Cife Sevilmemeli mi? By: ehlidunya Date: 08 Aðustos 2010, 14:17:35
Hadislerde “cife” ismiyle yad edilerek lanetlenen bir dünya sevilmemeli midir?
BEÞÝNCÝ REMÝZ:
Beþ Noktadýr.
• Birinci Nokta: Ehl-i dalâletin vekili der ki: 'Ehâdisinizde, dünya tel’in edilmiþ; cîfe ismiyle yâd edilmiþ. Hem, bütün ehl-i velâyet ve ehl-i hakikat, dünyayý tahkir ediyorlar; 'Fenadýr, pistir' diyorlar. Halbuki, sen bütün kemâlât-ý Ýlâhiyeye medâr ve hüccet, onu gösteriyorsun ve âþýkàne ondan bahsediyorsun.'
Elcevap: Dünyanýn üç yüzü var.
Birinci yüzü, Cenâb-ý Hakkýn esmâsýna bakar; onlarýn nukuþunu gösterir, mânâ-i harfiyle, onlara âyinedarlýk eder. Dünyanýn þu yüzü, hadsiz mektubât-ý Samedâniyedir. Bu yüzü gayet güzeldir; nefrete deðil, aþka lâyýktýr.
Ýkinci yüzü, âhirete bakar; âhiretin tarlasýdýr, Cennetin mezraasýdýr, rahmetin mezheresidir. Þu yüzü dahi, evvelki yüzü gibi güzeldir; tahkire deðil, muhabbete lâyýktýr.
Üçüncü yüzü, insanýn hevesâtýna bakan ve gaflet perdesi olan ve ehl-i dünyanýn mel’abe-i hevesâtý olan yüzdür. Þu yüz çirkindir. Çünkü fânîdir, zâildir, elemlidir, aldatýr. Ýþte, hadîste vârid olan tahkir ve ehl-i hakikatin ettiði nefret, bu yüzdedir.
Kur’ân-ý Hakîmin kâinattan ve mevcudâttan ehemmiyetkârâne, istihsankârâne bahsi ise, evvelki iki yüze bakar. Sahabelerin ve sâir ehlullâhýn mergub dünyalarý, evvelki iki yüzdedir.
Þimdi, dünyayý tahkir edenler dört sýnýftýr.
Birincisi, ehl-i mârifettir ki, Cenâb-ý Hakkýn mârifetine ve muhabbet ve ibâdetine sed çektiði için tahkir eder.
Ýkincisi, ehl-i âhirettir ki; ya dünyanýn zarûrî iþleri onlarý amel-i uhrevîden men ettiði için, veyahut þuhud derecesinde imân ile Cennetin kemâlât ve mehâsinine nisbeten dünyayý çirkin görür. Evet, Hazret-i Yûsuf Aleyhisselâma güzel bir adam nispet edilse, yine çirkin göründüðü gibi; dünyanýn ne kadar kýymettar mehâsini varsa, Cennetin mehâsinine nispet edilse, hiç hükmündedir.
Üçüncüsü, dünyayý tahkir eder; çünkü, eline geçmez. Þu tahkir, dünyanýn nefretinden gelmiyor, muhabbetinden ileri geliyor.
Dördüncüsü, dünyayý tahkir eder; zîrâ, dünya eline geçiyor, fakat durmuyor, gidiyor. O da kýzýyor. Teselli bulmak için tahkir eder, 'Pistir' der. Þu tahkir ise, o da dünyanýn muhabbetinden ileri geliyor. Halbuki, makbul tahkir odur ki, hubb-u âhiretten ve Mârifetullâhýn muhabbetinden ileri gelir.
Demek, makbul tahkir, evvelki iki kýsýmdýr. Cenâb-ý Hak, bizi onlardan yapsýn.
Peygamberlerin Efendisi hürmetine duâmýzý kabul etsin.
Sözler
radyobeyan