasý kura­bilmeleri ve hayatlarým beraber sürdürebilmeleri için daha çok din­darlýk ve güzel ahlak açýsýndan aralarýnda benzerlik ve eþitliðin bulun­masý oldukça lüzumludur. O bakýmdan Ýslam hukukçularý buna ayrý bir bap ayýrýp gereken aðýrlýðý vermiþlerdir. [72]

 

Konuyla Ýlgili Hadisler

 

Abdullah b. Bureyde'den, o da babasýndan rivayet etmiþtir: "Gen^ bir kýz Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz'e gelerek þöyle dedi: 'Doðrusu babam beni kardeþinin oðluyla -onun aþaðýlýðýný be­nimle giderip kaldýrmak için- evlendirdi." Bunun üzerine Re sulüllah (s.a.v.) o kýzýn babasýna haber gönderip onu çaðýrdý Gelince de Resulüllah (s.a.v.) durumu kýza býraktý (yapýlan ni kah akdini tasvip edip etmediðini onun iradesine býraktý) Kýzcaðýz þöyle cevap verdi: "Ben þahsen babamýn yaptýðý nikat akdini geçerli kabul ediyorum; ancak ben kadýnlar için bu hu susta bir yetki o-lup olmadýðýný bilmek istiyorum." [73]

Hz. Aiþe ve Hz. Ömer (r.a.) dan yapýlan rivayete göre þöyle buyurmuþtur:

"Elbette soylularýn ancak kendilerine denk olanlarla evlen melerine müsaade ederim.." [74]

Kbu Hatim el-Müzený'den yapýlan rivayete göre, Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz þöyle buyurmuþtur: "Din (ve dindarlýk) ve 'ahlakýna (güvenip) hoþnutluk duyacaðýnýz kimse size (kýzýnýzla) evlen­mek üzere gelirse, onu evlendirin. Eðer böyle yapmýyacak olur­sanýz yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat meydana gelir" Bunun üzerine ashab-ý kiram sordu: "Ya Resulellah! O gelen adamda (birtakým hoþa gitmeyecek) baþka sýfatlar bulunursa?.." Efendi­miz cevap verdi: "Din ve ahlakýna (güvenip hoþnutluk duya­caðýnýz kimse size evlenmek üzere gelirse, onu evlendirin." Ve ashab bu soruyu üç defa tekrarladý, Efendimiz de onlara ayný cevabý verdi." (55).

Uz. Aiþe fr.aj dan yapýhm rivayete göre, adý geçen þöyle haber ver­miþtir:

"Kini Huzayfe b. L tl>e

1) Robi'a b. Abdiþþems, -ki buzat Pey­gamber (s.a.v.) Efendimizle birlikte Kedir Savaþý'na hazýr bulu­nanlardandýr- Salim'i oðul edindi ve kardeþi Velid b. Utbe'nin -ki Bu /at Ansar'dan bir kadýnýn kölesi idi- kýzýný ona verip ni­kahladý." (56) [75]

 

Hadislerin Iþýðýnda Müctehidlerin Görüþ ve Ýstidlalleri

 

a) Haýýefîlere göre: Kefaet, erkeðin kadýna bazý hususlarda denk ve eþit olmasýdýr. Bu hususlar ise altý maddedir:

1- Soy ve soylulukta..

Mesela Kureyþ Kabilesi'ne mensup bir adam ile baþka bir kabileye mensup kýz arasýnda soy ve soyluluk bakýmýndan denklik yoktur..

1- Ýslam'a mensubiyette..

2- Sanat ve kazançta..

3- Hür olmaklýkta..

4- Diyanette..

5- Mal ve ekonomik yapýda..

Böylece belirtilen hususlarda kefaeti dikkate almak asaba olan velinin hakkýdýr. Kýz kendine denk olmayan biriyle evlenirse, velinin it­iraz hakký söz konusudur. Hanefîlerden bir kýsmýna göre ise, kefaet ni­kahýn sýhhatinin þartýdýr. (58).

b)  Þafiîlere göre: Kefaet öyle bir kayýttýr ki, onun yokluðu kiþi için ar olmayý gerektirir. Bu da kelam ve hisset (olgunluk ve aþaðýlýk) da aranýr, bedenî arýzadan selamete ise ayrý bir konu olarak bunun dýþýnda kalýr.

O bakýmdan bu mezhebe göre kefaet dört hususta muteberdir:

1- Soy ve soylulukta,

2- Din ve dindarlýkta,

3- Hür olmakta,

4- Sanat ve kazançta..

O bakýmdan kýzýn velisi, kýzýn rýzasýyla onu küfv (denk ve eþit) ol­mayan biriyle evlendirirse veya eþit seviyede olan velileri yine onun rýzasýyla onu küfv olmayan biriyle evlendirirlerse, bu nikah sahih olur Yakýn velisi kýzýn rýzasýný alarak onu küfv olmayan biriyle evlendirirse. uzak olan velilerinin buna itiraz hakký yoktur.

Baba küçük veya ergen bakire kýzýný, rýzasýný almaksýzýn ona küf1 olmayan biriyle evlendirebilir mi? Mezhebin zahirine göre, yapýlan akic hükümsüz sayýlýr. Diðer kavle göre, nikah akdi sahih kabul edilir Ancak ergen olan hakire kýzýn bu nikahý kabul edip etmeme muhayyer ligi söz konusudur Küçük kýz ise ergen olunca itiraz hakkýný kullanabi lir. (59)

c) HanbeÝîlere göre: Kefaet meselesi hakkýnda Ýmam Ahmed'den farklý rivayet yapýlmýþtýr. Bir rivayete göre, kefaet nikahýn þartlarýndan biridir. Kýz kendisine küfv olmayan biriyle evlenir veya evlendirilir s e nikah hükümsüz kabul edilir. Diðer riva-yete göre, þart deðildir. Nite­kim bu mezhebe baðlý ilim adamlarýnýn çoðu bu ikinci rivayeti uygun görmüþlerdir.

Böylece bu mezhebe göre de kýzla erkek arasýnda beþ hususta eþitlik söz konusudur:

1- Diyanet,                

2- Sanal

3- Mali imkan,

4- Hürriyet,

5- Soy ve soyluluk.. [76]

d) Malikîlere göre: Nikah akdinde yani evlilikte kefaet, iki hu­susta denk ve müsavi olmaktýr: Dindarlýk ve ayýplardan, kusurlardan salimlik.. [77]

 

Tahliller ve Rivayetler
 


53 nolu Abdullah b. Büreyde hadisini, Ibn Mace isnadmdaki ricali­nin sahih olduklarý doðrultusunda tahric etmiþtir. Nesâî, Ziyad b. Eyy-ub tarikiyle tahric etmiþ bulunuyor. Ziyad'ýn sika olduðu bilinmektedir. Çünkü bu zat Ali b. Gurab'dan rivayet- etmiþtir ki, Ali saduk bir ravidir.

Bu hadisin sýhhatma ayrýca Ibn Abbas (r.a.) dan rivayet edilen þu hadis delalet etmektedir: Bakire bir cariyeyi (yani bakire bir kýzý) iste­mediði, hoþ görmediði halde babasý evlendiriyor. Kýz, Peygamber1 e (s.a.v.) müracaat edince, Efendimiz onu yapýlan nikahý kabul edip etme­mede muhayyer býrakýyor."

Ayrýca bu bapta kýzdan isti'marda bulunma (onun rýzasýný isteme ve onunla istiþarede bulunma) hususu da bu rivayetleri kuvvetlendir­mektedir.

Böylece izni alýnmadan, rýzasý aranmadan evlendirilen kýzm itiraz hakký vardýr ve isterse yapýlan nikahý geçersiz sayabilir.

54 nolu Aiþe ve Ömer hadisiyle pek istidlal edilmemiþtir.

55 nolu Ebu Hatim hadisini Tirmizî hasenlemiþtir. Münavî de bu hususta Tirmizî'nin görüþ ve tesbitine uymuþtur. Buharý ise bu rivayeti gayr-i mahfuz olarak vasýflandýrmýþ, Ebu Davud bunu el-Merasil'de nakletmiþtir. Ibn Kattan ise bu hadisin muallel bulunduðunu, irsalinde zaaf söz konusu olduðunu belirtmiþtir.

Ebu Hatim el-Müzenî'nin Resulüllah (s.a.v.) ile sohbeti (arkadaþlýðý) vardýr ve o bundan baþka da bir rivayet yapmamýþtýr.    .

Bu anlamda bir hadisi Tirmizî Ebu Hüreyre (r.a.) dan riva-yetle tahric etmiþtir ki lafzý þöyledir: "Dinini (dindarlýðýný) ve ahlakýný beðenip hoþnutluk duyacaðýnýz bir kiniþe size gelip (kýzýnýzý veya bir yakýnýnýzý) isterse* onu evlendiriniz. Eðer böyle yap­mazsanýz yeryüzünde fitne ve büyük bir fesat meydana gelir."

Bu bapta Ebu Davud'un Ebu Hüreyre (r.a.) den rivayet ettiði bir hadis daha bulunuyor ki, anlamý þöyledir: "Ebû Hind (r.a.), Yafuh'ta Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz'e hacamette bulundu (ondan kan aldý). Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, Benî Beyada kabilesine ses­lenerek þöyle tavsiyede bulundu: "Ya Beni Beyada! Ebu Hind'i evlendirin, ona kýz verin.." [78]

Bu rivayeti Hakim tahric etmiþ ve Hafýz Ýbn Hacer hasenlemiþtir.

Tirmizî'nin Ali (r.a.) dan yaptýðý rivayete göre, Peygamber (s.a.v.) þöyle buyurmuþtur: "Üç þey geciktirilmez: Vakti gelince namaz, hazýr olduðu zaman cenaze, kendisine denk ve müsavi eþ bulun­duðu zaman bekar kýz.."

56 ve 57 nolu hadisler de kefaetin daha çok iki hususta söz konusu olduðunu göstermekte ve bu konudaki rivayetleri kuvvetlendirmekte­dir: Dindarlýk ve güzel ahlak..

Konuyla ilgili birkaç rivayet daha bulunuyorsa da yapýlan ciddi tesbitlere göre isnadlarmda zayýflýk vardýr. O bakýmdan istidlal ve ihti- . caca salih deðillerdir. [79]

 

Çýkarýlan Hükümler

 

1- Nikahta (evlilikte) kefaet nikahýnýn þartlarýndan deðildir.

2- Ancak evliliðin selameti bakýmýndan lüzumludur. O bakýmdan evlenecek çifte özellikle dindarlýk ve güzel ahlak bakýmýndan denklik ve eþitlik aranmasý gereklidir.

3- Müctehidlerin  çoðuna  göre,  kefaet beþ  hususta  aranýr: islamiyet, sanat, hürriyet, diyanet ve ekonomik yapý..

4-  Ýmam Ahmed'den yapýlan bir rivayete göre, kefaet nikahýn þartlarýndan biridir.

5- Kýzýn rýzasý olmaksýzýn velisi onu ona denk ve müsavi olmayan biriyle evlendirecek olursa, kýzm muhayyerlik hakký vardýr.

6- Ergen kýz, velisinden izin almaksýzýn kendisinde küfv olmayan biriyle evlenecek olursa, velisinin bu nikahý hükümsüz kýlma yetkisi söz konusudur. [80]

Ynt: Nikahta Kefalet By: ceren Date: 07 Þubat 2019, 15:20:54
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri islama uygun olarak helal dairede nikah kýyan ve nikahýn feyzine hayrýna kavusan kullardan eylesin inþallah. ..
Ynt: Nikahta Kefalet By: Bilal2009 Date: 07 Þubat 2019, 20:07:20
Ve Aleykümüsselam Rabbim bizlerin ilmini artýrsýn Rabbim paylaþým için razý olsun

radyobeyan