Secdenin iki kez yapılması By: sumeyye Date: 03 Ağustos 2010, 16:24:46
Secdenin İki Kez Yapılması
Namazda her rekâtta bir defa rükû ettiğimiz halde niçin iki defa peş peşe secdeye kapanırız?
Bu konuda bazı yorumlar yapılmıştır
Birinci secde topraktan yaratıldığımıza; ikinci secde ise yine toprağa döneceğimize işarettir Böylece secde ile toprak arasındaki bağ karşımıza çıkar Başka bir yorum da şöyledir: Şeytan bir secde ile emrolundu ve o bunu yapmadı Biz ise şeytanın bu davranışına karşı iki kez secde ederek şeytana tepkimizi belirtirken Rabb'imize daha çok yaklaşmış oluruz (2)
Secde hali Rabb'imizin en çok hoşuna giden bir ibadet olmasına karşın; şeytanın ve onun temsilcilerinin de en fazla nefret ettikleri bir eylemdir Çünkü secde kulun yalnızca Rabb'ine tahsis ettiği bir davranış biçimi olmakla kalmaz aynı zamanda şeytana ve taraftarlarına karşı da bir başkaldırı niteliği taşır Azgın bir saptırıcı olan şeytanın Allah'ın kullarına yaklaşıp sokulma fırsatı bulamadığı iki cihetten biri de secdedir A'raf suresinin 16 ve 17 âyetlerini tefsir ederken Fahreddin Râzi şu açıklamayı yapar: İblis şöyle yemin etmişti: "Öyle ise dedi; 'beni azdırmana karşılık and içerim ki ben de onları saptırmak için Senin doğru yolunun üstüne oturacağım Sonra onların önlerinden arkalarından sağlarından sollarından onlara sokulacağım ve çoklarını şükredenlerden bulamayacaksın" (7/A'râf 16-17)
Bunu işiten melekler şu âciz insanların hallerine acıyarak Allah'a şöyle niyazda bulundular: "İlâhımız! İnsan şeytanın bu dört yönden saldırısı ve kuşatması karşısında nasıl kurtulabilir? O zaman Allah Teâlâ onlara şunu vahyetti: "Şüphesiz insanlar için biri yukarı biri de alt taraf olmak üzere iki cihet açık kalmıştır Kul hudû (tevâzu) ile duada ellerini yukarı kaldırdığı ve huşû (korku ve saygı) ile alnını yere koyduğu zaman Ben onun yetmiş senelik günahını mağfiret ederim" (Fahreddin Râzi Tefsir-i Kebir IV/196)
Şu halde şeytan ve taraftarlarının amansız saldırılarına karşı bizi koruyacak iki kalkanımız var: Dua ve secde Bu yüzden Rasülullah (sas)'ın uyguladığı ve tavsiye buyurduğu gibi secdeyi ve secde esnasındaki duayı çoğaltmak gerekir (3)
"Ümmetimden hiç kimse yoktur ki Kıyamet gününde ben onu tanımış olmayayımKıyamet gününde benim ümmetim secde ettiklerinden dolayı alınları; abdest aldıklarından dolayı da abdest âzâları parlak olacaktır" (Ahmed bin Hanbel; Tirmizî: Naklen M Nâsıruddin el-Bânî Peygamberimiz'in Namaz Kılma Şekli s 111)
"Allah cehennemliklerden olan kimseler için rahmet murad edince kendisine ibadet edenleri cehennemden çıkarmaları için meleklerine emredecektir Onlar da secde izlerinden mü'minleri tanıyarak cehennemden çıkaracaklardır Allah secde izi bulunan yeri yakmayı cehennem ateşine yasaklamıştır; Ve böylece cehennemden çıkarılacaklardır Cehennem insanoğlunun bütün âzâlarını yakacak yalnız secde izlerinin bulunduğu yerleri yakmayacaktır" (Buhârî; Müslim: Naklen age s 112)ALINTIDIR
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: mevlüdekalınsaz Date: 19 Haziran 2014, 22:43:48
Esselamü aleykum ve rahmetullah; bilgiler için Mevlam razı gelsin... vesilenizle öğrenmiş olduk neden iki kez secde yaptığımızı......inşALLAH artık secdelerimizi daha bilinçli yaparız...Mevlam yaptığımız secdelerimizi ziyadesiyle artırsın inşallah..
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: cerendemir Date: 19 Haziran 2014, 23:06:40
Ve aleykümselam.Allah razı olsun paylaşan kardeşimiz den.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: saniyenur Date: 19 Haziran 2014, 23:11:41
Aslında sürekli yaptığımız ancak hiç sorgulmadığımız nice davranışlar ve ibadetler var. Üzerinde tefekkür etmek amacını anlamak davranışlarımızı anlamlandırmaya da yarımcı olacaktır. Secde konusu da bunlardan biri, Allah razı olsun paylaşan kardeşimizden.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: [Muhammed] Date: 07 Haziran 2015, 13:26:52
Ve Alleykümselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatuh...Bu konuda bilgim yoktu.Aydınlatınız bizleri İnşaAllah.Rabbim idrakımızı artırsın ve öğrendiklerimizi hayatıza geçermeyi nasip etsin İnşaAllah.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: aysegul999 Date: 14 Temmuz 2015, 21:26:11
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh , bu konuda benimde bilgim yoktu. Ayrıntılı bir bilgi olmuş Allah razı olsun.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: Bilal2009 Date: 14 Temmuz 2015, 21:49:47
Ve aleykümüsselam, Rabbimize (celle celalühü) tevazu ile dua edip korku ve saygı ile baş eğmeliyiz.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: saniye Date: 15 Temmuz 2015, 03:32:45
Ve aleykumusselam. Şeytanın yaklaşamadigi iki cihet: secde ve dua ciheti. Secde ve duayı artiranlardan oluruz inş.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: Rüveyha Date: 15 Temmuz 2015, 11:22:34
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah...Secdeyi iki kez yapmamızın hikmeti çok güzel açıklanmış...Secde ve dua bizleri şeytanın tuzaklarına karşı koruyan birer kalkan adeta..Rabbim secdemizi,dualarımızı ziyadeştirsin İnşaAllah
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: ikranur 7d Date: 15 Temmuz 2015, 11:56:54
Rabbimize olan sukranlugimizdn yuceliginden herseye ragmen yaradanimiz oldugu icn ona boynumuz kildan ince . allah razi olsn .
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: yagmur_7-c Date: 15 Temmuz 2015, 14:09:11
Esselamu aleykum;
Secdenin dinimizdeki yeri bunun içinmiş...Birincisi toprak geldiğimizi belirmetk için,ikincisi de toğrağa döneceğimiz için..Secde yaparal şeytana da baş kaldırmış oluyoruz..Rabbim bizleri şeytandan ve kötülüklerinden muhafaza eylesin inşalalh..
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: halim Date: 15 Temmuz 2015, 14:30:10
Ve aleykum selam ;
Birinci secde topraktan yaratıldığımıza; ikinci secde ise yine toprağa döneceğimize işarettir Böylece secde ile toprak arasındaki bağ karşımıza çıkar Başka bir yorum da şöyledir: Şeytan bir secde ile emrolundu ve o bunu yapmadı Biz ise şeytanın bu davranışına karşı iki kez secde ederek şeytana tepkimizi belirtirken Rabb'imize daha çok yaklaşmış oluruz.
İnşaallah yaptığımız secdeler vesilesiyle şeytanı kahredip rabbi rahimi hoşnut eden kullarden oluruz.
Allah razı olsun
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: Mustafa/Samed Date: 24 Nisan 2016, 19:41:26
Ve Aleykümüsselam. Paylaşım için Rabbim razı olsun.
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: Sevgi. Date: 13 Eylül 2017, 16:24:56
Bilgiler için Allah Razı olsun. Mevlam bizleri hayırlı kul eylesin inşaAllah
Ynt: Secdenin iki kez yapılması By: ceren Date: 13 Eylül 2017, 17:38:34
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim....