Ailede mutluluk By: sumeyye Date: 04 Aðustos 2010, 11:11:08
Ailede mutluluk gözlerden okunmassa sözlerden okunur
Aile; insanýn dünyaya gelmesinin meþru zemini. Anne ve baba adý verilen mühendislerin 'ýn verdiði çocuk denilen malzemeyi iþleyerek topluma renk renk çeþit çeþit kiþilikte insanlarý yapýlandýrýldýklarý kurum.Aile; insaný insan olmaya ve daha sonra da topluma hazýrlayan donanma üssü. Ýnsaný insan yapacak cevherleri þartsýz sevgi doðru ilgi ve deðer suyu ile dengeli bir þekilde büyütüp kendi inandýklarý ve yaþadýklarý yol haritalarýný da eline verip hayat yolculuðuna uðurladýklarý ana istasyon.
Çocuk önce gözleri ile kendi kitabýnýn besmelesini yazar.
Büyüklerin yapýp ettikleri ilk malzemeleridir. Daha sözleri anlama basamaðýna çýkmadan gözleriyle tarar insanlarý olaylarý ve çevreyi. Ýlk yazýlanlar kazýlanlardýr. Yani hep kalýcý olacaklar ve ona yol göstereceklerdir. Dilden söylenenler kulaða yürekten söylenenler yüreðe yol bulacaktýr. Ve çocuk bunu sezgileriyle algýlayýp kaydedecektir. Asýk suratlý büyüklerin; olgunlaþtýran büyüten öðreten sevdirenayakta tutan görmeyi saðlayan velhasýl yaþatan sevgi güneþini yüreklerinin kapýlarýna kilit üstüne kilit vurarak mezara götürmek için sakladýklarý durumlarda çocuklar güneþsiz büyüyen solgun cýlýz bitkilere benzerler.
Oysa büyükler bu dünyanýn gýdasý olan sevgiyi mezarda kullanamayacaklarýný bir bilseler ve onu vermemenin hesabýnýn çok büyük olduðunu bir anlayabilseler. Ve ayrýca güneþe kapýlarýný kapatýnca asýl kendilerinin karanlýkta kaldýðýný ve herkesin yollarýný þaþýrtacak kara cümlelerle insanlarýn pusulalarýný bozduklarýný bir fark etseler. Ýlaveten bu tutumun eline meþale vermeleri gerekirken zayýf bir mum ýþýðý ile çocuklarýný hayat yolculuðuna göndermek anlamýna geldiðini ve karþýlaþacaðý minik bir sýkýntý rüzgarýnda o mumun sönme ihtimalinin bulunduðunu ve söndüðünde çocuðun karanlýkta kalacaðýný ve baþkalarýnýn aydýnlýðýna mahkum býrakacaðýný büyükler bir görebilseler.
Akýllarý kör mantýklarý kötürüm býrakýlmýþ çocuklar dünyayý yönetmeye aday iken hayatý nasýl yaþayacaðýný bilmeyen kimi diplomalý biz kara cahil anne babalar tarafýndan kendilerini bile yönetemez hale getiriliyorlar. Aslýnda anne babalar olarak bizlere iþleyen zihinleri iþlemez gören gözleri görmez yürüyen ayaklarý yürüyemez hale getirme diplomasý vermeleri lazým. "anormalleþtirme" eðitimi almýþ gibiyiz.
Aile; saðlam zeminler oluþturmak ve toplumun rengini belirleyecek dengeli ve tutarlý bireyleri itina ile ve bir misafir bir emanet bilinci ile yetiþtiren iki yetiþkinin oluþturduðu kurum ve toplumun temel taþý.
Aile toplumun bel kemiði. Eðer bel kemiði zarar görürse toplum felç olur.
Bilmeliyiz ki; toplum bünye direnci yüksek insanlarýn mücadele alanýdýr tedavi ve destek kurumu deðildir.
Ailede bünye direnci kaybolan toplumda hastalanýr.
Ailede dengesi bozulan toplumda düþer.
Ailede çatlayan toplumda kýrýlýr.
Ailede enerji toplamayan toplumda kýmýldayamaz.
Ailede öðrenmeyen toplumda uygulayamaz.
Ailede mutluluk özde olmazsa sözde olmaz. Ve mutluluk gözlerden okunmazsa sözlerden okunmaz
Aile; ihtiyaçlarýn giderildiði merkez. Parçalarýn bir araya getirildiðinde bütünün oluþtuðu bir imalathane. Ailede ihtiyaçlarý giderilemeyenler toplumda dengelerini bulamamýþ insanlar olarak varlýk ifade ederler. Ve ihtiyaç su gibidir uygun bir yol bulduðunda ona doðru akar. Sürekli biriken ihtiyaçlar (barajda sularýn birikmesi gibi) helal ve meþru bir zemin bulamazsa taþar ve çizgiyi aþar o zamanda kendisi tahrip olur ve toplumu da tahrip eder.
Aile; dengeli olmanýn ve dengede kalmanýn merkez noktasý. Topluma açýlanlar bir aileden beslenirler. Ailede duygusal ve fikri gýda zehirlenmesi yaþayanlar kendileri zarar gördüðü gibi toplumsal saðlýðý da riske ederler. Bunlardan ne doðru dürüst verim ne de doðru dürüst bir duruþ ve iletiþim beklemek mümkün olur.
Nasrettin Hoca bir akþam sokak lambasýnýn ýþýðýnda bir þeyler arýyormuþ. Yoldan geçen birisi sormuþ hocam bir þeyini mi kaybettin? Evet demiþ hoca anahtarýmý düþürdüm. Ne tarafa doðru düþmüþtü ben de arayayým demiþ adam. Hoca; burada düþmemiþti öteki direðin altýnda düþmüþtü deyince adam þaþýrarak sorar "iyi de hocam o zaman niye o direðin altýnda deðil de bu direðin altýnda arýyorsun? Hoca cevap verir "orasý karanlýk da ondan."
"Toplumlar da insanlar gibidir düþtüðü yerden kalkar." Özlü sözünde belirtildiði gibi düþtüðümüz yer aile ise kalkýþ noktamýz da aile olmalý. Önce kaybettiklerimizi tespit edelim.
Amaçlar ile araçlar yer deðiþtirmiþ önde olacaklar arkaya arkada olmasý gerekenler öne geçmiþ kimlikler oynayacaklarý rolün metnini ve kostümünü kaybetmiþ rol ve kimlik karmaþasý yaþýyoruz.
Kimi miyop kimi hipermetrop kimi astigmat kimi de güneþ gözlüðü ile hayatý görmeye ve yorumlamaya çalýþýyoruz.
Çoðu kendisi olamamýþ bireylerden oluþan anne babalar ordusu olarak yanlýþ gözlük daðýtmaya ve takanlarýn baþlarýnýn dönüp düþmelerine sebebiyet vermeye devam ediyoruz.
Toparlanabilmek ve doðru bir istikamette seyir için önce teþhis sonra tedavi. Zarar kaynaklarýný tespit sonra o kaynakla irtibatý kesme ve daha sonra da doðru kaynaklardan beslenme prensibi aktif olarak gündemimizde olmalý.
Kendi anlamýný keþfeden kendisi dýþýndakilerinin de deðerini bilen sarrafa dönüþür. Deðer taþýyan deðer bilir. Deðer bilen deðer üretir.
Rabbimden nitelikli insanlarýn yetiþtiði ailelere ve o aileyi oluþturan yetiþkinlerin erdem yolcusu olmalarýna acilen ihtiyacýmýzýn olduðu ve aradýðýmýzý bulmakta hepimize baþarý nasip etmesi niyazýyla saygýlar efendim.Saliha ERDÝM