Cevher ve araz By: ehlidunya Date: 06 Aðustos 2010, 20:44:43
Cevher ve araz ne demektir?
Araz, “gelip geçici þey, iliþen, tabiî olmayýp sonradan gelen” demektir. Cevher ise “ öz, asýl, yaratýlýþ, kýymetli taþ” demek olup arazýn zýddýdýr.
Her þeyin bir deðiþmez özü, bir de sürekli deðiþime uðrayan dýþ kýsmý, sureti vardýr. Birincisine cevher, ikinciye araz denilir. Bir çekirdeðin deðiþmeyen özü, ondaki genetik þifredir. Çekirdek parçalansa da, fidan, aðaç hâlini alsa da bütün bunlar, sonradan meydana gelen, ârýzî þeylerdir. Esas program, hiçbir deðiþikliðe uðramaz. Bu mânâda bütün kanunlar cevher, onlarýn uygulandýðý sahalar ise arazdýrlar.
Nur Külliyatýnda, ruhun emir âleminden gelmiþ þuur ve hayat sahibi bir kanun olduðu bildiriliyor. Buna göre, insanýn cevher denilmeye lâyýk veçhesi ruhudur, beden ise arazdýr.
Bir adým daha ileri gittiðimizde, her varlýðýn bir mahiyeti, bir de sureti bulunduðunu görürüz. Mahiyet, o þey daha yaratýlmadan, onun ilâhî ilimde teþekkül etmiþ hâlidir. Bu ilimde bir deðiþme düþünülemez ve asýl cevher, ilâhî ilimdeki bu mahiyettir. O mahlukun yaratýlmasýyla ortaya çýkan varlýk, o ilk cevhere göre arazdýr. Deðiþmeye, büyümeye, geliþmeye, kemâle erip zevale ermeye ve sonunda ölümü tatmaya mahkûmdur.
Daha dar mânâda, her varlýðýn temel taþlarý demek olan atomlar “cevher” kabul edilmiþ ve atoma “cevher-i fert” denilmiþtir. O atomlardan yapýlan varlýklar ise “araz” kabul edilmiþlerdir.
Meselenin en önemli yaný, gözünü sadece arazlar âlemine dikmiþ ve maddede boðulmuþ insanlarýn nazarýný cevherlere, yani ruhlara, kanunlar âlemine ve nihayet her þeyin ilk hareket noktasý olan mahiyetlere çekmektir. O mahiyetler Allah’ýn iradesiyle, ilmiyle vücut bulmuþlardýr.
radyobeyan